×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е пропаганда


Какво е пропаганда
Тя е навсякъде около нас без дори да подозираме, а ние сме тихо контролираната тълпа и може би така е по-добре
14 Март 2024, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Обикновено е „лъжите на врага”, докато ние „казваме истината”. Това обаче също е... пропаганда

Помислете за това какви решения сте взели днес. Какви дрехи носите, какъв телефон и компютър ползвате, какво кафе пиете. Всичко това е ваше собствено съзнателно решение, нали? Не точно. Шансовете са големи, че не са, а всъщност са били стратегически имплантирани в ума ви - добре изпълнен план, който цели да манипулира начина ви на мислене. Това е пропаганда.

Едуард Бернайс сам нарича себе си пропагандатор за пропагандата в началото на 20 век, в годините след Великата война. Това е било шокиращо за хората по онова време, но шокиращите идеи са били част от семейното наследство на Бернайс. Чичо му - един човек, носещ името Зигмунд Фройд, вече е скандализирал обществото с теориите му за агресивните сексуални желания, които се крият под фасадата на цивилизовано общество в модерния живот. Фройд дава идеята на племеника си, че ирационални желания са в основата на решенията. Бернайс надгражда, но по друг начин. Той счита, че тези ирационални желания не влияят само на хората, а на цели общества.

Но ако това е диагнозата, какво е лечението?

Докато психоаналитикът взима лошите черти на човек и опитва да ги превърне в добри, то пропагандаторът също е психоаналитик, който обаче “лекува” масите. И ако той разибра техните желания, значи може да ги напътства към определено, да речем по-добро, поведение.

Масовата пропаганда първоначално се е използвала като инструмент, който да помогне масите от хора да се подготвят и мобилизират за война и това не е тайна. Именно пропагандата има ключова роля за драмата, случила се на два пъти в първата половина на миналия век. Тя се проявява за първи път по време на Първата световна война, чийто мащаб е по-голям от всичко, виждано досега. И докато войниците се избиват в окопите на Линията „Мажино”, един нов термин си прокарва път в обществата - така нареченият „домашен фронт”. Новооткритата ключова роля на цивилните по време на войната ги прави военни цели.

Държавата поема управлението на гражданския живот. Тя казва кой, какво и как ще произвежда, както и в какви количества, храната се разпределя на дажби С това обаче идва проблем - как да се убеди народът, че всички тези жертви от тяхна страна са не само необходими, но и имат цел. Че колкото и лоша да е войната, тя трябва да се води. Тук идва пропагандата, която трябва да мотивира хората да продължат да се бият и да продължават да умират за държавата.

През 1917 г. Бернайс, тогава едва 26-годишен, става част от Комитета по публична информация в САЩ, където задачата му е да мобилизира американското общество да се включи във войната. Проблемът е, че хората масово са против по причината, че ако в Европа искат да се колят, това си е тяхна работа. Правителството обаче, в лицето на президента Удроу Уилсън, има друго мнение - че страната трябва да се включи, за да засили глобалните си позиции. И така Комитетът започва да работи.

Стартира със смяната на термина „война”. САЩ няма да влиза във война, а ще „..помогне на светът да бъде демократичен”. Това се превръща в слоган. Разбира се, че САЩ трябва да помогне на демократичните Франция и Великобритания да се бият с деспотичната Германия. Патриотичен дълг на всеки гражданин е да подкрепя тази кауза. В рамката на месеци този подход показва колко печеливш е бил и подкрепата на обществото за войната се увеличава драстично, което води до намесата на САЩ в конфликта.

Веднъж разбрал, че пропагандата работи по време на война, Бернайс пита: „А може ли да работи и по време на мир?”

Точно както е сега, и тогава думата „пропаганда” е имала негативно звучене. Врагът може да е пропагандатор. Ние не сме, ние информираме. Иронията е, че лошата репутация на пропагандата е резултат на успешно проведена пропаганда. Етимологията на думата е интересна. Тя идва от латинското “propagare”, което носи значението „разпространявам”. По тази логика всички компании са пропагандатори, но просто използват термина „реклама”.

Където и да има продължителен и усилен опит да се разпространи дадена информация - това е пропаганда в истинския смисъл на думата. В този смисъл тя е неутрален инструмент - нито е лоша, нито е добра. Зависи в чия полза се използва от морална гледна точка, но дори моралът е флуидно понятие.

Кой обаче решава кое е добро и кое зло?

Според Бернайс отговорът е лесен - малка група от интелигентни хора, като него. А аргументите „за” това са няколко. Демокрацията изисква обществото да е съставено от рационални индивиди, а ние, според Бернайс, сме ирационално стадо, което се управлява от ирационални подсъзнателни импулси.

„Аз съм държавата”, казва френският край Луй XIV. Той и само той взима решенията в кралството и няма нужда да се обяснява на никого. „Глас народен - глас Божи”, казват през 18 век революционерите пак във Франция, макар тази фраза да е силно орязана от оригиналната латинска. С друи думи държавата, това сме ние, гражданите.

По метода на Луй XIV да се управлява държава е лесно - казваш на хората какво да правят и ако не го правят, ги хвърляш в затвора. Много по-сложно е при втория начин. Демокрацията може да работи, само ако хората като индивиди са способни да се управляват сами. Това, оказва се, в повечето случаи не е постижимо. Оптимизмът, че демокрацията ще се храни от мъдростта на тълпата, е в разрез с реалността.

Има просто психологично обяснение - губим представа за себе си, когато станем членове на по-голяма група. Превръщаме се в групов ум. Неслучайно повечето протести, с каквато и цел да са, завършват с размирици. Тълпа, чието поведение е ирационално, хаотично и емоционално, не е способна да се управлява сама. И точно заради това Бернайс приема доста по-песимиситчен поглед към демокрацията като цяло.

Защото според него всяко общество, което приема, че „гласът на народа е гласът на Бог” няма как да бъде ефективно. То ще бъде отровено от предразсъдъци, от емоции и за него ще бъде невъзможно да постигне неща, които са важни за дългосрочните му интереси.

Политиката е маркетинг

Колкото и да е лоша за Бернайс демокрацията, тя остава по-добрата форма на управление от диктатурата. Истинският въпрос тогава обаче е как можем да създадем демокрация, в която да можем да настаним ирационалното стадо. Нужен е цветен подход.

Тълпата, както и консуматорите, взимат решения на базата на това кое е най-популярно към момента. От особена важност са индивидите в тълпата, който имат по-голямо влияние. Не е достатъчно да кажеш на човека какви са твоите плюсове като партия. Нужно е да създадеш послание, което да резонира с желанията на ирационалния групов ум. Посланието използва мнението на авторитетни фигури, за да манипулира мнението на тълпата. Политиката не е по-различна от бизнеса и може да се направлява също толкова лесно. Дали ще гласуваме за политик №1 в този смисъл зависи единствено от това дали пропагандната му кампания е била достатъчно ефективна, за да стигне до несъзнателните и ирационални желания на повече индивиди в тълпата.

Затова има системи, които управляват политиката. В демокрацията всички са равни по правото си на глас, но в реалността един от индивидите е ядрен физик, а другият чистач. В този смисъл за държавата е нужно да има метод, който да отсява кандидатите за позиции във властта по такъв начин, че да се харесат на определени групи от хора в тълпата, а в оптималния вариант - на повечето групи. Колкото по-малко са кандидатите, толкова по-добре. Свободният избор на обществото се запазва, но се ограничава с цел да внесе ред в една наследствено хаотична система.

Колкото и в популярната култура думата „пропаганда” да се счита за лоша, толкова тя се оказва нужна в модерния демократичен ред. Защото без контрол, демократичното общество ще се сведе до безконтролна тълпа. Без пропаганда, няма как редът, в който сме свикнали да живеем, да продължи да съществува. А какво може да дойде на негово място, историята вече ни е показвала. Малко вероятно е да искаме това. Затова нека си седим като тихо контролирана тълпа.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
23
Коментара по темата
23.
миндил градски
15.03.2024 12:23:59
2
2
Много смислена статия! Забелязвам, че г-н Русчев е един от малкото журналисти, който качва неща, които те карат да се замислиш, "ма то га матрала няма мозък" , колко да се замисли!
22.
XX
15.03.2024 09:56:12
1
5
Това което прави СССР ежедневно с бюджет 500 милиона евро годишно.
21.
Гошо Наркомана от Масква
15.03.2024 09:50:34
6
6
Това, което предрусалият "мозък" ако изобщо може да се нарече масата в главата на този индивид мозък, бълва всекидневно в провинциален, авторитарен и тотално манипулативен драскачески сайт като този. То не бяха анти-ЕС пропаганди, проруски такива, всяка втора пледоария му е на тема как 'Джендъдрите ни превеземат с помощта на Сорос' и как САЩ са колективното зло на света, а Русия е самий пръв приятел на таз ми ти цивилизация. Бих го посъветвал да се пробва в Москва да пафка трева, така, както го прави с охота тук в европейска България, дали ще му се получи? Ама всички русофилистици като него освен да плюят по запада, докато му се наслаждават на благата, нямат топки да емигрират в Русия или Северна Корея, да се радват на живот без джендъри и соросоиди... Tа това е то пропаганда. А забравихме и заместник главния редактор на това подобие на сайт - латентния п*дераст, който се включва веднъж месечно с умопомрачителна пледоария на тема Сорос и джендъри отново. Дали пък двамата с автора не се наслаждават на взаимни ласки, who knows, прекалено много се вълнуват само и единствено от тази тема...?
20.
XX
15.03.2024 08:03:19
8
7
Това което ЕС прави ежедневно с бюджет 500 милиона евро годишно.
19.
Марк Твен
15.03.2024 07:51:27
5
8
Най-големите ни страхове след Чернобил бяха, че в Киев ще започнат да се раждат деца с две глави. Това не се случи, но започнаха да се раждат с празни глави. Това се оказа далеч по-страшно.
18.
*********
15.03.2024 07:23:28
4
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
Гошо
15.03.2024 06:45:00
2
6
Това което дават по новините
16.
Например
15.03.2024 01:23:41
0
14
Рекламата на Фабрик във Флагман маскирана като новина.
С тази разлика, че пропагандата не се заплаща, а се прави по идейни съображения
15.
Православен
14.03.2024 23:52:38
1
7
НюзКурникБТВ преоткри Родината си - БАлгария (съкратено от любимата партия ДА, България)
НЮЗКУРНИК
четвъртък, 14 март 2024
За БТВ Новините в 17 часа БАлгария скърби!
Вероятно от любимата партия на БТВ – ДА, България на Христо Иванов е станало за по – кратко БАлгария!
“Господи, слез и си събери версиите, защото беше смешно, после стана трагично, вече е жалко и ме е срам. Тъпунгери!
Неграмотни, малоумни променкаджии!!!”.
Неграмотността в либералните медии е на всички нива.
Неграмотността вилнее в либералните медии, както Чумата в Европа по време на Средновековието.
Розовият Прайд да не си бърка напудрения нос в делата на Църквата и Светия Синод!
14.
пропаганда е
14.03.2024 23:46:10
0
12
флегман когато майат коментарите ореди избори и трият коментари за едни и същи хора
13.
До 11
14.03.2024 22:42:51
1
14
12 е прав. Странджанските глигани не са чували за Четвърта Власт, а всеки знае че в Бургас няма журналисти, защото журналистите имат морал, в Европа ги наричат Четвърта Власт, там свалят правителства, президенти и т.н., а тук са някакви плазмодии
12.
До 11
14.03.2024 22:39:12
1
14
В Бургас журналисти няма, а и да има не е тяхна работа да искат оставки.Ние трябва да излезем и да изметем боклука,но и това няма да се случи.
11.
бургазлия
14.03.2024 22:15:44
9
22
Пропаганда е, липсата на журналисти в Бургас, които да искат оставки пред Общината за протеклата след дъжда зала Арена Бургас, с 5 работни дни за година, а улиците в дупки, кал, мръсотия, градът е извън топ 10 и скоро ще изпадне от Топ 20, а след 20 години ще е един умиращ град като Балтимор в САЩ.
10.
ТБС
14.03.2024 22:12:42
7
18
Шитнята, която се лее от флегман всеки ден, платената липса на другата гледна точка, манипулираното съдържание оглозгано от съществените факти. Точно вие знаете най-добре, така оцеляване
9.
До 1
14.03.2024 21:57:59
14
11
Пропаганда е когато ругаете ББ и ГЕРБ, дори за това че са виновни за меките пи6ки на ПП-ДБ, за това че повтаряте опорките на педалите и на началниците им!
8.
Герги Оруелски
14.03.2024 21:50:21
1
27
Журналистика - това е да публикуваш онова, което властта не иска да види публикувано, другото е пропаганда

Джордж Оруел
------

Според мен пропаганда е нещо от което се хранят българските медии
7.
Просто идиотите
14.03.2024 21:39:00
12
23
Траверсите от ПП са без полови органи, тротинетки, понамирисват приковават вниманието на обонянието.
Редовно се появяват в нетрезво състояние с психични отклонения и друсащи се с кристали.
Леля Асена може и нея да е споменем, като педал снимал се във филм, че иска мъж да го ебе.
Били хлапето (Асенката) , психясъл
крещи "кризаааааа", сбъднал американската мечта, негър от Алабама да го клеца в гъзеца .
Променкаджиите седят в скута и пият кафе с вазелин. Фройд повече не иска да ги лекува.....
6.
Gonzo
14.03.2024 21:24:38
8
26
Да пишеш за кметя колко е велик и да вземаш паре от него какво е
5.
Бургазлия
14.03.2024 21:20:17
11
20
Да изопачаваш факти, манипулираш гледни точки и жонглираш с обществените нагласи за да получаваш финансови и политически дивиденти, както и достъп до конфиденциална информация от кмета! ... на някой град ...примерно ?
4.
Няма лошо
14.03.2024 21:16:34
5
34
Пропагандата е навсякъде,ама при мисирките от бнт,бтв и нова е обидно тъпа и едностранчива.Направо постига обратния ефект от това,което цели.Не може по всички ключови теми да се канят 10ина папагала,които говорят едни и същи тъпотии.И после викат “всички гледани точки” хаххаха
3.
Go40
14.03.2024 21:15:58
14
11
Гоче... Гоче.... куче та ибало на бял камък мраморен....
2.
1
14.03.2024 21:13:46
15
27
Маниаци, половината съдържание в уебсайта ви е пропаганда. Кви са тия статии от Вас . Its like fuckin for virginity
1.
GAGAGAG
14.03.2024 21:12:22
25
28
Пропаганда е когато четеш във флагман статии прехваляващи гербаджийски утайки политици, обяснявайки в следващата статия как ПП са виновни за малката пишка на боеко.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори