×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комисията за Нотариуса в режим „ступор“


Комисията за Нотариуса в режим „ступор“
ПП-ДБ, изглежда, внимават да не дразнят Борисов, а Радостин Василев повдигна темата на заседание на парламента
14 Март 2024, Четвъртък, 14:23 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

След ударното начало парламентарният орган се кротна в контекста на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за ново правителство

Навлезе ли във фаза „ступор“ парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса? Временният орган на Народното събрание бе сформиран на 7 февруари, за да провери факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов, който бе убит в София няколко дни преди това.

Комисията започна ударно с няколко ефектни изслушвания. На 15 февруари бяха привикани представители на сдружението „Антикорупционен фонд“.

Седмица след това бяха изслушани съдия Владислава Цариградска, прокурор Невена Зартова и нейните бивши заместници в ръководството на Софийската районна прокуратура. Заседанието на 22 февруари продължи почти до полунощ.

На 29-и пък бяха извикани бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова и нейният мъж Веселин Денков, които намесиха и ГЕРБ и Бойко Борисов в прокурорски и съдийски рекет и репресии.

Борисов след това се оплака, че комисията за Нотариуса била ползвана с политически цели – явно визирайки „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Депутатите от ПП-ДБ впрочем подходиха внимателно при изслушването на Бакалова и Денков. Въпреки това се стигна до конфликт между тях и представители на ГЕРБ начело с Маноил Манев.

Междувременно наближаваше времето за ротацията, а началото на преговорите постоянно се отлагаше от Бойко Борисов въпреки натиска на ПП-ДБ. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ пък обясниха, че в комисията за Нотариуса следва да бъде изслушан и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Освен това, според тях той трябвало да се оттегли поне временно от поста заради съмненията, че може да повлияе на текущи проверки и разследвания. 

След настоятелно питане на репортер на „Флагман“ Борисов призна, че сега не вижда причина да иска оставката на Сарафов – нещо, което представители на партията му направиха миналата година спрямо тогавашния обвинител №1 Иван Гешев.

Миналата седмица пък заседание на комисията за Нотариуса не бе свикано въпреки нестихващия интерес към нея, като обяснение за това нямаше. Председател на временния орган е Никола Минчев от ПП-ДБ.

Неофициално се коментира, че паузата се налага заради преговорите с ГЕРБ за ротацията. Борисов и партията му търпят щети от комисията, в която се повдигат въпроси за политически чадър над групите около Нотариуса, а и Петьо (Пепи) Еврото и „Осемте джуджета“.

Днес все пак е свикано заседание на временния парламентарен орган. На него е привикана ръководителката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, която ще отговаря „относно евентуално наличие на групи за влияние“ в СГП и предприетите от нея мерки.

Изслушването й обаче се очаква да е сравнително безобидно за партия ГЕРБ, с която ПП-ДБ вече води тежки преговори за ново правителство с премиер Мария Габриел.

Днес коментар от трибуната на Народното събрание направи Радостин Василев, който се отцепи от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, а отскоро има и своя партия с името МЕЧ.

Той поиска думата за процедура и постави въпроса за комисията за Нотариуса. Василев припомни, че днес тя трябва да заседава, за да изслуша прокурор Кирилова, която била „едно от Осемте джуджета“. Според свидетелски показания в досъдебно производство тя получавала инструкции от Петьо Еврото „как да свършват определени дела“ и „участвала в корупция“.

Кога ще поканим на изслушване Боби Сарафов, попита Радостин Василев, обръщайки се и към Никола Минчев. Сарафов също бил част от „Осемте джуджета“, а сега изпълнявал функциите на главен прокурор.

„Кога ще поканим в това Йордан Петров – друг участник в „Осемте джуджета“, сега прокурор, който разследва Петьо Еврото? Кога ще поканите Константин Сулев – лицето, което си е позволило..., прокурор от Районна прокуратура, да разследва Петьо Еврото и вече е обвиняем? Повдигнато му е обвинение. Кога ще поканите Емилия Русинова – заместник апелативен прокурор на София, участник в „Осемте джуджета“? Нейният син има дете от момчето за всичко на Петьо Еврото“, заяви Василев и попита за какво е била създадена парламентарната комисия.

Той се обърна към съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков: „Г-н Петков, „Осемте джуджета“ е най-големият корупционен казус в българската прокуратура и съдебна система някога, който е създаван. Кога в комисията, оглавявана от Никола Минчев, ще бъдат поканени истинските престъпници, които в момента стоят начело на прокуратурата в България? Никога няма да бъдат поканени!“

Кирил Петков, изглежда, от място обеща, че и те ще бъдат поканени, защото Василев размаха с пръст и каза: „Няма, г-н Петков! Защото заради „сглобката“ вие нямате смелост да го направите. Никола Минчев гледа като уплашен на тази комисия. Истината е, че нашата прокуратура в момента е завладяна от „Осемте джуджета“. Йордан Петров, Емилия Русинова, главният прокурор, градският прокурор на София... Ми днеска ще я питам тя какво е правила в „Осемте джуджета“ тоя прокурор.“

След въпрос на председателя на парламента Росен Желязков каква е процедурата на Радостин Василев, той обясни: „Процедурата е Народното събрание един път завинаги да се дистанцира от тази корупция, която е завладяла прокуратурата, и един път завинаги да оставим настрана политическите интереси и виждания на различните партии. И в крайна сметка мисля, че е крайно време и особена юрисдикция да се създаде в тази държава, която да арестува прокурори. Г-н председател, подложете на гласуване това...“

Желязков обаче изключи микрофона на Василев, понеже времето му изтекло, а изказването му било „нещо като декларация“ от негово име.

Парламентарната комисия за Нотариуса действително има потенциал да разтърси, но и да даде начало на очистване на политическата и съдебната системи и по-специално на прокуратурата. Изглежда, че ПП-ДБ, поне към момента, внимават да не дразнят Бойко Борисов, а вероятно и ДПС, чийто нов лидер Делян Пеевски също бе споменат в негативен контекст при изслушването на съдия Владислава Цариградска. Партията на Доган и Пеевски от години търпи критики, че е овладяла държавното обвинение.

Любопитно е обаче пасивното поведение на опозицията в парламента. БСП се държат доста прибрано по темите около Нотариуса и „Осемте джуджета“. „Възраждане“ пък дори се опитаха да осуетят изслушването на Ивайла Бакалова и мъжа й с аргумента, че думите им може да навредят на съдебни и досъдебни производства.

Най-малката политическа сила - „Има такъв народ“, в началото постави въпроси, свързани с включването и на случая „Осемте джуджета“ в предмета на изследване на комисията. Впоследствие обаче и тя като че ли влезе в режим пауза.


 


В категории: Крими , Политика


11
Коментара по темата
11.
Бай....до 10
14.03.2024 21:40:12
0
0
Що да не бе, Пешо ?! Миналата година братът на моята жена прехвърли своят дял от наследствен апартамент (105 кв.м.) на сестра си и платихме на нотариуса около 3500 лева! Какво се учудваш ?!
10.
Пешо
14.03.2024 21:25:54
0
3
А Бойко Рашков ще каже и покаже ли как се е сдобил с неговите десетки имоти? Жена му била нотариус и какво от това? На нея да не й плащат на всяка сделка с имот?
9.
Fondation "US 4 BG"
14.03.2024 20:40:02
0
5
Бойко Рашков е време да покаже оня СПИСЪК с 32 висши съдии и прокурори с ИМОТИ за милиони в
Гърция(Солун Халкидики,Асправалта,Неа Паромос,Кавала)
Италия(Рим Ривиерата окало Сан Ремо)
Франция
ДУБАЙ
и сметки за десетки милиони € на името на половинките си в ШВЕЙЦАРСКИ и Френски Монако банки
8.
Защо?
14.03.2024 20:35:05
0
4
Защото тези които я създадоха и разследват, трябва да бъдат разследвани и вкарани в затвора!
7.
Бай....
14.03.2024 20:10:39
0
5
Защото всички са "вътре" !
6.
Nostradamus
14.03.2024 18:23:28
1
6
Комисията за Нотариуса в режим „ступор“!
бочко, сарафчо и компания й Затвориха устенцата!
5.
Бургазлията
14.03.2024 16:25:58
0
11
A koмисията "Ботас" , дето един Бург и е прецедател , ко направи?
4.
Браво Лисицов
14.03.2024 15:41:37
1
14
Много качествен като журналист. Чак да се чуди човек как го държат във Флагман. На фона на оная мома с нефелните опитите за анализи е съвсем друго ниво.
3.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
14.03.2024 14:39:40
0
15
А не е ли време и за комисия ""ДЖУДЖЕТА ДЖУКОНДИ И ПРОКУРАТУРА ""??????????
2.
Дааа
14.03.2024 14:38:26
2
20
Мафията си има държава... упс територия.
1.
БРАВО Лисицов
14.03.2024 14:37:13
1
21
Уникална ""ненапудрена ""информация от която между редовете се чете че "СХЕМАТА"" е и ПОЛИТИЧЕСКИ ОБВЪРЗАНА !!!!!!!!! С "КОЙ" освен с модела "КОЙ" ???????? А"КОЙ" е създател на модела "КОЙ" ??????????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори