×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всичката ни цъфнала, та да се ръфаме като озверели животни за една дата


Всичката ни цъфнала, та да се ръфаме като озверели животни за една дата
Заставени се чувстват някои да отрекат ролята на Руската империя към онзи момент, защото в момента всичко, идващо от Русия, е лошо
06 Март 2024, Сряда, 19:08 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Поредната разделителна линия между българите или защо темата за 3 март излезе извън рамките на спора най-подходящ ли е за национален празник 

С всяка следваща година отбелязването на 3 март затвърждава все по-тягостното усещане, че вече няма нищо, което да не може да се превърне в ябълка на раздора между българите. Полемиката дали това е най-подходящата дата за националния ни празник се разгоря с нови сили в дните, предшестващи отбелязването на годишнината от Освобождението ни от османско владичество.

Тук отварям една малка скоба, защото дори този израз поражда спор. Сравнително доскоро употребяваната фраза „турско робство” беше опитано да бъде заменена дори с „османско присъствие”. Именно този спор даде и началото на последвалите доста по-сериозни разминавания между различни групи, довели и до много по-яростните противоречия, касаещи въпроса дали въобще 3 март е дата, с която трябва да се гордеем и да отбелязваме като най-светлия ден в историята ни.

Робство, владичество или присъствие

В последните години историците ни, в по-голямата си част, се обединиха около тезата, че няма как да се говори за робство, при положение че българите в империята никога не са имали робски статут, защото са имали собственост, плащали са данъци, придвижвали са се свободно.  Като основен аргумент те посочват и това, че този израз – турско робство, е бил съзнателно създаден от идеолозите на българското национално движение през 19 век, като част от средствата за активизиране на българите в борбите им срещу империята и желанието за създаването на независима държава. По-късно, след Освобождението, този израз естествено е използван и от писателите, историците и въобще - обществеността.

В последните години, предимно след 89-та, макар и полемиката сред историците ни да е възникнала още от 70-те години на 20 век, се наложи консенсусът, че коректният термин е „османско владичество”. Той включва в себе си както и първите векове, в които безспорно и документирано е имало гонения, кланета, статут, близък до този на робите, така и промените в положението на българите в империята в края на 5-вековния период. Всъщност с този термин международната наука  и историография обозначава и статута на всички народи, които са живели под властта на османците в империята.

За съжителство не е уместно да се говори, защото макар и в някаква степен да касае отношенията между различните народи в империята, не отразява адекватно тези между българите и турците.

Между историята, признателността и модерния наратив

Историята е ясна – неоспоримо е, че на тази дата, след 500 години, България отново се появява на световната карта. Тук обаче веднага следва котрааргументът на противниците на празника - договорът, който е подписан тогава, е предварителен, а самото подписване на протокола в Сан Стефано е без българско участие. Което също е така.

Сред основните аргументи на тези, които са „против”, са, че всъщност това е тоталитарен празник, а самата дата съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г., което не може да е национален празник в друга държава. Първата част обаче не е вярна, защото именно след 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Тоест именно комунистите го забраняват, а 9 септември го измества като национален празник.

Като основна разделителна линия между двете групи стои темата за благодарността. Едните са категорично против, че не трябва да изразяваме благодарност, това дори е позорно, посочвайки, че Русия е гонила свои интереси, много често е била и открито против нас – първият пример е съвсем скоро след 1878 г., когато е била твърдо срещу Съединението на България.

Тук идва и въпросът защо благодарността, която може да бъде наречена по-правилно признателност, доста често, говорейки за Русия, се доближава до раболепоност. Веенето на чужди знамена на националния ни празник не е добра индикация колко свободни, независими и значими се чувстваме. Да не забравяме, че ако тръгнем по тази линия, би трябвало да присъстват и финландски, полски, румънски, украински, молдовски знамена. А те обикновено липсват на церемониите.

Според тази група, която защитава тезата, че това е най-подходящата дата за национален празник, няма как да не сме благодарни, до живот дори, защото иначе не се знае как е щяла да се развие историята ни и още колко сме щели да останем под османско владичество. Тази страна посочва и факта, че българският народ ясно изразява отношението си към Русия, към гражданите ѝ, към Руско-турската война, като всяка година хиляди се стичат към връх Свети Никола и паметника Шипка, където искат да се преклонят пред освободителите на България. Факт е, че макар и видимо все по-спорен, предизвикващ полемики в общественото пространство и медиите, мнозинството от българите явно не виждат така 3 март.

През призмата на войната в Украйна и руската инвазия дебатът у нас придоби все по-ожесточен вид. За много хора, в контекста на актуалните събития, не може и дума да става да почитаме страна-агресор, особено развявайки нейните знамена, още повече на националния си празник. Прокрадва се обаче и съмнението, че голяма част от гражданите се чувстват сякаш заставени да отрекат ролята на Руската империя към онзи момент, защото в момента това е трендът – всичко, идващо от Русия, е лошо.

3 март – налива ли допълнително масло по линията русофили-русофоби?

Тази фрагментация е все по-отчетлива през последните години, като извън чисто обективните фактори се намесват и много субективни. Между националните комплекси и признателността се прокрадва  и чисто политическият аспект, който винаги, без значение от страната, от която е използван, е силно пристрастен и преднамерен. Вярно е, че макар и споменавана през годините, темата за или против 3 март, както и евентуалната му смяна като национален празник, никога не е била толкова коментирана преекспонирана в общественото пространство.

Разделението се засилва и от обстоятелството, че взаимно двете страни се надъхват, като всеки отказ на която и да е признае, дори да изслуша аргументите на другата, бетонира още повече противниковата страна. Колкото повече едните засвидетелстват своето позитивно отношение към ролята на Русия за освобождението ни, толкова повече другите демонстрират открито презрение и дори омраза към всичко руско. Съответно колкото повече се говори за смяна на датата на националния ни празник, ответната страна толкова повече вее руски знамена и демонстрира неприкрита благодарност към Русия.

Тема в развитие, която има потенциал да отвори други доста по-съществени – за националните ни комплекси, за зависимостите, за това къде е границата между благодарност и прекланяне на глава, между национално самочувствие и потиснато такова... Към момента обаче, за съжалание, е единствено поредната силно разделителна линия между българите.

 

В категории: Политика


Флагман.БГ Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател 01/05/2024, Сряда 11:30 0
40
Коментара по темата
40.
робство в Османската империя
08.03.2024 10:56:58
0
1
Според wikipedia робство е имало официално в Османската империя до Първата Световна война:
"До 1908 г. в Османската империя още се продавали робини. Сексуалното робство е централна част от османската робска система по време на цялата история на робската институция.
Болшинството от служителите в османската държавна администрация били купени роби, отраснали свободно, и имали неотменим принос за възхода на Османската империя от ХІV в. до ХІХ в. Много от тях сами владеели голям брой роби, въпреки че султанът бил най-големият робовладелец.
При девширмето, „кръвен данък“ или „събиране на деца“, малки християнски момчета от Балканите и Анадола били отвеждани от домовете и семействата им, насилвани да приемат исляма и записвани в най-прочутата част от капъкулу, еничарите – специална военна класа в османската армия, която се оказва решаваща при османските нашествия в Европа."
https://bg.wikipedia.org/wiki/Робство_в_Османската_империя
https://bg.wikipedia.org/wiki/Българските_земи_под_османско_владичество
https://bg.wikipedia.org/wiki/Османска_империя
https://bg.wikipedia.org/wiki/Александър_II_(Русия)
Забележете, руският цар Александър II официално отменя робството и крепостничеството в Русия през 1861 г., а Президентът Линкълн обявява независимост на САЩ от Британската Империя и Франция и отменя официално робството през 1863 г. Руския цар Александър II изпраща цялия руски флот в пристанищата на Ню Йорк и Сан Франциско, който стои там в продължение на 7 месеца без да се намесва на американска територия. Затова Британската империя и Франция се отказват да започнат война със САЩ и признават тяхната независимост.
39.
до 26
07.03.2024 17:53:37
1
5
Нещо си се объркал. Всички бази на НАТО в България били на БА. Американците си имат техни бази и там наши войници не влизат. Същите бази американците ги имаха и в Турция но след неуспешният преврат срещу Ердоган им се наложи да напуснат Инжджирлик и други подобни. Много ги заболя американците тогава, а султана беше благодарен на Путин, който му подаде информацията предварително и така осуети плановете на ФАЩ
38.
---
07.03.2024 14:46:40
2
4
Колкото до комунистите, те никога не са отричали че това е бележита дата имаща основно значение, защото от нея почва третата българска държава. 9 септември е свързан с друга голяма война, която е и световна. Дори и днес е ясна фактологията
Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година е с паметника на връх Шипка на гърба й
Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 година, като до тогава българските пари са били обезпечени със злато.
37.
---
07.03.2024 14:27:19
2
8
35 точно с този договор свършва руско- турската освободителна война, а не украинско или финладско-турската, както ви спускат да подменяте. Точно с този акт България е предвидена на картата с български земи, които после западняците орязват, колкото и да се напъваш да твърдиш обратното за няколко цента. Точно този договор е националната доктрина на България и в следващият век. Освен това мисля че трябва да бъдеш съден за национална измяна. По царско време щеше да получиш смъртно наказание за отричането на руско-турската война и резултата, който е записан в договора. Още по-назад биха те отстреляли българските опълченци за това че си кириакстефчовски еничар и предател.
36.
Това учителят Йода ли го съчини?
07.03.2024 13:11:34
0
1
Текстът под снимката или ще е съчинен от Йода, или от негов ученик:
"Заставени се чувстват някои да отрекат ролята на Руската империя към онзи момент, защото в момента всичко, идващо от Русия, е лошо"
Или пък ще да е невеж превод от руски ?
35.
Неоспорим
07.03.2024 10:08:01
8
5
Неоспорим е приноса на Руската империя за освобождението на България и никой не го отрича. Въпросът е дали 3 март е дата, която трябва да е национален празник. Повече от 40 години самите комунисти я отричаха като национален празник беше 9 септември. После се сетиха за 3 март. Не може тази дата да е национален празник понеже СанСтефанския договор е предварителен и никога не е влизал в сила и не е произвел никакво действие, още по-малко пък с него да се е освободила България. В него ясно си пише, че всичко е "ЩЕ" и това ще произтича от решенията на Цариградската конференция и от сключването на реалния договор, подготовка за което е СанСтефанския. Неоспорим факт е, че договорът с който се създава България е Берлинският, колкото и да ни ни се харесва това.
34.
КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ
07.03.2024 10:05:19
10
4
Старото име на сегашната Русия е Московия, а Рус-Киевска Рус е старото име на Украйна.Московитите са го откроднали, така както крадат тоаленти чинии и перални-с лека ръка!Ако бяхме се освободили, без окупация от страна на Русия, България щеше да е цяла, а не без Македония, Тракия и Северна Добруджа!
33.
Без Русия
07.03.2024 09:32:05
4
14
Щяхме сега да сме част от Турция.Това е факт.Всеки ,който го отрича или не е чел история ,или много държи да я отмени,или е глупав ,или е толкова влюбен в Америка и във "великия запад",че е най-добре да отиде в Тексас и да пасе говеда.Когато е имало България и Рус (старото име на Русия),никой не е имал хабер даже къде се намира континента Америка...
32.
Всичко ще се оправи
07.03.2024 08:55:00
4
3
Когато продадем София на сърбите.
31.
Завирача
07.03.2024 08:13:27
18
10
Русия през цялата си история е работила против интересите на България - ФАКТ
30.
292
07.03.2024 07:53:25
3
17
Навремето, в часовете по история ни учеха какво е народ и какво нация. Напоследък това явно не е интересно за образователната ни система, а докопалите се до власт от моето поколение имат дефицит на натрупани знания. Та. Говорим за национален празник. Това автоматично изключва датата 24-ти май, защото Празникът на буквите, както и да се казва конюнктурно той, е народен празник. Ако го направят национален, ще стане трагедия. Вместо щастливи народ по улиците, ще гледаме празнуване по сценарий, при които разни глигани ще се дърлят по мегдани и медии, кой е по-по-най, въпреки че всички до един са маскари. И хората ще се отвратят, и ще откажат да празнуват по народному. Освен ако това не е целта, поставена на споменатите "глигани"от "посолството/посолствата".
29.
.........
07.03.2024 07:50:52
12
8
ДАНС не прави досатъчно да постави там където им е мястото всички руски платени агенти на влияние, шпиони и тъпоглавите им полезни идиоти.
28.
---
07.03.2024 01:05:44
8
23
Първо националният празник е държавен символ и всяко негово поругаване трябва да се наказва. Само до преди няколко години един такъв казус щеше да е абсурд и да завърши в съда с осъдителна присъда за поругаване на национален символ. В един момент обаче на платените от американските фондации им спуснаха опорката, а техните марионетки в нарушение на конституцията, всякакви закони, правила и норми узурпираха властта с флашки, сглобки и врътки. Освен това и Русия не прави достатъчно в момента за да се противопостави на ревизиите, защото именно тя има връзка с историята ни, а не разни американци и техните нпо напъни за делене на други малцинства и етноси под руският царски флаг (видиш ли опълченците на Шипка са били страшно толерантни и са деляли войската на пашата на кюрди, турци сирийци и т.н. и много са внимавали да не уцелят някой кюрд) Русия трябва много сериозно да се намеси и да пусне за издирване прокарващите подмени, защото това е част и от нейната история.
27.
България в ЕС
06.03.2024 23:46:21
10
14
Комунистите и преди и сега много обичат да говорят от името на народа.Като им гледам представителството в НАРОДНОТО събрание, се чудя на на наглоста и безочието им!
26.
25
06.03.2024 23:03:37
21
13
Оправдания мурзилът винаги ще намери за да продължии на лиже рашистките задници.
Всички бази на НАТО в България са на БА, страната ни е член на тази организация от 20 години -2004 и всички избрани парламентарни партии потвърждават това на 90%, изключвам платените с кървави копейки вГъзраждани 10%- с и по гагаузки !Твоят капацитет досатъчен ли е да вденеш това или копейките на кръв не миришат?!?!
25.
до Драги мурзилки
06.03.2024 22:29:53
9
24
Не го разбираш, защото нямаш капацитет да го разбереш. Русия е обявила Бълария за вражеска държава, защото позволяваме на щатите да си правят военни бази у нас и изпълняваме каквото ни кажат, но нямат лоши чувства към народа ни, защото знаят че той (народът) не споделя политиката на предателите
24.
Чоко VS Боко
06.03.2024 21:36:19
1
25
Има нещо което ни обединява и това е омразата към некъдърните ни политици! Тя и любовта към родината трябва да ни обедини! Да живее България!
23.
Карбовски в тубата
06.03.2024 21:31:44
1
17
Да накараш хората да вървят 15км за да стигнат до върха и пак там да има българско море.
Карбовски, без коментар.
youtube.com/watch?v=fb-A473x_dU&t=323s
22.
мислещия
06.03.2024 21:29:26
4
6
интервюирал 8 милиона българи поименно, браво!Една патка и тя мислила...................
21.
Драги мурзилки
06.03.2024 21:26:03
22
10
това да вееш флага на държавата, обявила Родината ти за ВРАГ официално в документи?!Ми не го разбирам!
20.
?????
06.03.2024 21:21:01
4
19
терминът определено не е ТУРСКО РОБСТВО, ЗАЩОТО ТУРЦИЯ Е СВЕТСКА РЕПУБЛИКА! НО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е ОСНОВАНА ОТ ОСМАНЛИИТЕ! А за робството: ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ СЕ НАЛОЖИ ОТ ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ- БИВШ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО! КРОТЪК ЧОВЕК, КОЙТО В МОМЕНТА КРОТКО ПРЕДАВА В ЕДИН ВУЗ! БЕДАТА Е, ПЕ НИКОЙ НЕ Е ПИТАЛ ПОТОМЦИТЕ НА ИЗКЛАНИТЕ В БАТАК БЪЛГАРИ, НА ОПОЖАРЕНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА КЪЩИ В КОПРИВЩИЦА- РОБСТВО ЛИ Е БИЛО ИЛИ ПРИСТВИЕ! АКО ОТИДЕТЕ И ИМ КАЖЕТЕ ПОСЛЕДНОТО, МОЖЕ ДА ВИ ИЗГЪРБЯТ ОТ БОЙ! Там се покатериха на покрива на църквата, където се пазят костите на изкланите и забиха българския флаг! Робите ги колят, застрелват ги, бесят ги, налагат им друга вяра със сила! Запомнете го!
А що се отнася до 3ти март: това е началото на 3тата българска държава! Но помощ за това оказва руския император Александър Втори, император на Руската империя, а не президент на руската федерация или на ссср! Запомнете и това! Особено, когато някои развяват на 3ти март знамето на руската федерация! И в скоби: ДРУГАРЯТ ВЛАДИМИР ИЛИЧ, ОНЗИ КОЙТО ЛЕЖИ В МАВЗОЛЕЯ РАЗПОРЕДИ ЛИЧНО РАЗСТРЕЛА НА ЦЯЛОТО РУСКО ИМПЕРАТОРСКО СЕМЕЙСТВО! ДА БЪДЕМ ТОЧНИ ПРЕД ИСТОРИЯТА, КОЯТО ПОНЕ В ТАЗИ ЧАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ! 3ТИ МАРТ Е ДЕН НА НАШАТА СВОБОДА, КОЯТО НЕ НИ Е ПОДАРЕНА, НО НЕ Е И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НИКОЙ РУСКИ ТИРАНИН И ДИКТАТОР СЛЕД 1917 ГОДИНА!
19.
11
06.03.2024 21:09:25
30
27
Изтрихте ме но пак ще се повторя но по-меко.
На Трети март отказват да празнуват една пренебрежимо малка част от нацията, дистанцираща се от мнозинството българи.
Толкова малка част, та един малък остров като Белене би побрал цялата претенциозна пасмина.
Да. на Трети Март е Рожденият ден на България и затова го празнуваме всички, в чиито вени тече българска кръв или български граждани като целият екип на новините на турски език в БНТ или Бесте Сабри от бтв.
Отказват да празнуват и много държат да се чуе това в ефира не небългарските телевизии у нас бтв и Нова, псевдоинтелектуалците на заплата към някоя чуждестранна фондация.
Те това работя !
Да са терсенето на нас българите и да са говорящи глави в гореспоменатите чуждоземни телевизии.

И да скъпа авторке, българите сме били РОБИ през Османската Империя и ЦЯЛАТА собственост на българите е била на Султана. Същата система каквато е сега в прехвалените арабски емирства.
Купуваш си ниви, трупаш имане но само докато властта не реши да ти я вземе, защото всичко е нейно.
Все пак българите живяли през тази епоха и оставили не малко писмени сведения най-добре знаят, защо се именуват роби и зоват на бунт за свобода.

Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
...
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!
18.
мислещ
06.03.2024 21:06:57
9
31
Никакво разделение няма!
90% от българите приемат 3 март за свой национален празник!
Останалите 10% ги знаем кои са и за какво се борят!
17.
15 ТИ
06.03.2024 21:01:02
18
12
Каква слава за окупатори, убийци на майки с деца и крадци на тоалетни чинии и телевизори.ВЕЧЕН ПОЗОР ЗА ТЯХ.
16.
БГ EC HATO
06.03.2024 20:59:07
19
9
Да се забрани на 3-ти март да се веят чужди парцали и РАЗДЕЛЕНИЕ НЯМА ДА ИМА.Война е и рашисткия флаг не е приет от честните хора, подкрепящи независимоста и свободата, като европейски ценности .
15.
Слава на България!
06.03.2024 20:53:22
14
27
Слава и на православна Русия! Вън кpaваpcките и евpoгейcките джeндъpи и пригласящите им родоотстъпници и национални предатели.
14.
11-ти С ТЪПОТИИТЕ
06.03.2024 20:52:45
12
12
Никой не празнува зачеването си, празнува се рожденният ден.Всички уважаващи себе си държави имат за национален празник Денят на независимостта си.За България това е 22 септември.
13.
българите сме обединени
06.03.2024 20:36:22
10
28
Кой се ръба ?
Десетки и десетки хиляди млади българи се събраха и празнуваха на Шипка.
Още повече бяха честващите това събитие в градовете и селата из цяла България.
Единствено жълтопаветната, псевдоинтелигенцията на чужда служба лаеше и ръсеше бяса си по българогласните, американски телевизии у нас бТВ и Нова.
Изкарваше си заплатите така.
И не става въпрос за Русия или Запада а става въпрос единствено за България.
Име, което кара една обхваната от бяс, атеистична група да вие при пълнолуние.
12.
свако1
06.03.2024 20:15:44
3
18
Ми да обобщим:
- на един бивш премиер му казали - с твоите изцепки покрай турски поток , няма да има Шенген и Еврозона, ако си начело
- последвало бързо сбогуване и от "сглобени "
- и сега вариантите са два :
А) що да се караме и разделяме , кво толкоз е станало с тия руски работи
Б)Легендарните "Ориент Експрес" се завръщат гръмко в ресторант "Българи" в Бургас
-----------‐и двете опции са дрън дрън ерина
11.
*********
06.03.2024 20:11:07
5
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
10.
Знаете ли защо се коментира 3-ти март?
06.03.2024 20:10:31
20
7
Или защо аз го коментирам по-долу?
Ами,докато обикалях турските вилаети на ДПС,мама,като много други българи,ходише на пазар в Турция,не в Русия! После обаче се оказаха,че е ходила не само на пазар,ами и на коч. Та общо взето,докато 200 000 рускини се омъжиха в Турция(официална статистика) а,аз и тати,чакахме да ни освободи Путин и пехотинеца му Кадиров,мама не се омъжи в Турция,остана и само ходенето на коч.
Затова не плюя по Русия,а с тати ни интересуват турските региони и ДПС.
Вечно ваш,русороб рого но сец !
9.
Дрън дрън ярина
06.03.2024 20:00:32
25
13
Пожелавам на всички русофили да си вземат рускини а на русофилките руснаци
Така ще е най добре
8.
ТБС
06.03.2024 19:46:50
14
11
'Историците' обединили се под общ грант, квичат за жълти стотинки всякакви малоумици. Нито са историци, нито пък някой ги слуша е уважава. Докато всякакви имитирате и системни продукти се опитват да ни наложат гнусното си и немеродавно мнение, ще име не разделение а краен бойкот. Следващата стъпка ще е бой по канчетата на въпросните.
7.
Браво русчо!
06.03.2024 19:45:29
25
13
Разбира се, че не пречим на копейките!
Само, като искат ксдировско парти чаламбе, да заминават за Роспията, ако искат да вземат и майките и жените си. Да не ни натрапват Пидирастийнските си блянове за кадириртопузите.
6.
Русчо Георгиев
06.03.2024 19:36:06
28
24
Никой не пречи на копейките да си празнуват 3-ти март, нито да се къпят в ледени кални реки през януари, нито дори да тричат кучета, щом им е кеф. Но да задължаваш всички да се кланят на долнопробна чужда държава, щото видиш ли през 1945-та е докарала на власт някакви скъсани селски темерути - ами айде по-добре не!
5.
Smith
06.03.2024 19:34:02
29
25
Обществото е разделено за 3-ти март и това е очевидно. Не виждам защо трябва да е национален празник дата, която половината от обществото не приема. И то дата, която е натресена от чужда, вражеска държава. Според мен 24 май или 6 септември са големи празници с международно значение, които дори и най-крайните агитки не отричат. Приети са от всички! Според мен трябва да изберем една от двете за национален празник.
4.
Батман
06.03.2024 19:31:10
20
21
Русофили и русороби няма от много време, поредната руска опорка, в момента има путинофили и всички останали. Датата 3 март е само повод около огромната хибридна война на Русия срещу запада. А че масовият българин е с промит мозък и необразован, оттам и твърде податлив на чужди влияния си е вече доказан и неоспорим факт. Не знаем и не искаме да приемем истинската ни история а сме велики познавачи и патриоти. Дано дойдат по добри времена и по мислещи поколения, засега ще е все по зле и много зависи как ще се разпределят геополитическите влияния.
3.
Да се знае!
06.03.2024 19:29:20
29
41
Националният празник е 3-ти март, защото тогава сме се освободили от турско иго и това е датата на създаване на третото българско царство. Преди това България не е съществувала на картата 482 години
2.
Знаете ли защо се коментира 3-ти март?
06.03.2024 19:25:43
21
38
Разходете се из турските вилаети в България и ще разберете. 3-ти март е трън в очите на ДПС. На всичко отгоре сега е модерно да се плюе по Русия и те усетиха, че сега е момента да гръмнат 2 заека с един куршум. От СЕМ уж повдигнали въпроса за чистият български език в БНТ, но не повдигат въпроса за новините на турски...
1.
Гошо
06.03.2024 19:21:08
21
23
Бре! Доживях да видя почти обективен анализ от Виктория Георгиева. ГЕРБ май сериозно се тресат след като си позволява да се отклони от партийната линия по такъв начин...
Иначе по въпроса за националния празник - той трябва да обединява, а не да разделя. Независимо чия позиция е по-права винаги ще има хора на срещуположни позиции по въпроса какво точно се е случило на трети Март. Повечето от тях не знаят дори кога са били реалните боеве на Шипка, ама нейсе.
Точно поради тази причина ако се избере празник, за който всички са съгласни ще се реши един огромен проблем и всички ще му се радваме, независимо дали е 24 май, 6 или 22-ри септември.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Любимката на Алек дории е направила и специална татуировка с името на Любо Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание И преди 148 години, и сега има предателства, и те няма да спрат, каза Дончо Мърнков, който участват във възстановката в Копривщица DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл Хипермаркетът предлага на клиентите и партньорите си най-новите строителни материали и продукти След ЦСКА, Гриша Ганчев си избра друг клуб от елита След ЦСКА, Гриша Ганчев си избра друг клуб от елита Доскоро Пирин бе изцяло собственост на общината, но в края на миналата седмица бе даден старт на поредно преструктуриране на клуба Трудовите права на българите нарушени, шефовете ги принуждават да работят извънредно без пари Трудовите права на българите нарушени, шефовете ги принуждават да работят извънредно без пари Посетете страницата ни в Интернет, за да се включите в инициативата „Знам правата си на работното място“, призоваха от КНСБ Ето как тази участничка от Ергенът разбра, че има брат Ето как тази участничка от Ергенът разбра, че има брат Звездата от сезон 1 на романтичното шоу Александра не е имала никак лесно детство
Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори