×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Португалия тази неделя предстоят избори, а скритият фаворит е ШЕГА


В Португалия тази неделя предстоят избори, а скритият фаворит е ШЕГА
Лидерът на ШЕГА е Андре Вентура - бивш футболен коментатор, семенарист, данъчен инспектор и политик
05 Март 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Партията, чието име в превод от португалски означава "Стига вече" набира скорост 

В Португалия тази неделя, 10 март, се произвеждат предсрочни избори. Но изходът от тях се очертава несигурен и би могъл да доведе до възход на още една крайна десница в страна членка на ЕС три месеца преди изборите за Европейски парламент, отбелязва Франс прес. Досега Португалия сякаш беше опасана от санитарен кордон, който я изолираше от възхода на крайната десница в съседни страни, като Испания или Франция. 

Според допитване на изданието "Ешпресо" десноцентристката коалиция Демократичен съюз ще получи 31 процента от гласовете на избирателите срещу 30 процента за Социалистическата партия на досегашния премиер Антонио Коща, подал оставка през ноември заради  разследване, свързано с трафик с влияние и корупция. Същото допитване показва, че 18 процента от португалците все още не са решили за кого ще гласуват, а 22 процента са казали, че имат предпочитана партия, но могат да променят мнението си в последния момент.

Ляво мнозинство след изборите е малко вероятно, казва във връзка с резултатите от допитването Жозе Сантана Перейра, професор по политически науки в Лисабонския университетски институт. При предишните избори, преди две години, социалистите получиха абсолютно мнозинство. Но парламентът този път се очертава да се наклони вдясно заради напредъка на крайнодясната партия "ШЕГА !"   (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!"), която след изборите през януари 2022 г. стана трета политическа сила в страната със 7,2 процента и вкара тогава 12 депутати в 230-местния еднокамарен парламент. Сега според допитването тя може да получи 17 процента.

Според друго социологическо проучване от 6 февруари подкрепата за "ШЕГА!" е скочила дори до 21 процента, което я доближава до двете най-големи политически сили в страната, отбелязва Ройтерс. Изследването на Центъра за изучаване на общественото мнение и Католическия университет, направено по поръчка на португалската държавна телевизия и на вестник "Публико" показа още, че подкрепата за десноцентристкия Демократичен съюз е 32 процента, а на второ място след тази коалиция се нарежда Социалистическата партия с 28 процента. 

Според анализатора Жозе Сантана Перейра до 2019 г. Португалия беше възприемана като остров в море от популизъм, но след създаването на "ШЕГА !" нещата вече са различни, предаде Франс прес. Негови колеги допълват, че появата на крайна десница в Португалия е било неизбежно събитие, просто е трябвало някои да се появи с подходящ политически проект в тази насока. И този човек беше именно Андре Вентура, лидерът на "ШЕГА!".

Преди пет години той напусна редиците на основната десноцентристка партия, за да основе "ШЕГА!" и тази нова политическа формация оттогава събира протестния вот срещу корупцията и срещу системните партии, отбелязват анализатори. През 2019 г., когато бе учредена, партията на Вентура успя да вкара един депутат в парламента и това беше именно нейният лидер. Днес тази политическа сила изглежда все по-привлекателна за младите хора в Португалия, защото според тях това е партията бореща се за интересите на младежите и опитваща се да накара младите португалци, напуснали страната, да се върнат в родината си. Това също за тях е и партията, отдаваща приоритет на португалците пред имигрантите.

В Италия, Франция, Германия, Финландия, Швеция, Нидерландия, Швейцария крайнодесните партии белязаха възход през изминалите години.  В Италия крайнодясна партия дори е начело на управляващата коалиция. Очертава се крайнодесни формации да постигнат напредък и на евроизборите. Единствено в Испания на изборите миналата година въпреки прогнозите крайната десница "Вокс" се представи под очакванията и това в крайна сметка се превърна и в един от факторите за връщането на власт на социалиста Педро Санчес. 

Сценарий след изборите

Демократичният съюз (в който влизат социалдемократите, оглавявани от Луиш Монтенегро, консерваторите от Народната партия и либералконсерваторите от Народната монархистка партия), казва, че няма да сключи никакъв пакт за управление с "ШЕГА!", ако спечели изборите. Но ако Демократичният съюз не получи абсолютно мнозинство и Монтенегро създаде в крайна сметка правителство на малцинството, то той трябва да разчита на крайнодесните, или на социалистите да се въздържат от гласуване при прокарване на законите в парламента, отбелязва Франс прес. Монтенегро засега отхвърля този риск и дори говори за евентуално стабилно мнозинство с помощта на партията "Либерална инициатива".

Социалистите, които вече имат нов лидер - Педро Нуно Сантош, обаче също биха могли да пробват да съставят правителство, ако някои радикални леви партии влязат в парламента. През 2015 г. социалистите на Коща сключиха невиждан съюз с две радикални партии, за да се сложи край на политиката на икономии, водена от десницата дотогава. След това Португалия се подобри в икономически план, което позволи и да се увеличи покупателната способност на всички, като същевременно продължи и процесът по оздравяването на публичните финанси. Двете радикални партии, влезли в коалиция със социалистите тогава, бяха Левият блок и Португалската комунистическа партия. Нуно Сантош, за когото се казва, че активно е участвал през 2015 г. в създаването на тогавашния нетипичен алианс, сега лобира активно за неговото повторение след изборите. От Левия блок вече има индикации, че те биха се съгласили на подобен формат, отбелязва Ройтерс.

Три основи политически фигури на изборната шахматна дъска 

Това са Андре Вентура, Луиш Монтенегро и Педро Нуно Сантош. Андре Вентура е на 41 години и е родом от Лисабон. Той е истински професионален хамелеон. Бил е преподавател по право, семинарист и данъчен инспектор. Мечтаел е да стане писател или пък свещеник. Бил е и футболен коментатор по телевизията, а като член на десноцентристите той си спечелва слава и с нападките си срещу ромска общност в района на Лисабон.

Монтенегро, който е на 51 години, е начело на социалдемократите от май 2022 г. Преди това е оглавявал парламентарната група на партията. Роден е в Порто, израснал е в Ешпиньо, адвокат е по професия, влиза в парламента на 29 години и заема депутатско място до 2018 г. След това скъсва отношения с тогавашния партиен лидер Педро Пасош Коелю заради опити по негово време за сближаване на десницата с крайнодесните. Избран е след два неуспешни опита начело на социалдемократите, представяйки се като лидера, който ще превърне в партията в алтернатива на социалистите.

Нуно Сантош е на 46 години, икономист е, от района на Авейро. Бил е държавен секретар по парламентарните въпроси в първото правителство на Коща. Заемал е и поста на министър на инфраструктурата. Изпада в немилост, защото разкрива без предварително съгласуване с Антонио Коща мястото, на което ще се построи бъдещото летище на Лисабон. Подава оставка през 2022 г. заради скандал, свързан с изплащане на щедро обезщетение при съкращаването на ръководителка на португалската авиокомпания ТАП. 

Любопитно за Португалия

Португалия отбелязва тази година 50 години от Революцията на карамфилите. Точната дата на юбилея е 25 април. Преди 50 години на тази ден се слага край на 48 години фашистка диктатура и на 13 години колониални войни в Африка. След това Португалия организира първите си свободни избори на 25 април 1975 г., припомня Франс прес.

С 300 дни слънце на годината Португалия привлича все повече туристи. Туризмът съставлява 15 процента от БВП на страната, а миналата година постъпленията от сектора са достигнали рекордните 25 милиарда евро, посочва Франс прес. Броят на чуждестранните туристи, посетили Португалия през 2023 г., е достигнал рекордните 18,3 милиона, което е с 19 на сто повече спрямо 2022 г. и с 11 на сто над нивата от предпандемичната 2019 г., допълва Ройтерс, като цитира данни на Националната статистическа служба за 2023 г.

Португалия е известна като Флоридата на Европа и в нея са намерили нов дом пенсионери, инвеститори, дигитални номади от други страни по света. Те са привлечени както от мекия климат, така и от благоприятния фискален режим. През последните пет години броят на чужденците в Португалия се е удвоил и вече е над половин милион души, което е една десета от общото население на страната. Но пък за сметка на това една трета от португалците под 39 години живеят сега зад граница, отбелязват Франс прес  и португалските англоезични издания „Алгарве дейли нюз“ и „Португал нюз“. От чужденците в Португалия най-много са бразилците -  400 000, следвани от британци, италианци и французи, от представители на бившите португалски колонии - Ангола, Гвинея Бисау и Кабо Верде. Много работници идват в Португалия от Индия, Бангладеш и Непал.

Излазът на Португалия на Атлантическото крайбрежие е магнит за сърфистите от цял свят, които са привлечени там от рекордно високите вълни. Най-точното място за подобни рекорди се намира в Назаре. Там германецът Себастиан Щойднер постави световен рекорд през 2020 г. за сърфиране върху най-високата вълна в света. В неговия случай тя беше 26,2 метра, посочва Франс прес.
           
В Португалия има и около 720 000 хектара гори от корков дъб. Това са най-големите такива гори в света. От това дърво се прави коркът за изолация или за тапи за бутилки. Миналата година износът на корк достигна историческо ниво и Португалия реализира печалби от над 1 милиард евро и така стана първи световен производител на корк.

Пак в графата на любопитните факти е това, че Португалия застава в челните позиции на няколко класации в последно време. Според португалското издание на „Форбс“ районът Алгарве в Португалия е в челната десятка на най-предпочитаните дестинации за посещение от мултимилионери. В топ 10 освен Алгарве единствените други европейски дестинации са Париж и Ница. Класацията е изготвена на базата на проучване сред 25 000 мултимилионери, разполагащи с над 100 милиона долара, съобщава „Португал нюз“.

Според доклада „ Тенденции и перспективи за европейския туризъм“, публикуван от Европейската комисия по туризъм, Португалия, заедно със Сърбия, Черна гора, Малта, Турция, е била миналата година една от най-търсените дестинации от туристи, впуснали се да пътуват след локдауните на коронавирусната пандемия.

В проучване на британската компания за пощенски услуги и банкиране „Пост офис травъл мъни“ португалската столица Лисабон, е най-привлекателният град за туристите в Европа, като в тази оценка се съчетават няколко фактора, като цена на нощувки, прехрана, музей, транспорт, други развлечения, съобщава френскоезичното издание „Латина“. Лисабон спечели и титлата за най-добра парти дестинация в Европа пред Мадрид, Валенсия, Прага и Мюнхен, съобщава португалският новинарски сайт „САПО нюз“, като се позовава на специализираното изследване за парти туризма на компанията „Боунс“.

Миналата година за шести път Португалия спечели и наградата за най-добра туристическа дестинация по време на церемонията за определяне на лауреатите на Световните туристически дестинации за 2023 г., смятани за Оскарите в туризма, пише изданието „Инвест ин Португал“.

Проучване на сайта за недвижими имоти „Идеалиста“ пък показа, че чужденците в Португалия купуват най-много имоти в Лисабон, Порто и Фаро. Португалия освен това е сред 10-те най-безопасните дестинации за закупуване на жилище, според друго проучване на същата компания. Тя е изпреварена от Исландия, Дания, Ирландия, Австрия, Сингапур и попада на седмо място в класацията.

В глобалния индекс на дестинациите за дистанционна работа, изготвян от компанията за услуги в областта на дистанционната работа и виртуалните мрежи "Норт Лейър" Португалия е сред десетте най-предпочитани дестинации от така наречените дигитални номади.  Тя е на шесто място след Дания, Нидерландия, Германия, Испания и Швеция и пред Естония, Литва, Ирландия и Словакия.

В проучване на компанията за онлайн залози "Бетуей" Лисабон е на първо място в класацията за най-подходяща и предпочитана дестинация за фитнес маниаците, следван от Стокхолм и Виена, пише „Португал нюз“.

Но не всичко е толкова розово. Заради засиления туристически интерес цените на наемите в Португалия скочиха драстично. Лисабон сега е най-скъпия град в Европа за настаняване под наем, като наемът за апартамент с една стая в центъра на града излиза средно по 2500 евро месечно, което е с 200 евро повече от цените в Амстердам, посочва изданието „Португал резидънт“. Всичко това буквално гони жителите кореняци на Лисабон от центъра на града, където се множат  имотите за краткосрочно отдаване под наем. Темата за скока в цените на недвижимите имоти и за непосилните за много хора наеми е сред водещите в предизборната кампания, допълва изданието. Миналата година правителството въведе таван от 2 процента върху увеличаването на наемите, но реши това да не се прилага тази година и сега се очаква близо 7-процентно увеличение, припомня „Португал нюз“.

Всичко това превръща страната, която примамва туристите от чужбина, в страна, в която самите португалци се чувстват като чужденци. „Португалия не е страна за португалците“, заяви миналата година португалският певец Салвадор Собрал, спечелил Евровизия през 2017 г. „Португалия е страна за чужденците и за богаташите“, допълни той в интервю за португалското музикално предаване „Резистенсия“. „Португалия е невероятна страна за онзи, който идва като турист в нея, но не за онези, които живеят в нея“, подчерта той.

Сред известните личности, избрали Португалия за свой дом, е китайският концептуален творец и дисидент Ай Вейвей, който е установил ателието си в Алентежу. То е точно копие на ателието му в Шанхай, разрушено от китайските власти, пише „Гардиън“. Пред британското издание Ай Вейвей казва, че в Португалия се чувства омиротворен.

В кратък период от миналото десетилетие в Португалия се настани и Мадона, докато един от синовете й тренираше в младежкия футболен отбор на „Бенфика“. Певицата избра имот в Лисабон, датиращ от 18-и век и оценяван на милиони, но бързо се отегчи от ролята на футболна майка и от липсата на познати в Португалия и в крайна сметка се отказа от живот в страната, припомня „Сън“. Напускането й на Португалия беше съпътствано и със скандал. Мадона поиска да заснеме видеоклип, в който влиза с кон в зала на дворец от 19-и век в Синтра, но градската управа не се съгласи с идеята й, припомня „Паис“. Властите аргументираха отказа си с аргумента, че конят ще повреди крехкия дървен под на двореца. Мадона се опитала да промени това мнение на управата на Синтра, но не успяла и възмутена констатирала, че „е дала толкова много на тази страна, представила е Португалия пред света, а в замяна е получила един отказ“.


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
Само
06.03.2024 10:56:18
0
0
най-тъпите мозъци не разбират, че колкото повече мигранти в Европа, толкова повече десни движения ще я обхващат!
Тъпите мозъци продължават с вторачването си в 'копейките". т.е. в погрешната на проблема посока!
3.
След ротацията
06.03.2024 05:40:23
0
6
И в България трябва да се появи дясна консервативна партия "Стига вече" измамници от промяната, статуи на трите лъжи от Харвард . Киро, Лена и Асена. Розови либерали, чалмари и мухляри. Партизани на Сорос, слугите на посолството вън.
2.
брат za брата
05.03.2024 23:26:40
1
0
Вече спечелихме в Судан и Еритрея! Продължаваме напрет
1.
Русчо Георгиев
05.03.2024 23:24:50
5
1
Португалските копейки са като българските копейки, ама португалски. Все печелят изборите и а-ха да стигнат 99% подкрепа като путлер и ким, и все малко не им достига.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори