×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме


Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме
Митрополит Николай, който бе сочен за един от тримата фаворити при избора на патриарх, изненадващо се отказа в битката за престола
19 Март 2024, Вторник, 06:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата

Пловдивският митрополит изненадващо Николай обяви, че не желае и няма да се кандидатира за патриаршеския престол.

В обръщение, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия, той се възмущава от "медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол" непосредствено след смъртта на патриарх Неофит, съобщава БНТ.

По думите на митрополит Николай, както през 2013 година, така и сега основната агресия, свързана с избора на следващия български патриарх, е насочена срещу него.

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български Патриарх", пише митрополит Николай.

Не е тайна, че Светият синод е разделен на лобита. Затова и вотът за сливенски митрополит бе касиран. Протестиращите срещу скандалното решение на Синода дори изтъкнаха, че целта била пловдивският митрополит да постави владика в града на 100-те войводи, на чийто глас да разчита при избора на наследник на покойния вече патриарх Неофит. За такъв сценарий намекна неотдавна и историкът Горан Благоев, който бе и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ. Истината обаче се оказа различна и сега в битката за короната остават двама митрополити - Гавриил Ловченски и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

Ето цялото обръщение на митрополит Николай:

"Обични в Господа братя и сестри,

Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм „Св. Александър Невски” и го изпрати в последния му път. Това беше истинско тържество на вярата, нагледно доказателство за авторитета на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите верни към Светата Българска Православна Църква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Нямаше как това тържество на вярата да не доведе княза на този свят до ярост. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да „кадруват” следващия български Патриарх.

Впрочем, през 2013 г. те не познаха. Няма да познаят и сега. Те никога не познават, защото не са познали Иисус Христос, не вярват в Него и поради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния кораб, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и занапред скверните думи, които ще изговорят, но ще наблюдаваме дали ще изпитат поне малко срам от себе си и поне в следващите дни на Великия пост ще спрат своята ария на клевети, хули и на омраза срещу Светата Православна Църква. Защото нямаме никакво съмнение, че става дума за дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи, защото „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Това е още една нейна специфична особеност, която е доказана безброй пъти и която нейните врагове отказват да проумеят.

Както и през 2013 г., основната агресия, свързана с избора на следващия Български Патриарх, е насочена срещу мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е казал на своите ученици: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил ... Ако Мене гониха и вас ще гонят.” (Йоан 15:18-20). Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме надлежно предупредени, поради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме заедно с вас - благочестивото свещенство и верния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през изминалите години на съвместното ни служение и е напълно разбираемо защо то предизвиква такава неприязън. Не мога да допусна, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, „която няма петно, или порок, или нещо подобно.” (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели.

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод.

Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква.

И тогава ще призова всички да помагат в бранта срещу злото, която ще е особено усилна в предстоящите четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помогне, сега, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен пристан, като изберем достоен неин първойерарх – пазител на Светата православна вяра, комуто аз, като скромен съработник в Христа, ще помагам с всичките си сили.

Призовавам всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш любим Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го постави в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не спират да закрилят благочестивия православен български народ.

Пожелавам на всички ви благодатен и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение."

Днес Светият синод ще проведе заседание, на което трябва да избере наместник-председател. Той ще трябва да организира избора на следващ предстоятел на Българската православна църква.
 


В категории: Пловдив


14
Коментара по темата
14.
!
19.03.2024 12:58:47
0
3
ЛовчАнски, бе неграмотни флегмани
13.
до 3
19.03.2024 10:03:55
1
1
каква е тази дума "постта"?А към вечността вървим всички и без църквата.
12.
Вярващ
19.03.2024 09:11:37
4
3
Браво на дядо Николай
Много силно слово, аргументирано и последователно.
Достоен архиерей на Светата ни Православна Църква, такава, каквато Христос я направи.
Не разбирам защо го съдите? Тази привилегия е само на Бог. Той съди според делата. Пловдивският митрополит Николай също ще му бъде отсъдено според делата.
Защо хората изземват функцията на Бог?
11.
ФриПорт
19.03.2024 08:48:07
0
6
Пак да повторя:
Новияр оатриарх ще варненският владика
10.
Българин
19.03.2024 08:47:24
3
7
АКО НЯМА БОГ ,И АЗ ВЯРВАМ В НЕГО НЕ ГУБЯ НИЩО,НО АКО ИМА И АЗ НЕ НЕ ВЯРВАМ В НЕГО,ГУБЯ ВСИЧКО!!!
9.
gradski
19.03.2024 08:47:21
0
3
И Гешеф нямаше да се кандидатира за главен прокурор... Шайката се знае,...
8.
Селянин
19.03.2024 08:47:06
3
13
За съжаление църквата е една сериозна ОПГ. Вярващ съм, но не и в църквата. Прекалено много алчност, завист, немарливост и схеми има там. Бог е в нас и навсякъде. Нямаме нужда от църквата за да вярвате и да живеем спрямо Божиите правила.
7.
до 3
19.03.2024 08:40:26
4
5
Ти самия не си вярваш, камо ли да вярваш в в нещо ,което не съществува...нещастник....
Аз може да съм атеист,но съм 100 пъти по -праведен от такива като вас вярващите,дето едно говорите ,а съвсем друго вършите.....лицемери долни....
Хайде....анатемосай ме,да видим дали ще хване дикиш....????
6.
до 5
19.03.2024 08:38:51
1
6
Тези млади свещеници, търсят кариера и уюта на заплатата или следват пътя на вярата и служенето ?
Къде са служели Светиите и Мъчениците на Вярата ?
На каква заплата са били ?

Всекиму според Вярата е и Кръста който ще носи.
5.
костов
19.03.2024 07:53:11
6
5
блажени са веруващите ,ТЪРГОВИЩЕ ИМАМЕ МЛАДИ ПОПЧЕТА ,но старите попове пенсионери неим дават вазможност дасе изявят
4.
до 2
19.03.2024 07:52:37
6
4
Ами не го гледай тогава.
3.
до 1
19.03.2024 07:50:51
4
11
Сутрин рано колко жлъчка си насъбрал.
След като не си вярващ гледай си атеистичният си живот.
Върти се с 1600км/ч около наклонената ос на глобуса и се радвай на кратките си земни дни.

Вярата, Църквата, Постта ги остави за тези които вярваме в това и се стремим към вечността.
Хубав ден !
2.
Мнение
19.03.2024 07:47:23
5
14
Излъчването и погледа му ме плашат!!! Неприятна визия.
1.
ИЗТРЕПЕТЕ СЕ
19.03.2024 07:29:11
9
17
Мръсни дяволски изчадия....лъжци,манипулатори и лицемерни боклуци.....
Вие сами не си вярвате,в това което проповядвате,как искате и енориашите ви ,да вярват и да ви вярват....???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори