×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слънчев бряг напира да стане град. А кой и как ще стане кмет?


Слънчев бряг напира да стане град. А кой и как ще стане кмет?
Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)
20 Март 2024, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От години хотели и ресторантьори настояват за уреждане на статута на националния курорт, обаче има сериозни законови пречки

К.к. "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата в продължение на десетилетия не може да приеме необходимите законодателни промени за уреждане на статута на националните курорти, предложи заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира, посочи той, цитиран в прессъобщение на Асоциацията. В момента в курорта е издигната невидима Берлинска стена, чието влияние обаче се усеща както от живеещите целогодишно на територията на "Слънчев бряг", така и от посетителите на курорта.

В едната част на "Слънчев бряг", която се управлява от Община Несебър, има улично осветление, сметоизвозване и грижи за инфраструктурата през цялата година, докато източната, която се управлява от държавното дружество "Слънчев бряг" АД, се стопанисва активно единствено през три месеца от годината, обясни Налбантов.

Инвеститорите в курорта плащаме данъци и местни такси, но не можем да работим през по-голяма част от годината, заради което ние губим приходи и туристи, а хазната – приходи, обясни Налбантов. От години национално представената организация с 36 регионални структури БХРА настоява за уреждане на статута на националните курорти, но въпреки че за това са необходими минимални законодателни промени и основно желание от страна на управляващите да се справят с проблема, това не се случва дълги години, напомнят от Асоциацията.

В резултат на това всяко лято се повтарят едни и същи проблеми с поддържане на инфраструктурата – водна, електрическа и пътна, а приходите на държавното дружество се формират основно от дейността на "паяците" в "Слънчев бряг", които от своя страна отблъскват туристите и повече пречат, отколкото да помагат на туризма, обясниха от БХРА.

В момента туристическият бизнес съвестно плаща всички местни данъци и такси, но парите, които се събират, не се инвестират обратно в курортите, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Дори и да искат, общините нямат законово право да влагат пари в инфраструктурата на "Слънчев бряг", която се стопанисва от държавното дружество, допълни Налбантов. Необходимо е да се приема търговска схема за съответния национален курорт, да се определи транспортната схема, да се поддържа общата инфраструктура, да се въведат изисквания за чистота, озеленяване и паркоподдържане, осветление, качество на настилките на пътищата и алеите в курортите, а в случай, че инфраструктурата не се поддържа, да се предвидят санкции.

Освен това трябва окончателно и трайно да бъде решен въпросът с осигуряването на надеждна охранителна дейност, да се предвидят противопожарни служби на територията на курортите, да се рекламират целево, да се контролира шумът, да се инвестира в озеленяване. Нужна е и политика по застрояването, сметосъбиране, категорични са от БХРА.

В средата на март от "Слънчев бряг" АД съобщиха, че дружеството ще вложи повече от 2 млн. лева в подготовката на инфраструктурата за предстоящия летен сезон. Дружеството стопанисва зона "Изток" на комплекса, както и части от зона "Запад". За Лято 2024 ще бъде реновирана централната алея с подмяна на настилката, обновяване на зелените площи и монтирането на ново осветление, посочиха тогава от дружеството.

Ръководството на Асоциацията обаче не дава ясна рецепта как би могло всичко това да се случи. Доайените в бранша мечтаят за самостоятелно управление вече близо 20 години, но не казват, че това няма как да стане. Проблемът е не само административен, но и чисто политически. През последните години курортът стана огромен град, на практика много по-голям от самия Несебър, но как ще се избира кмет, след като той е част от самата Община Несебър, се питат вещи юристи. 

Подобен опит за обособяване на град е немислим на практика и от гледна точка на това, че хотелиери и ресторантьори с най-голям персонал ще опитат да "сложат" марионетка за кмет. Друг е въпросът каква адресна регистрация ще имат в личните си документи. 


В категории: Несебър


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
15
Коментара по темата
15.
Сандо
21.03.2024 09:44:31
0
0
А защо им е кмет и кметсво може да се управлява само от съвет.Ако пък нема начин друг да се присъедини към крим
там ще решат проблема
14.
Предложение за кмет
20.03.2024 21:48:57
2
17
Димитър Желязков трябва да стане кмет!
13.
KhanSolo
20.03.2024 21:42:17
2
8
Слънчев бряг си остава бряг. Дано само не стане “Underwater beach”
12.
zzz
20.03.2024 21:37:33
0
21
Нужна е и политика по застрояване то И това го казва този който окепази най шикозното заведение в Източна Европа.... Бар Вариете....Боже,Боже...слез и си прибери вересии те !
11.
Лонг Хуй
20.03.2024 21:30:15
5
20
Слънчев бряг е едно гето. Какъв град искат да става не знам :))
10.
Хахаха
20.03.2024 19:56:09
2
19
Te от града ще идват да работят в Бургас . То там освен магазини и складове друго няма никакво производство то нечи и в бургас не е същото .
9.
До 7
20.03.2024 19:49:57
3
13
Баш така ще е хахахха.Тиквата ще извади партийната книжка на БКП.А умнокрасивите ще намерят ушанките на бабите и дядовците си(всички до един комуняги) и ще запеят “Катюша”.Торбата Пеевски ако не успее да избяга ще започне да бори гнилия запад.
8.
Ciganii gerbajiiski
20.03.2024 19:37:23
2
15
Nqkoi sa opitvat si ozakonqt hotelite li
Det sa za sabarqne
7.
2 е прав
20.03.2024 19:22:59
4
35
Михалев -Маджо е най -подходящ.А маргините знам.кмет по финансовите особености на морския район.Митю пък спокойно може да поеме туристическия ресор,и всеки,който не желае да плаща да изяде по един амортисьор в капацуната.Бойко ще им "удря" по едно рамо за европроектите ,а пък братушките като пристигнат скоро с танковете(щото натам отиват нещата),Динко от Ямбол ще извади стария танк,ще ги заплаши,те вероятно може и да се уплашат,и от уплах ще преминат през Слънчев бряг като комбайн през детска градина,и на другия ден ще стигнат пред Народното събрание.Там "феномена " Пеевски (както Доган го определи ) ,ще ги посрещне с издадени задни части в поза партер ,и ще им рецитира "Здравствуйте Братушки",просто щото самия Пеевски е като ветропоказател ,върти се дори и при леко течение.Братушките ще му кажа :здравствуй бълхарчик,и ще му го лизнат отздадзе в обемистото междубузие!А след това той изведнъж ще рипне да играе казачок,докато не му наредят да спре.
6.
до 5
20.03.2024 19:19:54
3
19
.... За съжаление по Бг черноморието се, она е 40 дни!
5.
И какво има Слънчака през зимата?
20.03.2024 19:17:14
7
26
Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)
------
Що? Щото 9 месеца в годината сте половин село ли?
4.
Военен рибар от ССУМОР
20.03.2024 19:13:40
1
22
Вече го писах.....Ако много ритате, ще го придадът към София и ще го прекръстят на Люлин 13 микрорайон!)
3.
Коста Рика
20.03.2024 19:12:47
3
17
По тази логика и Златни пясъци и Албена могат да станат градчета.
2.
Хахахах
20.03.2024 19:11:12
3
24
Как кой ще е кмет?! Разбира се, г-н Михалев, а заместник кмет ще е брат Маргин...
1.
мен
20.03.2024 19:10:19
1
14
аз да бъда кмета! неща да съм министар
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори