×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза


Защитената територия край Корал се създава с фалшива екоекспертиза
Такова мнение изразиха всички, с които днес Флагман разговаря, след като за втори път решението на комисията се отложи заради липса на конкретика
15 Март 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ето как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия

Провалената за втори път комисия „Корал” не стигна до никакво решение по отношение на сериозния казус с имотите в новата приумица - 500-метрова зона със забранено строителство и защитена местност. Причината, както добре обясни кметът на община Царево Марин Киров, е че на практика вносителят на предложението не е показал нищо ново като документи за случая. Продължава да се работи по крайно остарял екологичен доклад, който по думите на собственици на имоти в района, е много далеч от реалността.

Марин Киров: Странно е държавата да въвежда рестрикции за Корал, докато обмисля да превърне Странджа в радиоактивно депо

На заседанието, освен представители на институциите, администрацията на Царево и държавната власт, присъстваха и ощетени собственици, както и местни жители. Сред вторите бе и кметът на община Царево (2011-2023 г.) Георги Лапчев, който вече от позицията си на гражданин обясни, че е напълно съгласен с решението комисията да отложи взимането на решение. Самият Лапчев, в края на последния си мандат, се бореше по темата и вложи много труд да опита да решеи изкуствено създадения проблем.

„Когато първопричината да бъде създадена тази защитена територия е изключително фалшива, защото в случая е точно такава, питам „Къде е вносителят на самото предложение?”. Защото него днес го нямаше. Много добре си спомням какво говореше той (Атанас Русев, бел.а.) преди 1 година. Казваш, че трябвало да има баланс, че местните хора не трябвало да бъдат онеправдани, че трябвало да има стиковка между това да запазим дейността на местните и да запазим природата. Прекрасно звучи и всички искаме това. Но една година по-късно този вносител е причината да има промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с която се случи нещо, което дори и в най-бесните години на комунизма не се е случвало - хората на практика ще трябва да върнат своите нотариални актове, защото териториите, които довчера бяха техни, вече не са”, каза Лапчев.

Ако сега Царево загуби битката с НПО-ата за „Корал“, не го чака нищо добро

Той обясни, че са отменени разрешенията за строеж, премахната е регулация а сега - с едно искане тази територия да стане защитена - хората няма да могат да използват имотите си дори като земеделски. По думите му също така е много вероятно, че достъпът до въпросните ниви, на които ще станат „горди” собственици, ще бъде ограничен заради защитения характер на терена.

А как се премахва регулация от терен, който вече съществува в населено място от десетилетия?

„Премахва се със закон, който се прокарва с нарочна сесия на Народното събрание, който точно за 2 седмици преминава през 2 четения и се публикува след 1 седмица в Държавен вестник. Така се маха. И на следващия ден собствениците на имоти се събуждат и установяват, че те вече не са собственици. Не ме разбирайте погрешно - никой не е против да защитава територията. И ако някой го прави, то това са жителите на Царево”, коментира още Георги Лапчев.

Еколозите са на път да превърнат „Корал“ в частен плаж, ще изгонят всички, които пречат на къмпингуващите

Той днес опита да зададе прост въпрос на вносителя на идеята за защитената зона, който обаче, както стана ясно, не присъства на комисията. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня. Но на практика жителите на община Царево ще са тези, които ще плащат отново тази дейност.
Пред медии говори и един от собствениците на имоти във въпросния защитен район. Атанас Караманов има земя, която е засегната заради разширяването на защитената зона от 100 до 500 метра отстояние от брега. По думите му, в основата на създалата се ситуация са фалшиви екологични експертизи, а крайната цел е, по някаква причина, да се разшири обхвата на защитената територия.

„Това не е мое твърдение. Аз съм го доказал със собствена експертиза, за която съм платил на независими експерти. Искам да попитам как на всеки 5 години се правят доклади пред Европейската комисия по околна среда, където трябва да се посочи как се опазват въпросните местообитания. Как и по какъв начин се доказва, че тези места са опазени, при положение, че те никога не са съществували. Ако се направи проверка от Европейската комисия по околна среда, ще се установят нарушения. Тях, разбира се, не ги интересува дали е имало, или не. Но при тази хипотеза държавата ще плаща санкции, които по наша информация са в порядъка на 15 000 евро на ден докато се възстановят т.нар. „загуби”. Как ще възстановиш нещо, което никога не го е имало?!”, пита Караманов.

Той е спрял да инвестира в имота, който има, защото няма никаква яснота какво ще се случи оттук нататък с него.

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов, който също присъстваше на днешното заседание на комисията, беше лаконичен. „Информацията, с която разполагат членовете на комисията, не е достатъчна, за да се вземе решение за това дали територията да бъде защитена, или не. Трябва да се подчертае, че целите на Закона за защитените територии (ЗЗТ) са различни от тези на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Логиката на ЗУЧК е свързана с развитие на териториални и урбанистични планове, докато тази в ЗЗТ е да съхранява видовото и биологичното разнообразие. Двата закона не си противоречат, а се допълват. Но за да разберем как, трябва да имаме конкретика как точно ще се ползва въпросният терен. Такава нямаме”, каза Маринов.

С това казусът с Корал остава неразрешен. Колкото по-рано обаче се вземе решение за това дали да бъде обявена територията като Защитена местност, толкова по-бързо реално ощетените от решението ще знаят какво да правят. Следващото заседание ще е в идните месеци. В интерес на всички е вносителят на предложението този път да се появи на заседанието и да представи нещо субстанциално, което да даде възможност на експертите да преценят в крайна сметка защитена или не ще бъде територията около плажа.

 




13
Коментара по темата
13.
*********
19.03.2024 15:15:38
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Да ги питам Лапчо и Маринчо
19.03.2024 02:44:06
0
2
. „Ако на плажа Корал бъде разрешено да се влиза, кой ще почиства?”. Тази питанка остава, поне засега, като глас в пустиня.

Лапчооо, Лапчо, не може само да лапаш! Трябва и да даваш, ако искаш да развиваш туризъм в община Царево. С какво ще привлечете туристите да дойдат в община Царево? Туристите идват заради морето и плажовете, а след това заради всичко останало. Кой щял да плаща - ами този, който прибира данъците от туризма - от всички тези хотели, заведения, категоризации, патенти, паркинг зони и др.
Опитахте се да продадете плаж "Корал" - най-атрактивния за туристите плаж в цялата община, а сега се опитвате да изкарате виновен Атанас Русев! Не ви ли е поне малко срам!
Колко пари лапна Георги Лапчев покрай Корал - да защитава интересите на частни лица, които искаха да го присвоят за себе си?
Защо Лапчев не защитаваше интересите на община Царево и на хората тогава? Защо Лапчев не положи услилия да превърне този плаж в още по-атрактивно място за туристите, а вместо това избра да похарчи хиляди за безсмислени "културни" мероприятия през летния сезон - уж да привличал туристите. Колко хиляди похарчихте и колко туристи привлякахте?! Даже не асвалтирахте пътя до Корал, за да могат туристите да го посещават въпреки, че не е поддържан и чист! А сега сте тръгнали с Маринчо да се правите на защитници на интересите на хората и общината!
11.
Боби
18.03.2024 11:04:57
2
3
На нашите еколози всичко им е фалшиво.
10.
Село Кости
16.03.2024 09:20:37
0
13
Алчни за пари, застроихте цялото черноморие. За това сезона ви става все по малък, все по малко туристи имате и ще имате, накрая ще се превърнете в роби на чужденци, който ще купят всичко за дребни пари и.
9.
ССУМОР
16.03.2024 08:23:46
1
5
А сега,разбрахте ли как се допълвали двата закона и каква е позицията на регионалната инспекция.
Висока топка,която шефа трудно огиграва ,щот матряла такъв.
8.
Пешо
16.03.2024 05:55:38
3
7
Не пипайте частния плаж на Кико, така каза татко Петко и сигурно така ще стане. ППДБ по лакомия са в пъти по-пъргави от юпитата на царя. С разликата, че Равда се развива добре, а Корал ще си остане частен плаж за Петкови и сие. А местните собственици на терени ще бле-е-ят.
7.
Корал Чанков
16.03.2024 03:20:56
1
6
Някой да му каже на тоя МИШОК с детското личеце че КОРАЛ е "заплют " от Лидера на ПП Кирчо кой там ЩЕ прекарва приятни моменти с къмпингари,кемпъри шопи топлесс гъзари в оргийки с пици кристали и аще нещо
Тъй чи да НЕ са пъъне ГЕРБ-Руски-ЛУКойл ГЕПИ груп хотели на Корал НЯМА да има
6.
Не пипайте
15.03.2024 22:47:59
6
24
частния плаж на Кирето, че ще ви се стъжни , ей!
Както на Никито Денков му се пътува, така на Кирчо му се кара джет , какво толкова !
Човешки слабости, дребна работа !
5.
До 1.
15.03.2024 21:22:25
0
16
Вкарай ни в час все пак Пешо. Кой е този Спонсор и за какви интереси говорим, понеже не всички в Царево знаят?
4.
За парата,продават си душата
15.03.2024 21:05:32
3
31
От почти 25 години зелените неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“, се опитват да провалят довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Пробваха с десетки жалби до Брюксел, Европейската комисия и Бернската конвенция.
Заведоха 11 съдебни дела – всичките неуспешни.
Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, отдавна имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този район са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат незаконно 1 мечка и два вълка, които използват за събиране на пари.
3.
Някой да се съмнява все още
15.03.2024 20:59:32
6
28
Че ПП-ДБ са лъжливи и крадливи копелета?
Киро приватизира Корал, с помощта на Зелените талибани, Тома Крадливия Белев и всички НПО-та, които срещу външно финансиране, защитават чужди интереси!
Тези еничари ПП-ДБ са унищожители на България, трябва да се съдят като национални предатели!
Чудно ми е какви българофоби гласуват за ПП-ДБ, за ала-бала с машинките на всички стана пределно ясно!
Махате машинките, ПП0ДБ сами ще отпаднат!
2.
Цигуларя
15.03.2024 19:23:26
27
13
Лапчев, не се обяснявай много, че даже не се и показвай, че ти е време да те заключват вече. Не можеш да проумееш, че си вънка от играта.
1.
Пешо
15.03.2024 18:05:13
24
20
Да не засегнаха интересите на Спонсора, че и бившия и настоящия кмет запяха една песничка във хор. Интересите ги знае цяло Царево
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори