×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вятърните централи в Черно море - опасни за туризма и рибите или нова възможност за усвояване на милиони


Вятърните централи в Черно море - опасни за туризма и рибите или нова възможност за усвояване на милиони
Хубава работа, ама българска! Още на 6 февруари ще разберем накъде духа вятърът, след появата на НПО-тата, които се активизираха за законопроекта
26 Януари 2024, Петък, 14:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Текстовете в проектозакона са по-скоро пожелателни и не дават отговор на съществени въпроси, най-малкото за отстоянието на перките от брега

Предстои да разберем съвсем скоро дали от първи януари 2025 г. Законът на разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море ще влезе в сила, след като вече мина на първо четене в Народното събрание. На 6 февруари ще се организира кръгла маса, на която би трябвало да се дебатират спорните моменти и неизяснените въпроси, след което в най-кратък срок може да бъде гласуван и на второ четене.

От 168 гласували народни представители, "за" бяха 112, "против" - 53, а трима се въздържаха. „За” бяха съвносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, както и Гроздан Караджов, „против” – ИТН, БСП, „Възраждане”.

За какво става въпрос?

В закона се регламентира производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Ако бъде окончателно приет, се планира да се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на централите, как и дали въздействат на околната среда. Целта, както беше обяснено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, е да бъде насърчено развитието на европейските технологии, включително и това на българската енергетика.

Могат ли перките за ток в морето да унищожат българския туризъм?

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства има амбицията да разреши перки в Черно море и концесии на пространства за 30 години.

„За”

Извън вече споменатите по-горе, най-простичко казано, ветрогенераторът има потенциал да произвежда значително количество електрическа енергия на ниски цени, той е и надежден източник на енергия, който би могъл да осигури енергийна независимост. Поддръжниците твърдят, че почти всички части се рециклират, а животът им е над 20-25 години.

Защо бургаските рибари не протестират срещу закона за морските ветрогенератори

Според експерти, Черно море имало огромен потенциал в размер на 116 гигавата електроенергия от вятъра. За пример беше дадена съседна Румъния, която още преди нас имаше подготвен закон и започна подготовка, свързана с изграждането на подобни вятърни паркове. Към този момент се очаква първите вятърни паркове в румънската част на Черно море да се реализират в периода 2027-2028 г.

Става дума за нови възможности, нов пазар, различна енергийна система, за която няма ограничения, а само нови мощности, предоставящи иновативни технологии и потенциал и в резултат индустрията ни ще е много по-конкурентоспособна.

Тук се добавят малките разходи за поддръжка, възможността за работа при тежки външни условия, сравнително бързото изплащане на инвестицията и то при големи, и по-скъпи ветрогенератори - 5-7 години.

Забраниха за риболов целия Бургаски залив, отиваме към затихващи функции

Като най-основни аргументи „за”  обикновено са посочвани два: първо, са екологично чисти и второ, използват възобновяема енергия, а конкретно за планираните в Черно море - възможност за инвестиции в размер на 20 млрд. евро във вятърни паркове.

„Против”

Още по време на дебатите в парламента противниците на законопроекта предупредиха, че текстовете в него са по-скоро пожелателни и не са изяснени съществени въпроси.

Например на какво отстояние от брега трябва да са, за да не закриват пейзажа пред летовниците. Вносителите твърдят, че ще са между 20 и 50 км навътре в морето, което ги прави незабележими от брега, но никой не ги попита знаят ли, че обикновено една турбина е с височина 200 м, което означава, че дори и на разстояние от 50км, тя ще се вижда ясно. Всъщност това дали евентуално от шезлонга си ще виждаме перките, е далеч по-несъществен въпрос от другите възникнали.

По-острите коментари касаеха директни предупреждения за унищожение на Черно море, крайбрежието му, както и морския туризъм.

Първият по-съществен минус, който посочват експертите от другата страна на барикадата, е, че не само, че няма да се намали цената на електроенергията, а ще доведе до производството на по-скъпа, която ще бъде неконкурентоспособна.

Вече има и отрицателни становища от браншовите организации на туроператори и рибопреработватели, а дори от Министерството на земеделието предупреждават, че в законопроекта въобще не е обхванат сектор “Рибарство”. Именно от него скочиха, че перките в морето ще съсипят риболова, защото вибрациите гонят рибата (и птиците), а полетата за риболов и в момента са малко. Изграждането на подобни паркове в морето би довело и до възможно екокатастрофа, защото „малкото рибки, които са останали, със сигурност ще променят тотално пътя си и повече няма да влизат край нашите брегове и в нашия залив”, обясниха те.

От Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО) също имат своите възражения, сред които: „законопроектът поставя производителите от подобни обекти в привилегирована позиция спрямо всички останали форми и технологии за производство на електрическа енергия”.

Интересен момент е, че предупреждение отправиха и от Министерството на транспорта, които посочват, че текстовете задължително трябва да бъдат прецизирани, защото страната ни вече има действащ морски пространствен план, а с новия закон изведнъж се появяват и енергийните мощности в морето, които до този момент въобще не са коментирани.

Един от най-съществените проблеми е, че съвсем доскоро и особено у нас никой не говореше активно за отпадъците, които ще се натрупат след амортизацията на перките на ветрогенератори. А става дума за милиони тонове. Според различни анализи, броят на въпросните перки се очаква да достигне 9000 годишно през следващите няколко години, като паралелно с това размерът на електронните отпадъци нараства главоломно и към момента е най-бързо растящият поток от твърди отпадъци в света, а едва незначителна част от тях се рециклират.

Хубава работа, ама българска!

Тъй като все пак говорим за възобновяем източник на енергия, който безспорно има своите преимущества и при добри регулации и контрол може да бъде експлоатиран в полза на страната ни, не би трябвало да се плъзгаме по вълната на популистки изказвания, че едва ли не Черно море ще бъде унищожено.

Но с оглед на редица от посочените възражения против, както и с факта, че такива ветропаркове наистина има на много места по света, но е изключения да са в море. Като пример „за” ни беше дадена Румъния, но от противоположната страна стоят Италия и Гърция например. Положителен пример е Северно море, обаче там средната скорост на вятъра е 10 метра в секунда, което го прави и едно от най-бурните морета в света – тоест, напълно подходящо, а не на последно място – не е предпочитано място за туристите. Още повече, че дори и за там, еколози алармират, че редица животински видове могат да бъдат застрашени от шума на гигантските перки, както и от самия шум при строителните дейности.

В нашия парламент, между замерянето с обвинения, въобще липсваха дебатите как точно ще бъде регулирано поставянето на тези перки, като макар да се споменаха някакви цифри, кой и как ще определи точното отстояние от брега, при положение, че колкото по-далече е от крайбрежието, толкова по-скъпо би означавало това за инвеститорите, а обратното означава проблеми за туризма, за рибарите, дори за корабите, както и различни екологични проблеми.

Отново се появяват и НПО-тата, които напоследък са все по-активни в изготвянето на редица законопроекти в различни сфери – образование, социални грижи и прочее. Депутати са категорични, че целият законопроект е писан от такава неправителствена организация, по-конкретно Мартин Владимиров от „Център за изследване на демокрацията”, който е присъствал и по време на разглеждането на законопроекта в комисия. Това, посочват те, е ясен знак, че освен за явен лобизъм, се касае и за милиони евросредства по линия на подобни проекти, които са планирани за усвояване на от близки до управляващите.

Всъщност съвсем скоро, още на 6.02, ще разберем накъде духа вятърът и дали просто борбата е за едни милиони, поредните милиони, които да бъдат прибрани от правилните хора.

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
стф
27.01.2024 12:17:42
1
3
и кой ще ги строи и поддържа -СТФ то го ликвидираха пак чужди фирми ще точат пари и ГЕРБ Крадците с тиквени глави...туй нее винетууу!!!
12.
ГЕ*П
27.01.2024 11:46:49
1
5
Бойко да излезе и да каже защо и в чий интерес спъна АЕЦ Белене навремето! Готова лицензирана площадка, всичко готово за строеж... Фсже даде и 3 млрд за реактор, който не използваха. Колки пари загубихме от спиране на проекта? Плашеше, че щяла да струва 5,5 млрд $, а сега се чудят как за 8-10 млрд да направят още 2 блока към АЕЦ Козлодуй. АЕЦ Белене щеше да е готова вече и нямаше да сме в такава енергийна криза. Пълно е с Теменужки ръйш ли!
Бойкоооу, иди си ве мен! Не виждаш ли че пречиш за развитието на България? Че и председател на комисията по външна политика в парламента го направили... Десито пък - конституционен съдия? В Герб има ли някой, който да е на позиция от която да разбира?
11.
До 10
26.01.2024 22:08:21
3
2
Добре е АЕЦ, ама няма частни инвеститори, мераклии да го построят и да печелят . Чакат държавата да даде пари, а те да надуят цената. Има карта с ветрови ресурс, лесно се намира. Ефективността на морските турбини, северно от Шабла е над 42 %. Тези 9 000 перки по 5 мегавата правят 45 гигавата капацитет и годишно производство от над 4 пъти сегашната консумация. :)))Собственици на солари не са единствени врагове на перките...
10.
Бай....до 5
26.01.2024 21:37:24
1
7
Прав си, кептан ! Няма ли някой честен експерт да каже какво е КПД-то на вятърните и соларни "централи" ?! Знаете ли, че когато няма вятър ветрогенераторите "консумират" обратно енергия от мрежата за да компенсират честотата на напрежението! А фотоволтаиците се изплащат след 8-10 години когато трябва да се сменят панели и акумулатори ! Няма по-рентабилна Ел. Енергия от Атомната !!!!
9.
1
26.01.2024 18:40:12
4
3
ВСЯКО ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРИЯ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ ЦИТАТ НА БОКЛУКА ДАЛ ИДЕЯ И ВЪДВОРИЛ ЛЕВСКИ ДА БЪДЕ СЪДЕН НЕ КАТО РЪКОВОДИТЕЛ БРЦК БЪЛГАРИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕН ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ А КАТО ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ ГРАФ ИГНАТИЕВ
8.
1
26.01.2024 18:37:53
3
4
МОГАТ ДА САМО В КРАТУНИТЕ НА МАЛОУМНИТЕ ДЕБИЛИ НА В Г.З РАЖДАНИ КОПЕЙКИН КЪСОПИШКОВ ДА ВРЕДЯТ НА РАЗВИТИЕ БЪЛГАРИЯ ДА ЛЯГАТ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ 1ВО МЯСТО РОДООТСТЪПНИЦИ БОКЛУЦИ
7.
OM
26.01.2024 18:26:01
4
5
Щели да бъдат далече в морето да не се виждат от брега но колко ще струва кабела до тях и загубите по него...ГЕРБ НЕ ЗНАЕ ЗАКОН НА ОМ -А ДА СИ ОДИ У БАНКЯ ДОМА!!!!
6.
Сз
26.01.2024 15:56:01
4
17
ПОРЕДНАТА ГЕЙБЕРАСТКА СХЕМА
ЗА ГРАБЕЖ......НЕ СЕ ЧУДЕТЕ
ГЕЙБЕРАСТИТЕ СА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ В СФЕРАТА НА ДАЛАВЕРИТЕ
5.
Капитана
26.01.2024 15:33:34
4
36
Всичкото с тези перки и ветрогенератори е приказки за лапни шарани.Цялата схема е да се окрадат едни пари и след това да лапаме там каквото падне, защото БЕХ ще бъде задължен да изкупи тази енергия на каквато и да е цена, защото видиш ли била зелена.Преди няколко месеца дори водещите страни по брой ветрогенератори, Норвегия и Великобритания признаха, че очакванията им не са се опрадвали и енергията добивана от тях е нищожна.Смятай в Бг ще могат да светят 3 крушки и 4 хладилника от тях, ама пък нашите хора ще се налапат с хубави пари за проекта.Промяна да видиш, бате!
4.
Това не е въпрос
26.01.2024 14:52:42
4
26
Вятърните централи в Черно море - опасни за туризма и рибите или нова възможност за усвояване на милиони
------
Всичко е вярно!
Хем са опасни за туризма и рибите, хем са нова възможност за усвояване на милиони и същевременно за гепене пи корупционни схеми.
3.
292
26.01.2024 14:50:49
4
27
Абсолютни глупости. По минимум три причини: 1. Ние един тротоар не можем да направим и да го опазим цял и читав за година, ветрогенератори на 50 км. навътре в морето ще правим, пък и ще ги експлоатираме в условия на специфична и много сложна логистика; 2. Постоянен вятър - йок; 3. Единственото зелено в тази технология за генериране на електроергия е, че не е узряла.
2.
Геле
26.01.2024 14:35:05
7
38
Перките в морето са едни пари на вятъра буквално. С изключение на някои райони в които духа 24/7 - около Скандинавието и Азербейджан почти всички други са на загуба и се чудят как да се отърват от тези перки. Трудни за ремонт, морският въздух им разказва играта за нула бройки. Докато има държавни субсидии - ОК, ама спрат ли - дотам.
1.
Зарган
26.01.2024 14:33:26
13
21
То па един туризъм..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори