×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди циганите да станат роми


10 Март 2024, Неделя, 17:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Или каква бе боята на Георжи Джагаров

Преди циганите да станат роми, изтъкнатият сливенец Г. П. се беше захванал да състави списък с български интелектуалци, за които е проучил, че са от цигански произход, но не са легитимирани като цигани и упорито сочеше като ярък пример своя именит земляк Георги Джагаров. Подмятания за етническата принадлежност на Георги Джагаров съм чувал и от други хора.

Веднъж, по стечение на обстоятелствата, седнах да вечерям в писателския ресторант с Гео Крънзов. Докато търпеливо дъвче храната, служейки си сръчно и отработено с вилицата и ножа, бай Гео прави сравнение между Георги Димитров и Тодор Живков - как и двамата забелязвали талантите и как им помагали, пише 24 часа.

От това сравнение стига до Георги Джагаров, изрича уважителни думи за него с една-единствена забележка: “Само да не е тая негова циганска кръв, дето все към кръчмите и към жените го влече.”

Бившият зам.-председател на Държавния съвет Георги Джагаров е един от известните цигани

Подир време пак в същия ресторант сядам на маса с част от редакционния екип на списание “Септември” - главния редактор Владимир Голев, един от заместниците му - Герчо Атанасов, редакторите Георги Марковски и Борислав Бойчев. С Герчо, Гошо и Борето пием ракия и подхващаме разговор за личните си впечатления от разни народи - албанци, монголци, корейци, надпреварваме се да разправяме какво сме видели, смеем се дружно от душа и сърце.

Голев похапва, пие айрян и в разгара на тая дружелюбна и веселяшка обстановка му паднах на сгода да ми пошушне на ухо, по-точно да изсъска в ухото ми: “Както на твоя приятел Джагаров все повече му личи, че е циганин, колкото повече старее, толкова повече му личи.”

Една нощ, на кротка почерпушка в дома му, Джагаров ми се оплака от Голев: “С тая негова луличка, както го гледаш, колко мръсотии ми е правил.” Години по-късно се впусна в подробности. Когато той е председател на Съюза на писателите, а Голев е инструктор в Идеологическия отдел на ЦК на партията и присъства на всяко заседание на Бюрото на писателския съюз. Кога се изкаже, кога - не, но записки си води винаги, след всяко заседание остава при Джагаров и все ще намери с какво да го провокира.

Веднъж подхвърля: “Нашият секретар на ЦК не ти ли прилича с нещо на Ленин?” Джагаров кипва, изгонил го от кабинета си, отива в ЦК и заявява: “Щом сте ме направили председател, значи имате доверие в мен, тогава не ми пращайте наблюдатели!” Обвиняваше го в пълна неграмотност: “Ето, налага се да подготви някакво писмо от името на отдела в ЦК, където е инструктор, изречение не може да състави.”

Забелязвал съм какво просветление обзема Джагаров, като говори за сливенските цигани, как свойски ги нарича “моите хора!”, с каква любов, с какво вълнение говори за “неговите хора” - как празнуват, какви оргии правят, как ядат и пият по три дни и музиките свирят, как “кой което хване”, как даже дават жертви.

Възхитен от хубостта им, казва за един от тях: “Ако го умиеш и облечеш в хубави дрехи, ще стане по-хубав от нас!” На предизборно събрание в циганско село някакъв циганин попитал: “Защо наричат Сливен цигански град?”

Изглед от Сливен, чиито цигани според Джагаров били по-ярки от събратята си в Ямбол и Стара Загора

Джагаров му отговорил: “Ето, в Ямбол има повече цигани, в Стара Загора - още повече, но за тях не говорят, защото сме ярки.” След тези негови думи - пълна изборна победа!

По време на изборите се завъртяло голямо хоро. Джагаров гледа отстрани: “Не мога да играя, пък и времето ми минало.” Стара циганка го задърпала да се хване на хорото. Той се опъва. Тя повикала друга циганка. Млада, с едни големи, красиви, черни очи”. Младата циганка го хванала за едната ръка. Старата циганка повиква друга млада жена - тя пък съвсем руса - и казала, че и русата е нейна дъщеря. “Бабо, ти на младини май много си грешила”, рекъл й Джагаров, а старата циганка се смеела, криела беззъбата си уста и викала: “Грешила съм, много съм грешила и затуй тая русата ми е по-мила.”

8 май 1989 г., Сливен, “Сливенските огньове”, банкет...

На дългата софра от едната ми страна сяда Г. П., от другата ми страна - непознат белокос човек. Ще се разприказваме и няма как да не стигнем до Георги Джагаров - и е от Сливен, и е родоначалник на “Сливенските огньове”. Г. П. няколко пъти ми казва доверително, сякаш никой не бива да чуе: “Аз съм циганин.” И пак за Джагаров - как му казал, че търси нашийник за кучето си и го помолил да поръча изработката на нашийника на някой майстор “от нашите братя”.

Чувал съм Джагаров да казва: “Моите мургави братя.” Питам Г. П.: “Джагаров циганин ли е?

Г. П. отговаря: “Циганин!”

Непознатият белокос човек допълва, че майката на Джагаров - баба Руса, е от родното му село Костел, Еленско, баща му я взел оттам и я завел в село Бяла, Сливенско. Г. П. казва, че като го видела, баба Руса го прегръщала като свой син, а за бащата на Джагаров казва, че е от тяхната махала - циганската.

Самият Георги Джагаров бил роден там, даже двамата с Г. П. са ходили в родната му къщурка. Според него след раждането на Джагаров семейството изпада в страшна немотия и бащата се наема да стане хлебар в село Бяла.

Втори път питам Г. П.: “Какъв е според теб Георги Джагаров?”

Втория път Г. П. отговаря: “

Георги Джагаров е кръстоска между индоевропейско и най-висше европейско. Иначе казано - кръстоска между циганско и българско.”

И ми обяснява, че се изразява по този начин, защото прави научни проучвания за сливенските цигани, а неговите проучвания сочели, че сливенските цигани са дошли в Сливен от Индия и това е станало през дванайсети век.

Какво ли щеше да остане от кръстоската, ако бях потретил питането?

В книгата си “За моя брат” братът на Георги Джагаров - Стефан, пише: “Родът на мама Руска води началото си по майчина линия от село Гавраилово. То отстои на 20 км южно от Бяла. Майка й се казвала Мария Кутева Иванова Колева, а нейната майка - Недка Белчева, е от рода на Белчевите, дъщеря на дядо Белчо Ив. Димитров от същото село.

Бащиният ми род по майчина линия води началото си от с. Бяла, Сливенска община. Според преданието произхожда от Великотърновския край. Кога точно е станало преселението на прадедите ни, не е известно. Знае се, че тук те са преживели “Голямото чумаво” през 1612 г., Руско-турската война от 1828-1829 г.

Родоначалникът на рода - дядо Димитър, имал трима синове: Добри, Иван и Тянко. В годините 1830 -1845 в селото са били само три-четири рода. Между тях един от най-старите е този на дядо Димитър с неговите синове.

Родът ни по бащина линия води началото си от с. Чинтулово, Сливенско. Прадядо ни Димитър Ганчев Джагаров се заселил в Сливен около 1832 г. Най-големият му син - дядо ни Стефан (1842-1907 г.), бил грамотен и се занимавал с търговия. Оженил се за Тяна (Тана), кръстното й име е Щиляна Ненчова (Нейчова) Добрева Фитвова от Ново село, днес квартал на Сливен. Едно от четирите деца на дядо Стефан е Георги. Негови деца са: Щиляна, от първата му съпруга, омъжила се в с. Джинот, Ямболско; Георги, настоящата книга е за него; Стефан, завършил висше юридическо образование, автор на настоящата книга.

Ние с бате сме родни братя от една майка и от един баща. Изповядвам това, защото почти до неговата смърт, а даже и след това мнозина “доброжелатели” нелепо твърдяха, че не сме същински братя. И двамата сме се родили в сливенското село Бяла. Мама се казваше Руска Добрева. Баща ни Георги Стефанов Джагаров е роден на 24 юли 1887 г. в Сливен. Мама и тате са се оженили на 2 януари 1920 г. Двамата са вдовци. Кръстник на бате е Георги Стойков Кабаков и затова носи неговото име.”

Георги Джагаров и Г. П. имали сериозни спорове по циганския въпрос. Джагаров бил за приобщаване на циганите към българската нация.

Г. П. е против побългаряването на циганите - така те били нито цигани, нито българи, това засягало достойнството на човека, а от асимилацията на малцинствата ще се загуби многообразието на българската култура. Джагаров се противопоставял и на проучванията на Г. П. за циганския фолклор. Г. П. отстоявал мнението, че за разлика от руските цигани, чийто фолклор е сантиментален и сълзлив, сливенските цигани имали песни, които били пълни с мъка за теглилата на българите през турското робство.

След десетоноемврийския преврат (1989 г.) Г. П. волнодумно се отдаде на циганската кауза. В списъка си с видни български писатели от цигански произход натъкми Пейо Яворов, Захари Стоянов, Йордан Йовков...

Един ден в градинката пред Военния клуб ми разправя как свикал сбирка на видни български интелектуалци, за които знае, че са от цигански произход, предлага им публично да се легитимират като цигани - да привлекат вниманието на българското общество, да ги забележат и от Европа. Всички отказват. До един. По лични причини - щяло да е потрес за семействата им, особено за децата им като разберат, че бащите им са цигани.


В категории: Сливен


8
Коментара по темата
8.
Джагара джугара тъпотии
11.03.2024 07:14:41
0
1
Мандибул...
7.
*********
10.03.2024 21:51:27
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Важно
10.03.2024 21:08:33
1
6
Има цигани и цигани. Има читави от тях, има и боклук. Както от всяка нация , цвят и сой.
5.
*********
10.03.2024 20:11:50
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
1312
10.03.2024 20:10:55
1
5
има протести в София що нищо не пишете наведени госпожи
3.
Бог
10.03.2024 19:21:46
4
16
Циганина си остава циганин
2.
Ах
10.03.2024 19:16:11
9
2
Цигани от Ямбол и Сливен са прабългари боклуци
1.
Jagara jugara
10.03.2024 18:47:26
5
8
Romi sa ot Rim i romania
Drugite sa jagari kato toz
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори