×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как можем да имаме гръцки коледни и великденски добавки


18 Януари 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Пари за високи пенсии има, не щем швейцарско правило

През последните години в центъра на вниманието на управляващите е швейцарското правило. Това правило се прилага в една от страните с един от най-високите стандарти на живот не само в Европа, а и в света, която не е член на ЕС и НАТО, в която референдумите са основната форма на допитване до суверена при вземане на управленски решения.

Ние сме на противоположния полюс, страна с най-нисък стандарт на живот, с най-ниски пенсии и работни заплати, управленски решения се вземат от представителите на около 40% българи, гласували в изборите за народни представители. Страна с най-висока смъртност и най-кратък живот в Европа – например в Швейцария средната продължителност на живота е 83,8 години, в България – 71,4 години. Цели 12,4 години по-малко от швейцарците живеем ние, българите, най-верните и предани членове на ЕС и НАТО.

На това народът му казва: „Нерде Швейцария, нерде България“?

Но сега по проблема за швейцарското правило в България. Що е то? Това правило явно добре е прието от пенсионерите в Швейцария. И защо не? Минималната пенсия в тази страна е 970 швейцарски франка, или по официален курс 1824 лв. И забележете, максималната пенсия е 1949 швейцарски франка, или 3547 лв. С нашия български манталитет и традиции не можем да проумеем как швейцарските законотворци са гласували закон, максималната пенсия да бъде едва два пъти по-висока от минималната.

А сега за резултатите при прилагане на швейцарското плавило. Минималната пенсия в България от 523 лв., при обявени 11% нарастване от 1 юли 2024 г. ще се увеличи с 57 лв. Та да благодарим за тези 57 лв., които инфлацията предварително ни ги е изяла. А при този кратък живот у нас ще можем ли да ги дочакаме тези 57 лв. след 1 юли тази година?! И още. Не само тези 57 лв., но дори половината от мизерната пенсия от 523 лв. вече е „изядена“ от повсеместната, висока и неудържима инфлация, особено за лекарства и хранителни продукти от първа необходимост с цени, по-високи от тези в богатите европейски страни, при 5 до 10 пъти по високи пенсии.
Когато нашите минимални пенсии бъдат като швейцарските, тогава да прилагаме швейцарското правило!

А моето предложение, уважаеми пенсионери, е да се откажем от прочутото швейцарско правило и да приемем примерно правилата, които определят минималната пенсия в Северна Македония, Сърбия и Румъния. Те са наши съседи, балканци, близки до нашето дередже. Там законотворците, избраните от народа депутати, решават – определяме 4% от БВП за пенсии и минималната пенсия в тези страни преди инфлацията е съответно 600, 780, 900 лв. И това решение е при положение, обърнете внимание, че в Северна Македония и в Сърбия БВП е по-нисък към две трети от нашия.

Нашите депутати, които се гордеят, че ползват по три чужди езика и са завършили престижни американски и английски университети, като че ли майка българска не ги е раждала. Същите те решават за пенсии да се задели 1,17% от БВП – към четири пъти по-нисък от определения процент в Северна Македония, Сърбия и Румъния. Но ако нашите почтени законотворци бяха решили да се заделят 4% от БВП за пенсии у нас, минималната пенсия преди инфлацията щеше да бъде над 800 лв.

Управляващи дойдоха с девиза „няма да променяме данъците“, няма да променят преките данъци подоходен, корпоративен и данък дивиденти, които засягат богатите и особено супербогатите. И в резултат на тази политика ние сме единствената страна в ЕС, а може би и в света с плосък 10% корпоративен и подоходен данък и 5% данък дивиденти. При 10% плосък данък хора и организации с минимални доходи и супербогати и милионери плащат 10% данък. За сравнение например подоходният данък в Словения и Португалия стига до 55%, а корпоративният в Европа е от 25 до 35%, данък дивидент в Люксембург е до 50%. Само през 2021 г. у нас са обложени с 5% данък дивиденти 10 млрд. лв.

Другият цинизъм на почтените е размерът на косвените данъци, данък ДДС и акцизи. По принцип в Европа социално осигурените не заплащат медицински услуги и лекарства, а тези на свободна продажба са с ДДС от 5 до 7%. И в резултат на тази политика бедните хора, пенсионери с високия 20% ДДС и от акцизи на горива и алкохол формират над 70% от приходите в бюджета, а супербогатите и милионерите към 25%.

Управляващите, обявили сами себе си за почтени, които се кълнат и прекланят пред политиките на ЕС, ако бяха въвели средноевропейски данъци, а сенчестата икономика и корупционните практики намалени в санитарни граници, в бюджета на държавата щяха да влязат допълнително към 40 млрд. лв. Еко къде са парите за средноевропейски пенсии, за гръцки коледни и великденски добавки, за безплатни лекарства.
 
Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на НБУ-трета възраст за вестник Ретро.
 


В категории: Животът


7
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
7
Коментара по темата
7.
Пенсионе.
19.01.2024 11:38:39
0
1
Бедни ми народе,-т.е ПЕНСИОНЕРИ
ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ЕДНО ДВИЖЕНИЕ НА ИЗБОРИ И ЩЕ ИМАМЕ МНОЗИНСТВО И ЩЕ ПРОМЕНИМ ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТ МИНИМАЛНА 800 ЛЕВА И ПРОПОЛЦИОНАЛНО ВДИГАНЕ И НА ОСНАНАЛИТЕ ДО 2000 ЛЕВА
ТЕЗИ КОЖОДЕРИ Т
Н ДЕПУТАТИИЗМАМНИЦИ НЕНАСИТНИЦИ ВЗЕМАТ ПО 10000 ЛЕВА ОЩЕ ДАЛАВЕРИ И НАН НАД ТРОХИ.НАПР
АЗ С 45 ГОЗ ТР.СТАЖ ДЪРЖ СЛУЖИТЕЛ ВИСЩИ ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ПЕНСИОНИ.АХ С 280 ЛВ
ПРЕДИ 12 ГОД. СЕГА НОТ СЪЩАТА ДЛЪГНОСТ ДЕ ПЕВСИОНИЛАН С 1100 ЛЕВА А МЖЯТА ПЕНСИЯ СТИГНА НА 660 ЛЕВО.КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИМОСТТА.ДА СЕ ОБЕНИНИМ И ГИ ИЦРИТАМЕ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ НАСНОЯЩИ. НАЙ МНОГО ОН ТОМА ГИ Е СТРАХ
МСИЧКИ БИВЩШ НОМНЕВКЛАНУРЧИЦИ ВЦЕМА ПЕНСИИ НАД 2000 ЛЕВА ПЕВДИИ. СНИГА ПОРОЗЕН И БЕДВИ ЧИ И ВАДУПЕН БЪЛГАЛСКИ ПЕНСИОВЕРЕ.СТИГА ТЪРПИ
6.
Хахаха
19.01.2024 06:34:15
3
8
Търсете си увеличението на пенсии и заплати е къщата в барцилона, кюлчета, пачки евра и сметките в Дубай и Ливан. 12 години само корупция и кражби при банкянския съдран капут.
5.
В и К
19.01.2024 05:57:37
1
3
Е,нали умния президент с юмручето ги докара на власт! Да ви е честито и да се научите да гласувате.
4.
111
19.01.2024 00:38:15
1
7
Пенсионерите ще пиете по една студена вода от Хасково и Банкя , коледните и великденски добавки отидоха при любовника на Асен Тръбата. Беше заявил, че увеличението ще бъде от 1.01.2024, после се извъртя и го промени за 1.07. 2024 г. От педерунгел какво да се очаква, вечер едно говори, сутринта си променя мнението.
3.
Пенсионер
18.01.2024 23:25:26
0
6
Коледната добавка за пенсионерите бе дадена на Украйна. Великденската ще видим.
2.
Бай Иван
18.01.2024 19:37:14
0
10
В Испания пенсионерите стачкуват по 2-3 пъти в годината. Тук не излизаме от къщи,камо ли да стачкува ме.До като бебето не ревне майка му не взима.
1.
Ами
18.01.2024 19:28:47
4
8
Ами питайте ги къде са Радев правилно каза Това са шарлатани и лъжци.Рдинственият вариант е да се откажат ако не ще бъдат принудени Всеки който лъже си плаща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори