×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шокът "Милей" - какво става в Аржентина


21 Март 2024, Четвъртък, 11:21 ч.
Автор: Флагман.бг

След шоковата терапия има положителни сигнали за икономиката, но най-тежкото за хората тепърва предстои

​​Хавиер Милей - радикалният икономист-либертарианец, който стана президент на Аржентина през декември, спечели изборите с обещанието за драматично раздвижване на изнемогващата аржентинска икономика в условия на инфлация и широко разпространена бедност. По време на кампанията си Милей шокира не само аржентинците, а и целия свят с намеренията си да замени националната валута (песо) с щатския долар, да закрие централната банка, да разхлаби контрола върху оръжията. Заради антисистемния му подход често го сравняват с Доналд Тръмп, пише Сега.

Първоначалното доверие към Милей не е изненадващо. След десетилетията на лошо икономическо управление, голяма част от които в ръцете на перонистите (техен представител беше основният съперник на Милей на изборите - Серхио Маса), Аржентина е във финансова криза с годишна инфлация от 161% за ноември (последния преди встъпването на Милей в длъжност) и дълг от 44 млрд. долара към Международния валутен фонд. Реформите започват веднага с предупреждението "Първо ще стане още по-лошо, но после ще се оправи". Къде е Аржентина днес, три месеца по-късно?

Шокова терапия за икономиката

Милей встъпва официално в длъжност на 10 декември 2023 г. с план за шокови мерки за справяне с кризата. Само 3 дни по-късно Аржентина обявява девалвация на песото с 50%. Така официалният обменен курс става от около 391 песо за долар на 800.

Малко преди Коледа Милей обявява и “Мега декрет” - указ с 366 мерки, целящи да либерализират икономиката на страната. Една от големите промени е намаляване на ограниченията за приватизацията на държавни предприятия като авиокомпанията Aerolineas Argentinas, петролната компания YPF и сателитната система на страната ARSAT. С цел свиване на публичните разходи се орязват енергийните и транспортните субсидии. Предлагат се промени в трудовото законодателство в полза на бизнеса. Една от тях предвижда изпитателният срок за нови служители да се увеличи от три на осем месеца, а друга - да се намалят обезщетенията за уволнение и съкращения. Указът премахва и ограниченията върху износа, отменя правилата за контрол на наемите и позволява цените им да се определят в долари, а не в песо.

Макар в началото на януари аржентинското правосъдие да отхвърли трудовите реформи в указа, десетки хиляди аржентинци излязоха навън в знак на протест. Големи тълпи се събраха в центъра на Буенос Айрес и други градове на демонстрации, организирани от синдиката CGT. За протестиращите срещу мерките му, Милей казва: "Може би има хора, които страдат от Стокхолмски синдром. Те са влюбени в модел, който ги прави по-бедни." През февруари обаче мерките катастрофираха и в долната камара на Конгреса (партията на Милей контролира много малка част от местата в двете камари), която ги одобри на първо четене, но после отхвърли някои от най-важните мерки при второто четене параграф по параграф, включително приватизацията на държавни предприятия. Въпреки всичко, близо половината от населението на страната - 44,6%, продължава да подкрепя президента.

Една лоша и една добра новина

Инфлацията съвсем полудя с първите мерки на Милей и през януари достигна 254% на годишна база, като надмина тази във Венецуела и стана най-високата в света. Тази седмица бе обявена инфлацията за февруари и тя е още по-висока - 276,2%, затвърждавайки мястото на Аржентина като страната с най-кошмарното поскъпване. На месечна база обаче се наблюдава втори пореден месец на намаление - от ужасните 25,5% през декември до 20,5% за януари и сега 13,2% за февруари. Очакването за февруари беше за около 15% поскъпване, тъй че резултатите дадоха много необходима глътка въздух на Милей.

След първоначалния шок, тази седмица бяха отбелязани няколко позитивни сигнала - валутните резерви се увеличиха с над 7 млрд. долара въпреки изплащането на външния дълг. Депозитите в банките се възстановиха. Рисковата премия по дълговите книжа на Аржентина достигна най-ниското си ниво от над 2 години и МВФ приветства тези новини.

Преди населението обаче да усети глътка въздух, ще трябва много повече време. "Поскъпването на храните е просто брутално", казва пред "Ройтерс" 62-годишната Инес Амбросини, която обикаля пазарите на едро да търси нещо по-евтино. В Буенос Айрес продавачите разказват, че продажбите се сриват и все повече хора ровят в изхвърления зарзават, вместо да купуват. Дерегулацията и орязването на бюджетните субсидии означават, че всеки месец цените на услугите скачат. Затягането на социалната система пък допълва това до перфектна буря върху населението. Бедността в страната гони 60%, а детската бедност според прогнози на УНИЦЕФ от тази седмица може да стигне 70% в първото тримесечие на годината.

Когато излязоха данните за инфлацията през февруари, Милей побърза да се похвали, че забавянето е резултат от здравата финансова дисциплина. Като знак на доверие, централната банка свали основния лихвен процент от 100 на 80%. Всички обаче са наясно, че март ще е много сложен, защото перспективите пред икономиката са мрачни, продажбите се сриват, активността замира.


Какво казват икономистите?

Аржентина ще бъде единствената страна от Г-20, чиято икономика ще се свие през 2024 г. - това е оценката на рейтинговата агенция Moody's, която прогнозира свиване на икономическата активност с пет процента през тази година. Агенцията очаква обаче и 3-процентов растеж през 2025 г. Според тях мерките, предприети от президента Милей, "ще помогнат за намаляване на натиска върху валутния курс и публичните финанси на страната за сметка на по-висока краткосрочна инфлация". Международният валутен фонд също прогнозира, че икономиката ще се свие с 2,8% тази година.

Икономическите коментари са доста предпазливи, тъй като всички са наясно, че най-трудното предстои. Експерти предупреждават от риск да се изпадне в тежка рецесия и бюджетните икономии да задушат всякаква надежда за икономически растеж. Прогнозите на Института за международни финанси - асоциация на глобалните финансови компании, прогнозира невероятните 7,8% свиване на икономиката в първото тримесечие.

Мнозина анализатори предупреждават и че Милей не трябва да гледа само икономиката, а да търси и политическа подкрепа за тежките реформи, тъй като сегашното положение - неговата либертарианска формация е малцинство в Конгреса, прави Аржентина още по-нестабилна.

Колкото и да са шокови, мерките на Милей всъщност са традиционен подход за стабилизация, коментира Бенджамин Гедан, директор за Латинска Америка в Центъра Уилсън пред "Блумбърг". Залогът, признава той, е драматичен - Милей ще се запомни или като смел и дързък политик, или като политически самоубиец.


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори