×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Сглобката“ брани Кирил Вътев? Властта нямало да дава пари на калпак


„Сглобката“ брани Кирил Вътев? Властта нямало да дава пари на калпак
Депутатът Росен Костурков изтъкна, че в цяла Европа имало проблеми заради войната в Украйна, а Илия Проданов каза, че протестите ще продължат докато не се намери решение
07 Февруари 2024, Сряда, 09:39 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Преговаряме не с представителните, а с кресливите земеделски организации, призна депутатът Росен Костурков

Оставката на земеделския министър Кирил Вътев при нас не стои на дневен ред. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Росен Костурков. Смятаме, че Вътев и екипът му трябва да останат в министерството, добави той.

„Ще направим всичко възможно за ускорено приемане на законите, за които протестиращите земеделци настояват. Работим заедно с министерството по тях“, каза народният представител, след като председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов каза пред камерата ясно какви са исканията на протестиращите.  

„Не е ясно тези, които идват да говорим, колко голяма представителност имат. На практика много често диалогът е с по-кресливите“, изтъкна обаче депутатът. 

„Съгласен съм с протестиращите. Данъчните декларации започват да се подават от март до юни, т.е. има дълъг период, в който ще се направи оценка, ще се види дали са на загуба. Трябва по-бързо да се дадат парите на тези, които са на загуба, за да може да си направят сеидбите, да си приготвят сезона и т.н.“, добави той.

„Такова подпомагане има в Европа. Не го измисляме ние. Цяла Европа е в такава ситуация, породена от войната в Украйна“, уверява Костурков. 

Не ли по-добре да спасим тези, които са пред фалит, или да раздаваме пари на всички на калпак, попита той.

„Нямаме голям внос от Украйна. Ние сме износител на зърно. Кризата в бившата съветска република влияе на цените на борсите, а не на нашите вътрешни. Понеже има свръхпроизводство те си падат“, коментира депутатът. 

След като водещият Златимир Йочев изтъкна, че на протестиращите се предлага да бъдат подпомогнати тези земеделци, които имат нужда от това, т.е. тези, които са регистрирали загуби, а не да се дават средства на калпак, Проданов заяви, че такова нещо няма никъде в Европа. „Освен това няма нищо общо между финансовата и стопанската година. Счетоводството при земеделието е много различно. Стопанската дейност обхваща две финансови години. Голям процент от хората си осчетоводяват нещата по специфичен начин – 60:40, при което не се формират разходи, т.е. излиза че са на печалба, въпреки че са с огромна загуба“, обясни той.

„Предлага ви се улеснен вариант. В едната графа ще пишете какви са ви разходите, а в другата – приходите и така става ясно кой е на загуба“, каза пък водещата Мария Цънцарова.

„Това ще ни бъде предложено довечера. Нека да го видим как изглежда! Няма как в момента да кажем дали е приемливо или не. Нужно е и да е ясно каква е финансовата рамка. Другите две важни неща за нас са законодателството и международните позиции, по които нямаме много какво да се разбираме с управляващите. Важно е обаче какви гаранции ще се поемат пред нас“, заяви Проданов. 

„Искаме от управляващите да бъдат осигурени за сектор „Зърнопроизводство“ по 20 лева на декар, за културите, които са засегнати. Другите сектори от Българската аграрна камара настояват да получат ставките по помощта, която са получавали и през предходната година“, добави той.

„Протестът днес продължава по същия начин и форма, както беше вчера, но точките на пътищата, които ще бъдат блокирани, са с 20 повече. Има точки с по 200 машини, а на други ще бъдат изкарани по 50“, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Протестът ни е мирен. Заваряме днес пътища за около три часа, като машините ще останат по места довечера, за да продължим и утре с протестните действия“, добави той.

„Затруднено ще е движението почти навсякъде. Стараем се бързо да освободим след това платното, за да се придвижат събралите се на опашка превозни средства. Това обаче е начинът за показване на нашето недоволство“, изтъкна Проданов.  

„Ние диалога не сме прекъсвали и естествено е да изслушаме това, което премиерът има да ни каже, но ние търсим решение на проблемите и когато го получим, ще се приберат машините“, каза още той.


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
12
Коментара по темата
12.
Бургазлия
07.02.2024 11:49:30
1
9
Като стане Габриел министър протестърите ще се приберат след разговор с Боци и после ще се бие в гърдите че е решил проблем
11.
Гражданското общество
07.02.2024 11:49:25
8
1
Уважаеми граждани,

Със съжаление наблюдаваме непрекъснатите действия на правителството, които се опитват да подкопаят устойчивостта и развитието на нашата земеделска общност. Не можем да останем безучастни пред безразборните мерки, които се предприемат срещу нашите земеделски производители.

Има ясни опити да се настрои общественото мнение срещу нашите усилия и да се раздели земеделската общност чрез насърчаване на конфликти между различните отрасли в земеделието. Това е тенденциозно и много добре обмислен тактически ход на Премиера, Финансовия и Земеделския министър. Но това прозира и ще ви отведе там където ви е мястото, а то е Оставка! Такива действия не само че нанасят вреда на нашата индустрия, но и разколебават основите на обществото.

Искаме да изразим категоричното си неодобрение към административната тежест, която се налага върху нашите земеделски производители. Непрекъснатите изисквания за попълване на безумни документи, за работа със СЕУ, която е крайно не разбираема система за бранша, за безумни отчети, курсове, които не само изтощават времето и ресурсите на земеделците, но и затрудняват нормалното им функциониране.

Също така, осъждаме безразборното рязане на площи и субсидии, което се извършва без предварително обсъждане и без даване на възможност за възражения или уважаване на жалбите на засегнатите страни.

Призоваваме правителството да престане с тези деструктивни практики и да се ангажира с конструктивен диалог с нас, земеделските производители, заедно да търсим решения, които ще подпомогнат устойчивото развитие на нашата земеделска индустрия. Огромната част от заетите в администрацията служители, трябва да си вършат работата, а нашата работа е по полетата.

Искаме да подчертаем още един сериозен проблем, с който се сблъскват нашите земеделски производители - безконтролното внасяне на зеленчуци на занижени цени на българския пазар. Тези несправедливи практики не само вредят на местните производители, но и дестабилизират ценовата конкуренция и обезсмисля основите на нашата земеделска икономика.

Големите вериги извършват безконтролно мачкане на нашите земеделски производители, като налагат непосилни ценови условия и свалят цените на зеленчуците до нива, които не покриват дори основните разходи за производство. Това не само лишава нашите производители от справедливо възнаграждение за труда им, но и затруднява техния преход към устойчиво икономическо развитие.

Подчертаваме необходимостта от въведение на контроли и мерки за регулиране на вноса на зеленчуци, които да гарантират справедливост и равнопоставеност за нашите земеделски производители. Само по този начин можем да осигурим устойчиво развитие на нашата земеделска индустрия и да защитим интересите на местните производители.

Земеделците на България заслужават справедливо и уважително отношение към техния труд и принос към обществото.
10.
XX
07.02.2024 11:21:04
9
7
Кое не ви харесва бе про'с'таци неграмотни?
Факт ли е, че 85% гласуват да е като в ЕС? Факт е!
Факт ли е, че в ЕС земеделците получават субсидии? Факт е!
Факт ли е, че в ЕС земеделците стачкуват? Факт е!
Факт ли е, че гласувалите за ЕС сте про'с'таци? Факт е! Даже Борисов два пъти ви го каза.
9.
7
07.02.2024 10:19:38
7
7
Гледай да не мине през тебе докато слънчасваш на беседката от страни
8.
Бентлитата ви използват
07.02.2024 10:17:19
0
9
....
7.
До 1
07.02.2024 10:12:30
8
7
Ами опитай да минеш с голфчето си през някой трактор с 2,50 метрови гуми и след това ела да ни кажеш какво е станало, ако нешо е останало от теб!
6.
А
07.02.2024 10:06:02
10
10
Мишока Денков не знаеше ли кога се подават декларациите или не знаеше ли кога се сее та изцепи глупостта, че само който докажел загуба щял да получи пари !
Е, ако не е знаел сега ще научи !
Ще научи също така , че само земеделска фирма , която не иска да покаже загуба , няма да покаже такава ! Счетоводните отчети могат да правят чудеса с печалбите и загубите !
5.
Така е
07.02.2024 10:01:36
0
20
Кресливите организации само крещят и вряскат, а представителните такива идват тежко и тихо с мощните , лъскави , скъпи автомобили и на затворени врати кротко си договарят милионите !
4.
ХХ
07.02.2024 09:58:46
24
3
Така е!
85% гласуват да е като в ЕС!
3.
Охаааааа
07.02.2024 09:58:29
1
19
Пак ще започне едно раздаване на пари в стил "Тука има- тука нема".
Пак ще се търсят връзки, познати, приятели, роднини из министерствата !
Пак ще има "аз на тебе - ти на мене"!
Пак ще има скок в покупките на нови Майбаси и Бентлита !
2.
Че
07.02.2024 09:52:58
1
15
тя и досега властта даваше парите на калпак ...
Но основно на по-големите калпаци!
1.
От народа
07.02.2024 09:48:22
11
15
Уродливи фермерски псета, видя ли блокиран път като се прибирам след работа, директно ви газя и приключвам жалкия ви животец!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори