×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Втората инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда се проведе на Поморийското езеро


14 Март 2024, Четвъртък, 10:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Проведе се втората от предвидените три инициативи за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда, като част от дейностите по проект BGENVIRONMENT-2.003-0006 „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

На 14 декември 2023 г. се проведе първата инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда чрез почистване на първата целева локация по бреговете на Черно море – Рибарско пристанище Поморие и Пасажерско пристанище, попадащи в териториалния обхват на община Поморие.

Втората инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда се осъществи чрез почистване на Поморийското езеро, посредством закупените по проекта два високотехнологични водни дрона.

Един от основните проблеми на черноморската акватория, а и на Поморийското езеро e нивото на замърсяване, което води до редица проблеми, пряко рефлектиращи върху местната общност и отраслите на местната икономика, като туризъм и риболов. Чрез свързващия канал, отпадъците от земни източници, попаднали в езерото достигат до черноморските води. Замърсената морска среда довежда до понижаване на популацията на морските видове, обитатели на Черно море, както и до разрушаване на естествената среда на защитените видове на Поморийското езеро.

Илия Кусев, уредник в Музей на солта – Поморие, определя Поморийското езеро като минало, настояще и бъдеще. Минало – защото с езерото е бил свързан поминъкът на хората, а именно производството на сол в Поморие, настояще – чрез Поморийското езеро, Музеят на солта продължава да произвежда сол по древната анхиалска технология и бъдеще – защото непрекъснато се полагат усилия за опазване и подобряване състоянието както на езерото, така и на музея.  

„Поморийското езеро се свързва и с добиването на лечебната поморийска кал, използвана в балнеосанаториумите при лечение на множество заболявания. Езерото трябва да бъде съхранено, най-вече чрез ограничаване на замърсяването му с изхвърлени битови и други отпадъци. За да протичат нормално биохимичните процеси в него, то трябва да поддържа определена соленост. Затова е необходимо редовно почистване на езерната вода от отпадъците, които по един или друг начин през следващите години биха влошили качеството на лечебната кал“, каза още Илия Кусев.

Уредникът в Посетителски център „Поморийско езеро“ Зоя Колчева, изброявайки уникалните характеристики на Поморийското езеро, поставя акцент върху значението на системно полаганите усилия за неговото почистване и поддържане без отпадъци. Според нея благодарение на тези усилия имаме възможността да се радваме на присъствието на много птици, сред които екзотичното розово фламинго и други застрашени видове, които всяка година идват, за да гнездят в Поморийското езеро.

Изпълняваните в рамките на проекта инициативи допринасят за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда. Те включват почистване на Поморийското езеро, на бреговете на Черно море, попадащи в териториалния обхват на община Поморие, както и на река Ахелой, вливаща се в Черно море на територията на община Поморие.

Чрез закупените за целта и пуснати в експлоатация специални високотехнологични водни дронове се събират отпадъци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата като полиетиленови торби, битови пластмаси, изоставени хрилни мрежи и др., както и чужда и вредна растителност. Дроновете са оборудвани допълнително със съответните сензори за събиране на информация и данни за целевата акватория по проекта. Снабдени са с ръчно управление от разстояние чрез дистанционно устройство, позволяващо да бъдат насочвани по определени маршрути при обхождане на целевата акватория по проекта и събиране на гео-позиционирани данни чрез GPS.

На база на събраната чрез дроновете информация ще бъдат изготвени анализи на състоянието на целевата акватория по проекта и влиянието й върху морската околна среда по бреговете на Черно море на територията на община Поморие и ще бъде разработена система за опазване на морската среда от земните източници на замърсяване от човешката дейност на целевата акватория по проекта.

Проектът включва сътрудничество с партньор от държавите донори - International Development Norway AS, притежаващ експертен опит в изпълнението на проекти в областта на кръговата икономика, опазването на околната среда, технологиите и устойчивото развитие.

Партньорите по проекта: бенефициентът - Община Поморие, Сдружение Местна инициативна рибарска група Поморие и International Development Norway AS, са специално селектирани с оглед общата им мисия, интереси, функциониране и цели в областта на опазването на черноморската среда.

Настоящият проект се явява естествено продължение на значимите постижения и усилия на Община Поморие, насочени към опазването на околната среда и в частност целевата територия и населяващите я защитени видове, в съответствие с Националната стратегия за опазване на биологичното разнообразие и Плана за управление на защитена територия и защитена зона „Поморийско езеро".

Тази публикация е реализирана в рамките на проект „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

www.eeagrants.bg




В категории: Поморие


България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори