×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП почна данъчна проверка на Църквата, Светият синод скочи - бъркали се в църковни дела


НАП почна данъчна проверка на Църквата, Светият синод скочи - бъркали се в църковни дела
Това се явява едва вторият опит на държавата да придобие малко по-добра идея за това какво притежава БПЦ и какъв точно е паричният ѝ приход
14 Януари 2024, Неделя, 19:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Митрополитите обясняват, че основател на православната църква е "самият Иисус Христос" и по тази причина НАП не може да бъде ревизор на БПЦ

Две неща са сигурни в живота - смъртта и данъците. Неоспорим факт, от който изглежда, даже и Българската православна църква (БПЦ) не може да избяга. Отношенията с отвъдното на най-старата оцеляла институция в българската история са по-особени, също както и тези с държавата. Църквата има собствено счетоводство и собствен имотен регистър (за който не се знае дали действително съществува), но това не пречи да получава финансиране от държавата, както и от европейските фондове без да дава отчет за тях, пише Капитал.бг.

Що се отнася до данъците обаче, там идеята на Светия синод, че може да покрие всичко с църковна тайна, е поставена на изпитание. От ноември на 2023 г. тече финансова ревизия на БПЦ, потвърдиха от Национална агенция по приходите (НАП). Ревизията е за установяване на задължения от корпоративен данък за периода 2017-2022 г.

Това се явява едва вторият опит на държавата да придобие малко по-добра идея за това какво притежава БПЦ и какъв точно е паричният ѝ приход. Първият такъв е приключил точно преди десетилетие през 2013 г. Целта на първата ревизия е била установяване на задълженията от страна на БПЦ за данък върху доходите на физически лица и върху доходите от трудови договори и приравнените на тях правоотношения.

По официални данни в АПИС осигурените лица във всички митрополиии и епархии, както и Светия Синод наброяват 1885 души, което я нарежда в топ 50 работодатели в страната. Най-големи по брой заети лица се явяват Софийската митрополия с 450 човека и Пловдивската с 365 души. Проверка на "Капитал" преди месец показа, че само в рамките на град Пловдив, епархията притежава десетки имоти, които вероятно отдава под наем, далеч не всичките с вписани договори.

Да си имаме уважението

Светият Синод е реагирал на ревизията, като е изпратил писмо от седем страници до НАП, в което определя ревизията не само като противоконституционна, но и като риск за националната сигурност.

"Осемте въпроса отнасящи се до начина на финансиране на БПЦ-БП, разходите ѝ, начина на организиране на дейността и счетоводна отчетност и достъп до документите ѝ, представляват недопустим и противоконституционен опит за намеса във вътрешната организация на Българската православна църква - Българска патрираршия. Контролът върху финансовите отчети буквално означава контрол върху отделните религиозни институции, което поражда съмнение дали това не е действителната цел на проверката", пише в документа, входиран от нея като част от изпратените документи за ревизията на НАП. Той е подписан от мелнишкият епископ и секретар на Синода Герасим.

Дарение ли е наемът

Бърза проверка на сайта на Министерството на финансите сочи, че с корпоративен данък се облагат "печалбата на местните юридически лица, които не са търговци, включително организациите на вероизповеданията, от сделки по чл. 1 от Търговския закон, както и от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество".

"Опитът от почти двайсетгодишния разкол в България доказва, че всяка намеса на държавата във вътрешните дела на Църквата, води до тежки последствия както за Църквата, така и за самата държава. Историческият опит показва също така, че винаги когато държавата се е опитвала да упражни контрол върху дейността на Църквата или да моделира вътрешно-църковния живот по своите светски критерии, това е завършвало с неуспех", се казва в писмото на Светия Синод до НАП, в което се цитира дори Антиохийският събор.

Тъй като в писмото се смесват история, религия и право, за съвет в този църковно-данъчен спор "Капитал" се обърна към експерта по църковно право проф. д-р Дилян Николчев. Николчев обори на няколко места писмото на Синода, като обобщи, че "в едно изречение, от правна и от църковноправна гледна точка то е неиздържано и дълбоко погрешно като интерпретация".

Едно от основните възражения на Синода, както е видно от писмото, е срещу приходите от наеми, които според тях не са приходи, а дарения. "Недопустимо е да се проверява цялото имущество на БПЦ-БП и финансовите отчети по повод наеми, които за църквата не биха могли да се квалифицират като стопанска дейност. Имотите и наемите от тях, които светското законодателство би могло да квалифицира като граждански плодове са дарявани от вярващи хора, за да се издържа църквата, а не да формира печалби, каквито формират търговците по смисъла на Т3, които да подлежат на облагане с данък. Наемите от дарени от вярващи хора имоти са волни пожертвования и са само за самоиздръжката на отделената от държавата БПЦ -БПЦ, тези наеми не са, за да се формира печалба, която да е предмет на данъчно облагане", се твърди в документа изпратен на НАП.

Проф. Николчев опровергава това становище. "Наемът изведнъж - според синодалното разбиране - се превръща в дарения от вярващи хора. Синодът пропуска текста на чл. 19, ал. 2 от Конституцията, който гласи: "Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност", твърди юристът.

Според него макар в Закона за вероизповеданията (ЗВ) да се очертава свободата и равнопоставеността на вероизповеданията, а религиозните институции да са отделни от държавата, то също така е важно да се посочи, че според ЗВ религиозните убеждения не са основание за отказ от изпълнение на задълженията, установени в Конституцията и закона, както и че религиозните институции са юридически лица.

"Това е важно да се подчертае, защото по логиката на правото юридическите лица са равни по права с физическите, т.е. с гражданите, що се отнася до имуществените права(...) С други думи вярно е, че Конституцията на Република България и специализирания закон в областта на вероизповеданията (ЗВ) обявяват религиозните институции за отделени от държавата, но когато те са юридически лица това означава, че те се поставят в качеството на юридически лица, каквото е например всяко едно акционерно дружество, или юридически лица с нестопанска цел, с тази разлика, че БПЦ получава качество на юридическо лице по силата на закона за вероизповеданията", допълва Николчев.

Апартаментите не са икони

Има сериозна причина БПЦ да се притеснява от погледи в имотния ѝ джоб. "Да управляваш имотите на Пловдивската митрополия е все едно да си кмет. Само в Пловдив са над 50. Да не говорим в другите области. Тази собственост изисква управление", както обобщи бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров пред "24 часа" миналия месец, малко след встъпването си в длъжност като управител на имотите на Пловдивската митрополия.

В своето становище към НАП Светия Синод посочва, че според техния прочит на закона, НАП не може да е ревизор на БПЦ. "Ако Държавата препятства Църквата да потребява църковното имущество спрямо предназначението си, то пречи на самото богослужение".

Единственото, което митрополитите признават, че държавата може да проверява, са "средства от държавната субсидия за възнаграждения на свещенослужителите", за които има изрично предвиден ред в специалния Закон за вероизповеданията. Проверката на финансовите отчети на митрополиите обаче би значело "контрол върху имуществото, което основно се формира чрез дарения и завещания. Такъв контрол би бил в нарушение на Конституцията и несъответствие с цитираните конституционни решения" се твърди в писмото.

Според експертът в църковното право има два вида църковно имущество. Първите - res sacrae са непосредствено предназначени за самото богослужение и към тях спадат неща като храмът, олтарът, антиминсът, Евангелието, кръстовете, иконите и т.н. Вторият вид имущество, който и подлежи на проверка от НАП, е res ecclesiastici и се отнася до недвижими имущества, които служат за задоволяване нуждите на Църквата, като например за посрещане разходите по осъществяване на култа, за издръжката на църковните лица и т.н

"Вярно е, че религиозните институции заемат особено положение с оглед специализираната нормативна база на страната ни: те не се уреждат от такива специални закони като Закона за търговските дружества, Закона за дружествата с ограничена отговорност, за кооперативните сдружения и пр., а са подчинени на различно третиране от юридическите лица с идеална цел, посредством разпоредбите на ЗВ", посочва Николчев, но припомня, че в закона специално се посочва, че когато ползват преференции, вероизповеданията подлежат на независим финансов одит, какъвто е предвиден за юридически лица с нестопанска цел.

Професорът цитира ЗВ, според който имуществото на вероизповеданията може да включва "право на собственост и ограничени вещни права върху недвижими вещи, плодове от стопанисването на имоти, в това число и наеми, печалби или дивиденти от участие в търговски дружества или сдружения на търговски дружества, право на собственост върху движими вещи, в това число и ценни книжа, права по Закона за авторското право и сродните му права, приходи от държавни субсидии, дарения, завещания и други. Регистрираните вероизповедания имат право за своите нужди да произвеждат и продават вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди".

Именно върху тези изброени вещни права НАП има право да извърши проверки, както прави това с всяко едно юридическо лице с нестопанска цел.


В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
Църквата не е данъчно задължено лице
15.01.2024 15:21:46
2
2
Единственото,което може да направи е да поръси със светена вода Спецов и да му опрости греховете.
Амин
31.
Така се започва...
15.01.2024 15:20:52
0
6
Първо данъчни проверки,
после (евентуално, разбира се) проверки за произход на парите,
а най-накрая (да не дава рогатият, на когото се молят тези ментета долни) разглеждане на всички обвинения за отвличане, педофилия и други посегателства.
чувай Бойко и закриляй!
БПЦ не е това, което изглежда...
30.
Азз
15.01.2024 12:43:49
1
8
Ако някой вярва в някой Бог, то той е навсякъде около нас. Посредници и печалбари са ненужни в тези отношения.
29.
вярващ
15.01.2024 12:06:27
6
2
Господ да прости на НАП нееазумните действия и да защити Светата Църква!
28.
Xaxaxax
15.01.2024 10:50:22
1
7
Най-голямата Мафия
27.
Ония млад свещеник с BMW-то
15.01.2024 10:28:53
1
7
И стария поп с Rolls Roys-a?

Между другото, някой знае ли какви са възнагражденията в църквата? Или те в карат само на мирянски подаяния и помощи?
26.
все си мисля
15.01.2024 09:30:13
0
14
че вярващите даряват НЕ ЗА ДА СЕ ИЗДЪРЖА ЦЪРКВАТА, а за да се помогне на други вярващи и невярващи, изпаднали в тежки житейски ситуации. Не съм чул и видял нашата православна църква да е в ежедневието на бедстващите и бедните хора, да се раздава топла храна зиме и лете, да се участва и помага в образованието църковно и светско отнов она бедните. Няма ги! Сам опир събития и празници и катаклизми.
25.
az
15.01.2024 07:40:56
2
7
i karat koli za po 150 bona i posle revat 4e nqqmali pari a i sega i reviziq i pravqt. emi neka da im napravqt i na tiq vav parlamenta i na tqh
24.
Ъ?
15.01.2024 06:25:22
1
11
Мюфтийството е на ред.
23.
Брей
14.01.2024 23:45:28
3
6
Асен гей злодей и брадатите пендели си мерят анозите
22.
Фекрет Стораро
14.01.2024 23:37:33
1
18
папата с 10 килограма злато корона ми каза да бъдем съпричастни към бедните и го попитах защо не си продаде короната ще нахрани по-голямата част?
21.
градски
14.01.2024 23:31:17
2
28
Църква ООД реве ще я проверяват.
Ми станахте нагли за това.
20.
До 9
14.01.2024 23:29:22
2
26
В Германия се плащаше, вече не е задължително, но с тези пари те се грижат за бездомни, за хора в неравностойно положение, а тук са измамници, че и нагли до безобразие
19.
работа работа работа
14.01.2024 22:16:42
8
17
БПЦ е проводник на чужди КГБРуски интереси (по тая линия ще ги игпаят уплавляващите от ПП ДБ ГербДПС
БПЦ е най-големия собственик на земи ГОРИ и горски фонд
От 15 митрополита 11 са от ДС предимна от VI главно на ДС а 12 Пловдивския Николай е син на шефа на БОП Пловдив и последния шеф наVI ДС в Пловдив
БОКО и Пеевски държат главния митрополит Неофит с компромат за земи за 4,5 милиона лева
Публична тайна че в-у земи гарски фонд
на БПЦ са построени Сарая на Доган(ДС агент Сава),много хотели на ГЕРБ и ДПС по морето ,РУСКАТА Шпионска база москирана ката детски лагер"Радуга" С.О.К Камчия
Тръбите на Турски(РУско-Путински) ГАЗопровод също минават ПРЕЗ църковни БПЦ земи
НЕслучайно точно преди да се спомине Сливенския Мигрополит(VI главно ДС) БОЙКО бе при него за да разделят имоти по морето и да се разбират по ДСарски
ЗЕМИТЕ на БПЦ са голяма хапка и изкушават много власт имащи политици
Варненския Митрополит КИРИЛ си замина /почина при страни обстоятелства след като НЕ подари на една близка на ГЕРБ банка ПИБ супер ценен имот на брега на морето в местноста "ПАША дере" където трябваше да бъде построена НАГНЕТАТЕЛНА помпена станция за проваления на ПУТИН стратегически ГАЗопровод под Черно море излизаш на БГ територия под Варна(Пашадере)
18.
Имобилиаре
14.01.2024 22:07:59
0
14
Офшорните сметки?
17.
до 16
14.01.2024 21:51:08
4
6
В никакъв случай не съм им адвокат, но и двете форми на глагола са правилни. Тук има предостатъчно действителна неграмотност и няма нужда да се съчинява такава.
16.
Флегми
14.01.2024 21:40:13
2
14
Пише се ЗАПОЧНА, а не ПОЧНА!
НЕГРАМОТНИЦИ
15.
До 15
14.01.2024 21:24:19
0
13
Нищо не плащат невярващите. Накрая ти дават разпечатка какво са ти удържали и ти си виждаш всичко. За пенсия - толкова, за детски- толкова, за здраве - толкова, за религия ако си писал само и точно за коя ти отчитат и тях. Ако не си декларирал никаква религия, нищо не ти удържат от заплатата. Всичко е видимо. И ме са въобще само католици. Има много мюсулмани, има и православни, има десетки религии които удържат различно.
14.
до 9
14.01.2024 21:11:06
3
4
Те хубаво плащат само вярващите в Германия, но нали знаеш че там повечето са католици. А католиците събират десятък, подобно на евангелистите. Със сигурност си имат и държавно подпомагане за религиите.
13.
Бря, виж ти!
14.01.2024 21:07:19
1
34
И с какво ревизията заплашвала националната сигурност...? Май заплашва далаверите и джобчетата им!
12.
Ами....
14.01.2024 20:50:13
2
45
Някога Христос е гонил търговците от храма, а днес най-големите търговци са служители на храма.
11.
*********
14.01.2024 20:37:16
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Киров
14.01.2024 20:13:55
3
37
Страх лозе пази! Владиците масово са се ояли и вместо да влагат средства за ремонт и въздигане на храмове живеят като царе. Педерастията се шири из монастирите, половината свещенници изнемогват с мижави заплати, а другите крадат като за световно! В Лом църква паметник на културата обслужваща двата най- стари квартала на града вече няколко години стои затворена и без свещенник къде е видинския владика и сегашния и блаженопочившия Дометиан
9.
!!!!!!!!!!!!
14.01.2024 20:09:55
2
28
В Германия плащат само вярващите ! Попълваш декларация в която обявяваш дали си такъв и към коя религия си. Съответно плащаш данък към религията си. НЕвярващите нищо не плашат. Ако плащаш, съответно те са длъжни да те опеят, кръстят и останалите им глупости. Но невярващите не дават и една стотинка.
8.
ХааааХа
14.01.2024 20:03:41
5
40
Един ден трудов стаж нямат тези шарлатани. Милионери са повечето от тях. Имоти, апартаменти, къщи, коли... На бедния народ който се скъсва от бачкане никой не му дава апартаменти в днешно време. Само в социализма.
7.
Дано е по инициатива на Асенката!
14.01.2024 20:02:23
1
26
Може да е схема на Боко и Шиши, за да може Боко да изпъкне като муха в кисело мляко, като целуне ръката на някой владика и тежко да се произнесе, че докато зависи от него никой няма да ги пипа. Тайничко се надявам това да е акция на ПП, защото те се чудят откъде да съберат пара за бюджета и със сигурност знаят откъде могат да изкарат
6.
Малиии, оттам какъв змей може да изскочи
14.01.2024 20:00:15
3
34
Дано не се прави фиктивна проверка, но ми се струва, че ако НАП решат могат да вкарат в дранголника всички владики за нула време ако решат! Дано няма скрити помисли за ревизията, а да се прави, за да се известли кои работят за дявола!
5.
Сандо
14.01.2024 19:54:16
2
28
И създаде бог мъжа и по негово подобие жената-тук не пише че е създал църквата но и така да е аз като негов наследник неби трябвало да плащам данъци щото единствено и само на него дължа живота си.Та благодаря ви дедита ще знам кво да казвам на нап вече
4.
АААААААА
14.01.2024 19:52:18
6
36
Аз не съм вярващ. Фантасмагориите им, идиотщините църковни за мен граничат с безумието. Вярвам в науката, не в Батман, Исус, Мойсей и който и да е комиксов герой. Разумен човек съм, не съм идиот да ме лъжат толкова елементарно. Не желая и стотинка от моите внесени данъци да отива за която и да е религия, простотия. Да им плащат малоумниците
3.
Ааах мааам...
14.01.2024 19:42:18
2
46
Спирайте всички заплати, държавни средства, еврофондове, всичко от данъците ни за тези търтеи, лешпери, милионери долни. Щом е на Исус, той да им плаща.
2.
Lucifugus
14.01.2024 19:42:01
2
36
ахахаха а не ве. Дядко Николайчо ролекса от де пари за лимузини м? А тия от КиМ от свещи сигурно?

"Митрополитите обясняват, че основател на православната църква е "самият Иисус Христос" и по тази причина НАП не може да бъде ревизор на БПЦ"

Ми да им начислят данъци за 2000години на името на Христьо заедно с лихвите и те като са наследници да плащат ахахахаха
1.
Bravo
14.01.2024 19:41:04
1
34
Плащат ли за трите места до храм СВСвКирил и Методийй и без това спират по другата синя зона и не ги закачат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори