×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фашистка манифестация преди 81 години в Бургас


Фашистка манифестация преди 81 години в Бургас
Зам.-ръководителят на „Бранник“ Захари Стоилков приема манифестацията в Бургас
16 Януари 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Година преди Червената армия да окупира България и да я превърне в комунистическа диктатура, „Бранник“ освещава първия си лодков парк в морския град

Само година преди България да се плъзне към комунистическа диктатура, една от най-знаковите организации до 1944 г. – „Бранник“, провежда масов събор на своите дружини в Бургас. В средата на май 1943 г. стотици бранници на възраст от 10 до 30 г. от цялата страна пристигат в морския град, за да участват в проявата.

 

Ето как проявата е отразена в бр. 6 на списание „Морски сговоръ“ (юни, 1943 г.), което е издание на културно-просветната организация Български народен морски сговор:

„На 16 май т.г. в Бургас имаше големи тържества по случай освещението на 10 гребни лодки, построени от „Бранник“ и предназначени за спортуване от младежите на същата организация.

Освещението на лодките стана на плажа пред бургаските морски бани в присъствието на бургаския обл. директор г. Хр. Гуцов, на висши представители на местните административни и военни власти, на дамски и мъжки чети от „Бранник“, както и на отряди от всички местни спортни организации.

Всички лодки бяха кръстени от заместник-ръководителя на „Бранник“ г. Захари Стоилков, с обичайното разбиване на бутилка шампанско на носа на всяка лодка, като последните се наименоваха с имената на офицери и моряци отличили се и заслужили за България. Тържеството се привърши с церемониален марш на отрядите, които минаха пред старшия военен началник в примерен ред и бодър, отличен строй.“

Бранници и браннички са се строили пред централния плаж на Бургас

Архивните кадри от седмичния кинопреглед предлагат чудесна възможност да се види и как е изглеждала в средата на 1943 г. част от главната улица „Александровска“ в Бургас, по която маршируват бранниците. Основната трибуна, на която е зам.-шефът на организацията Захари Стоилков, е монтирана пред сградата на Българската народна банка, днес там е местното седалище на НАП. В годините след това пак там ще бъде поставена и трибуната, от която представителите на комунистическата диктатура ще приветстват също толкова пламенни маршируващи, засвидетелстващи преданост към новия строй.

Свещеник освещава лодките на „Бранник“

Вижда е и все още недовършената тогава нова сграда на общината, чието предназначение не се е променило до днес. Тя обаче ще бъде открита чак през 1945 г. – две години след бранническата манифестация и една след забраната на организацията. Бургазлии ще забеляжат и сградата, в чието подножие се е намирала легендарната сладкарница „Малина“

Женската чета на „Бранник“ също стои мирно. Само след четири години със същия плам в очите девойките в България ще стоят мирно и пред комунистическите вождове

Създадена на 29 декември 1940 година, за да подпомага отдолу властта, поела курс към все по-тясно сближаване с нацистка Германия, „Бранник“ е правителствена организация. Инициатор за нейното сформиране е министър-председателят Богдан Филов. По тове време всички партии в България са забранени. Така страната се опитва да подражава на модерната фашистко-нацистка идеология, изключваща многопартийността и плурализма.

Захари Стоилков разбива бутилка вино във всяка една от десетте лодки

Появата на „Бранник“ също би нарушила законодателството, забраняващо политическите организации. За целта Филов инициира приемането на Закон за организирането на българската младеж, който до голяма степен е преписан от устава на „„Хитлерова младеж“ (Хитлерюгенд) - младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия. В него е предвидено създаването на масова организация, в която да членуват всички млади хора. Това легализира сформирането на „Бранник“.

В много от случаите тя е използвана, за да върши онова, което официалните власти се въздържат да правят. Например по времето, когато се решава съдбата на евреите от „старите български земи“. С това определение се назовават териториите, които обхващат България, преди Хитлер да връчи на странага Беломорието и части от Македония.

Бранници пускат на вода осветените лодки

Когато българското Министерство на вътрешните работи започва да изпълнява спуснатата от нацистка Германия квота да бройка евреи, които трябва да се изпратят в лагерите на смъртта, членове на „Браник“ са разположени в еврейските квартали на различните градове в страната, за да вардят дали някой от жителите няма да се измъкне от там тайно. Те бият еврейски деца и нахлуват в къщите, за да всяват респект.

Дописка за събитието в Бургас във вестник „Народен глас“, бр. 242 от 17 май 1942 г.

Докато делегация от високопоставени лица от Кюстендил пътува до София и заедно със заместник-председателя на българския парламент Димитър Пешев притиска вътрешния министър Петър Габровски да отмени на депортирането на евреите от старите земи (България все пак депортира евреите от Беломорието и Македония), бранници нападат домовете на двама от делегацията - Асен Суичмезов и Иван Момчилов от Кюстендил. Те хвърлят големи камъни, трошат прозорци и рисуват обидни надписи по стените. В знак на благодарност за спасяването им, дни след това няколко майстори от еврейската общност доброволно и безплатно поправят нанесените щети.

В цялата страна „Бранник“ издава и свои вестници. Това е факсимиле от брой на вестника, който в гр. Попово е издавала дружбата към местната смесена гимназия

„Бранник“ е официално забранена още в деня на отечественофронтовския преврат. На практика голяма част от високопоставените ѝ представители бягат от България в дните преди това. Някои от по-дейните младежи, участвали в погроми, са бити и дори убити в масовия терор, последвал дните след 9 септември 1944 г. Основната маса на организацията, включваща ученици и студенти, чисто и просто е прехвърлена към новата комунистическа организация Съюз на народната младеж (прекръстен след смъртта на диктатора Георги Димитров в Димитровски комунистически младежки съюз - ДКМС), създадена през 1947 г. Докато „Бранник“, макар и масова, не е задължителна, в ДКМС трябва да членуват всички младежи. Мнозина от тях след това отново манифестират по същата улица в Бургас, но наместо с нацистки поздрав, приветстват комунистическите вождове с червени знамена и с портретите на Димитров и Сталин в ръка.


В категории: Ретро Флагман


37
Коментара по темата
37.
Е ама
17.01.2024 18:38:13
1
5
Бранник е бил обществена организация и никога не е управлявал страната, а фашистки или националсоциалистически партии в БГ е нямало по това време
36.
Вестник Български Фашист
17.01.2024 14:22:36
3
5
Историята винаги се повтаря. Въпрос на време да увиснете с краката нагоре като Бенито. Стълбове има достатъчно. За всеки фашунгер.
35.
Комундел
17.01.2024 14:14:12
5
6
Монархо-фашизма и комунизма са двете страни на една и съща монета. СС и НКВД са двете страни на една и съща монета. Нацизма и руският имперски шовинизъм имат един и същи генезис.
34.
*********
17.01.2024 14:07:29
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
33.
ПОБЕДА И ЗДРАВЕ
17.01.2024 13:18:21
1
14
НЕ САМО ЩЕ БЪДЕТЕ ГОРЕНИ А ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАК ОКАЧВАМЕ НА КУКИ ЖЕНИТЕ, ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ ВИ! А СЛЕД КОЕТО И ВНУЦИТЕ! ДЕЙБА И ЧАНДАЛО-ЧИФУТИТЕ ДА ЕБА
32.
СМЪРТ НА ФАШИЗМА
17.01.2024 13:06:21
16
6
СВОБОДА ЗА НАРОДА!
31.
ГЕШЕВ
17.01.2024 12:24:34
2
2
DO 26

Много скоро ще дойде момента когато ще го разбереш . а и усетиш
30.
Пиночет
17.01.2024 12:21:07
12
10
ДО 29

Не забравяй , 4е ако пък 1878 не бяха дошли Руснаците ,сега можеше да си с Фес на кратуната и рязана или отрязана карабина !!!
29.
Нацист СС овец
17.01.2024 11:48:13
8
14
Абе друго са си комуОнанистическите манифестации и репресии и концлагери и тн. Фашисти - нацисти, ако не бяхме попаднали под гнусният педеруско-сАвецки ботуш, бивш съюзник на Германия, с който започнаха ВСВ цели 75 години, сега щяхме да сме поне като Австрия по стандарт на живот и с уредена държава, без малоумни диви селяндури начело на бизнеса и политиката които виждаме до къде ни докараха!!! И да всичките тия утайки и нещастници са продукт на онова време!!!
28.
Ами
17.01.2024 11:27:37
3
17
Нека не забравяме че царя тогава се хваща с Германия за да може най-сетне след Освобождението да присъедини Вардарска Македония и Егейска Тракия към България. Които тогава са населени предимно с българи все още. Нещо което другите велики сили по онова време не са ни позволили да направим. Иначе като гледам манифестацията същата като комунистическите след това които лично помня.
27.
до 24
17.01.2024 11:23:51
0
8
И какво искаш да кажеш с това ? Този нациски поздрав и желанието на един футболист да не поздравява по този начин, е същото като да не искаш днес да носиш лента с цветовете на дъгата върху футболната си фланелка. Само че днес не се толерира ничие желание и виждане, различно от наложеното. Скоро изгоря един футболист дръзнал да не се подчини на гейските инструкции с мотива, че не зачита противоприродното. Същия беше наказан и изгонен от клуба си. Иде реч за Гайе и ПСЖ.
26.
Един дол дренки
17.01.2024 10:39:03
7
18
Каква е разликата между фашистка манифестация и парада на ден победа?
И каква е разликата между фашизъм и комунизъм ?
25.
Супер ЦГЧ
17.01.2024 10:28:26
8
0
Много добре Божков!
24.
Простотия до шия
17.01.2024 10:18:14
8
9
Нивото на историческа грамотност сред русофилите е ужасяващо ниско.
Английският национален отбор поздравява публиката. https://www.cheshire-live.co.uk/news/chester-cheshire-news/england-footballer-who-refused-nazi-20640172
23.
Еркеч
17.01.2024 10:04:40
7
18
Kакви фашисти и комунисти в България-просто английския дебелак Чърчил иска Гърция да е към запада и не го вълнува България,за това се падаме към СССР,а нашите ветропоказатели заобичват руснаците...Сега 34 години пък сме щатска колония и е модно да си демокраст
22.
И ква стана тя
17.01.2024 09:29:37
13
16
Нали в БГ фашизъм е нямало??? А де, на кого сега да вярвам - на историческите факти или на възраждащите фашизма упрвляващи, мислещи ни за хванати от гората
21.
аз
17.01.2024 09:22:27
3
19
Явно манифестациите не са приумица на комунистите. Нищо ново под слънцето, колелото се върти.
20.
Кой е виновника?
17.01.2024 08:34:43
2
21
Прекрасен, богат и изразителен български език.
Прочетете статията и сравнете езика на днешните папагали.
Те са виновни които объркват нас и ние сме техни жертви!
Докога?
Докато не отидем и масово да гласуваме за свята и чиста Република!
19.
Вълчо изяж ме
17.01.2024 08:16:33
2
6
Фрау ком!
18.
Начи ся
17.01.2024 05:45:17
7
41
Божка,пропуснал си да споменеш,че българските евреи са изкарали късмет с тези лоши български фашисти,защото ако бяха случили на тези добре наведените от сегашната сглобка нали се сещаш какво щеше да стане?
Тиквата,Прасето,Магарето,Кирчо,Асенчо щяха да убеждават народа,че няма как да откажем на нашите европартньори,а Магарев след посещение в Берлин щеше да ни обясни колко полезно ще е за българската икономика ако построим някой друг концлагер за наша сметка.
17.
Муахахаха
16.01.2024 23:29:09
14
20
Едно време са носили потури българите и имали мадури , а сега носят дънки и имат пунди променкаджиите надупени на посолството.
Макар , че Фреди Кобурга който не е български гражданин, временно пребиваващ по сантиментални причини е бил влюбен в германски ръководител и България се включва в ПСВ . Сега Асенката носи топките на Спеца в час по физическо.
16.
Капитан Морган
16.01.2024 23:15:05
15
38
"Бранник" не е била фашистка организация, неграмотнико, Божка!
15.
открийте прилики
16.01.2024 23:10:37
11
35
Прилича на сбирките на ПП Герб
и младежката о-я "Младежи ГЕРБ"(Бойкоюгенд)
"Жени ГЕРБ"(бранички )
с одобрението на Немските фондаци "Ханс Зайдл" (носеща име на картечар от танков взвод от Вермахта) и фондоция"Конрад Азенауеър"
14.
Вижда се
16.01.2024 22:52:54
22
26
На първа снимка Браник поздравява като фашист, а зад него има други военни и отдават чест с ръка до фуражката. На долната снимка жените са в униформи и знаци наподобяващи тези на Гестапо. Всичко е ясно.
13.
*********
16.01.2024 22:51:59
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
12.
За 9
16.01.2024 22:48:33
21
25
Димо не знам дали разбира от фашисти, но ти със сигурност си сляп и неграмотен - виж на първата снимка вдигнатата ръка с фашисткия поздрав и нямаше да говориш тъпотии
11.
Факт
16.01.2024 22:19:23
5
49
След това дойдоха на власт комунистите и разрушиха паметника на Коджакафалията.
10.
Топез Гомес
16.01.2024 22:16:57
13
39
Били са поне малко патриоти, за разлика от сегашните джендъри-педополиЦици.
Един Кокорчо или Курчо Кандски по онези времена щяха или да бъдат заклани на улицата, или разстреляни, а в най-добрия случай, щяха да бъдат редовно онождани в затвора.
А за космонавта Радев ми е бедна фантазията какво би могло да му се случи в тези времена!
9.
До Бай Димо
16.01.2024 21:54:36
23
55
Бай Димо, седни да почетеш малко, поинтересувай се какво е фашизъм, каква е етимологията на думата, после провери на коя партия е бил ръководител Хитлер, как е дошъл на власт и чак тогава може да започне да ти просветва за какво са ти говорили хората.

В България фашизъм като установен режим никога не е имало. Крайни елементи има във всяка държава, във всяко общество, но това да ти е начина на държавно управление е нещо много различно. Имахме, обаче, комунизъм, който е не по-малко мракобесен режим от фашизма и който нанесе непоправими вреди на страната и хората.
8.
eha
16.01.2024 21:44:58
7
13
Направете пак такава манифестация и яко поствайте, тагвайта и снимайте. След 80 години може и някой отново да има интерес да ви жали.
7.
Тези
16.01.2024 21:44:57
11
31
Членове на определена организация и после пребоядисани като комсомолци и комсомолки. Нищо ново под слънцето и сега е така, до вчера бяха от ЦК на БКП, днес като Мирчев острие на посолството. От чалма хубав сапун ставал, така пише в определен брой на вестника от онова време и в ония списък.
6.
к-н Иван Харлаков
16.01.2024 21:32:33
12
47
Химн

Ний Бранници сме щедро надарени,
с мощни и стоманени гърди.
Българийо за тебе сме родени,
Съдба велика Бог ни отреди.
С младежки жар обичаме народа,
сплотени сме край българския Цар.
На свободата свята и свещена днес
Бранникът е най-добър пазач.

Членове
По списък през 1943 година организацията има около 450 000 членове.
В организацията участват Елисавета Багряна, Дора Габе, Ангел Каралийчев и други видни представители на българската интелигенция...
5.
6matarok
16.01.2024 21:26:38
33
12
edinstvenoto hubavo ne6to e 4e nikoi ot tezi snimki ne e sred jivite ve4e, ostava nadejdata 4e ne sa uspqli da pusnat seme a sa prekarali golqma 4ast ot vremeto si v lageri i zatvori , nacizma e prestaplenie protiv 4ove4estvoto , i nai golqmata laja e 4e sa ubivani mnogo evrei, nai mnogo sa bili izbivani slavqni za koeto sa mal4i.
Ako savetskata armiq ne be6e uni6tojila kafqvata 4uma, tezi hora ot snimkite 6tqha s ohota da ubivat slqvqni v koncentracionni lageri na smartta kato aushvic
4.
XX
16.01.2024 21:18:03
9
48
Че то и Дайнов от стипендиант на БКП в школата им за ръководни кадри се пребоядиса на атлантик....
3.
XX
16.01.2024 21:13:02
20
28
Той Ердо го каза за Хитлер и Нетаняху... Разлика: Йок.
Факт.
2.
Zapoznat
16.01.2024 21:12:31
16
11
Good old times !!! Good night left side
1.
Бай Димо
16.01.2024 21:10:41
76
45
Зиг Хайл. Нямало фашизъм в България. Било национал-социализъм. А фашизъм имало само в Италия. Ей такива простотии бърборят нашите нацита. На сапун всички фашаги!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори