×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Магистърска програма „Демография“ предлагат да се разкрие в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас


Магистърска програма „Демография“ предлагат да се разкрие в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас
Заместник-ректорът по учебната дейност на бургаската Алма Матер проф. Севдалина Турманова прегърна идеята на проф. дн Антоанета Христова, която изнесе лекция в Бургас
14 Март 2024, Четвъртък, 16:59 ч.
Автор: Флагман.БГ снимки и видео: Радостина ГЕОРГИЕВА

Темите за демографията и здравеопазването събраха жените в науката и бизнеса в Бургас

Политическият психолог в Институт за изследване на населението и човека към БАН проф. дн Антоанета Христова в края на своята лекция „Демографски проблеми и демографски решения“ подаде ръка за една съвместна специалност, която бихме могли да реализираме като магистърска програма „Демография“. Това каза пред Флагман.бг заместник-ректорът по учебната дейност на бургаската Алма Матер проф. Севдалина Турманова.

С оглед на интереса към този тип процеси в обществото ни в последните десетилетия, нуждата от специалисти и адекватни решения на съществуващите проблеми, това е добра идея и колаборацията между институти на БАН и висши учебни заведения е един правилен път за създаване на нови специалности и програми за обучение на студентите, допълни тя.

Проф. Турманова подчерта, че преди няколко седмици е имала подобен разговор с директора на Националната художествена академия проф. Светозар Бенчев и ще предложат съвместна специалност, която е с наименование „Технологии на витража“. Тя ще съчетава знания по живопис и технология на стъклата.

 „Колаборациите между институциите е важен път, по който можем да създаваме интересни програми, да обучаваме желаещите и да бъдем полезни на общината, на региона и на държавата. Вярвам, че това ще се случи, защото Община Бургас вече има дирекция „Демографски политики и мониторинг на решенията“, има и достатъчно специалисти и академични среди, които да се заемат с това“, каза още проф. Турманова.

В месеца на жената се проведе среща на жените от науката и бизнеса. В нея участие взеха академик  Никола Съботинов, председател на БАН, 2008-2012 г.  и  чл. кор. проф. Александър Костов - координатор национална академична мрежа на БАН, както и кметът на Бургас Димитър Николов.

Събитието се организира за девети пореден път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален академичен център - Бургас на БАН и инж. Видка Вълчева, зам. председател на Търговско индустриална камара в Бургас.

„Продължаваме заедно една традиция, която прекъснахме за кратко по време на пандемията. Тя беше свързана с това, през месец март да организираме този тип срещи между жени, които са представители на научни и образователни институции, жени от бизнеса, и жени доказали своята роля в обществения живот в града ни. Фокусът на срещите ни винаги е бил свързан с различни теми и лектори, които са от БАН. До сега лекторите са били мъже, но днес за първи път съм поканила две успели дами - проф. Антоанета Христова и проф. Мариана Димова. Двете основни теми са демография и здравеопазване“, каза проф. Турманова при посрещането на гостите в залата.

„За мен е чест и привилегия да участвам в откриването на този важен и значим форум. Една голяма част от присъстващите дами са в основата на успехите и развитието на град Бургас. Ценя професионализма и качествата ви и благодаря за това, че живеете работите, и творите в нашия град, защото такива двигатели като вас са необходими на всеки един град, който има амбициите да се развива и да има потенциал. Темите и дискусиите в днешния форум съвпадат с проблемите върху, които работим и с удоволствие ще очаквам решенията и мненията, които ще дадете“, бяха думите на кмета Димитър Николов при откриване на събитието.

В рамките на срещата се засегнаха две теми с висока степен на важност. За демографските проблеми и демографските решения говори проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за изследване на населението и човека, към БАН. „Много важно е да подчертая нещо, навлизайки в демографията – това не е една дисциплина. В нея влизат познания от света на социологията, статистиката, психологията, историята и други. Трябва да се уточни, че тя не се изучава никъде. В този смисъл, ние се опитваме да развиваме кадри от различни области“, каза проф. Христова. „Искам да поздравя Бургас за демографските политики, които предприема. Ще бъда щастлива ако направим магистърска програма „Демография“ при вас, където компетенцията да е на ниво“, допълни тя.

Негативната статистика сочи, че тенденциите за застаряващо население нараства, и че до 2035 година прогресивно ще се увеличава. В допълнение раждаемостта около 2030 година очертава прогнози, че в столицата ще има раждаемост, следвана от Варна, а в Бургас кривата се снижава, което говори, че върху това трябва да се работи, чрез различни подходи и стимули за младите семейства.

Проф. дмн Мариана Димова от Факултет по дентална медицина на МУ-София и Катедра по протетична дентална медицина изнесе презентация на тема „Денталното здраве след COVID - 19 през погледа на медицината“. Тя отбеляза степента на важност за навременни посещения при дентални специалисти и в тази връзка,  обясни за проблемите , които са създадени след социалната изолация по време на пандемията.


В категории: Бургас


България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори