×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Върви долнопробен алъш-вериш, нямащ общо с принципите на демокрацията и правовата държава


Върви долнопробен алъш-вериш, нямащ общо с принципите на демокрацията и правовата държава
Дори Десислава Атанасова не може да свали съществено нивото на КС, дъното е стигнато, заяви адв. Михаил Екимджиев
11 Януари 2024, Четвъртък, 18:19 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ако Борисов докаже, че Десислава Атанасова е по-качествен юрист от Янаки Стоилов, може да спечели Нобелова награда, коментира адвокатът

Последните два дни станаха ясни кандидатите на „сглобката“ за членове на Конституционния съд (КС). По този повод потърсихме за коментар адв. Михаил Екимджиев - бивш прокурор, понастоящем един от най-известните юристи в България, с богат опит, свързан включително с множество дела в Европейския съд по правата на човека.

- Адв. Екимджиев, вече са ясни фаворитите за попълване на квотата на парламента в Конституционния съд. Как ще ги коментирате?

- Нивото на Конституционния съд е толкова ниско, особено след решенията, свързани с Истанбулската конвенция и бинарността на пола, че дори и човек с качествата на Десислава Атанасова не би могъл съществено да го понижи и да доведе до допълнителна деградация просто защото според мен дъното е стигнато и по-надолу едва ли може да се слезе. Иначе, за Борислав Белазелков спазвам принципа „За колеги - или добро, или нищо“.

- Борисов каза, че Атанасова има много по-добри юридически качества от Янаки Стоилов. Това как Ви звучи?

- Ако Борисов докаже това и даде измерим критерий, може да спечели Нобелова награда, защото ще бъде първият човек, който ще даде метод за измерване на юридически капацитет и ерудиция. Аз поне не владея тези мистериозни умения, така че се въздържам да го коментирам. Особено когато изхожда от „ерудит“ като Борисов с неговото образование и евристични ренесансови познания за всичко.

- Все пак след две години и половина парламентът ще запълни квотата в Конституционния съд. Това добра новина ли е?

- За една правова държава – да. Нормално е да функционира с пълноценен състав толкова важен орган като Конституционния съд, но с оглед на тази деградация конкретно на нашия Конституционен съд дали ще бъдат 11, 10 или двама души – май е все едно.

- Виждате ли логика в това, че ПП-ДБ са се подписали под кандидатурата на Атанасова – Борисов казва, че си разменили подкрепата за двамата кандидати?

- Логиката е – долнопробен пазарлък. Очевидно е, че тези хора, след като намериха универсално оправдание в защитата на евроатлантическите ценности, смятат, че могат да загърбят или да мачкат всички принципи – етични, юридически; да загърбят всички обещания за правова държава, за справедливост и т.н. Така че не се учудвам. Върви долнопробен, първичен алъш-вериш, нямащ общо с принципите на демокрацията и правовата държава.

- Ако е такъв кадровият подбор във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, както и в Инспектората (към ВСС), какво да очакваме оттук нататък? Промяна ще има ли?

- Разбира се, че е още от същото, и първата стъпка в тази насока е самият факт, че инвестициите в хора на Пеевски и на Борисов бяха гарантирани на конституционно ниво с това, че на тях им беше казано, че поне още шест месеца ще останат, пък след това още три месеца ще има избори... Т.е. в самия закон за изменение на Конституцията най-важното, което беше записано, е, че кадрите на Борисов и Пеевски във Висшия съдебен съвет, в Инспектората, дори служителите във Висшия съдебен съвет продължават и остават някак си непокътнати поне половин година. Поне.

- Все пак няма ли шанс в тези органи да влязат и качествени кадри - примерно половината да са такива?

- Вижте, попитайте Борисов, понеже си казахме в началото, че той обладава такива магични умения, - защото вие питате за нещо бъдещо, което аз не мога да предвиждам. След като той може да измерва юридически качества, като сложи Янаки Стоилов и Деси – не знам, килограми ли мери, ръст ли, обиколки ли... Навремето беше казал, че Цацаров е еталон за съдия. Той има някакви такива свои свръхестествени способности да измерва неизмерими неща, така че може да каже и това – дали 50% или 30% от членовете на регулаторите и на Висшия съдебен съвет ще бъдат годни, или не.

- Днес депутатът Радостин Василев от трибуната нарече Борислав Сарафов „абсолютен престъпник“. Това не е ли прекалено?

- Ако трябва да говоря като юрист, това е прекалено. Дори и Борислав Сарафов има право да се ползва с презумпцията за невиновност. Но, от друга страна, има твърде много и твърде сериозни данни за престъпления от негова страна, включително и по аферата „Осемте джуджета“. Така че - да, формално той не е престъпник от гледна точка на това, че срещу него няма влязла в сила осъдителна присъда. Но – само от тази гледна точка.

- Чисто юридически Сарафов може ли да съди Василев предвид депутатския имунитет?

- Би могъл да го съди, ако успее да докаже, че това е злоупотреба с депутатския имунитет. Имунитетът и на депутати, и на магистрати ги брани тогава, когато добросъвестно упражняват депутатските или магистратските си функции. Но когато ти, злоупотребявайки с този имунитет, да кажем, целенасочено обиждаш, унижаваш някого, той вече не те пази. Така че има шанс да го осъди, но е далеч от сигурността. Много е интересен, много е пипкав този въпрос. Въпрос на преценка от всеки отделен съдия.

 


В категории: Темида , Политика


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Българин
15.01.2024 17:21:32
0
1
Тъпата герберски путка за нищо нестава на Бандеровеца Боико мършата
17.
hehe
12.01.2024 14:07:15
0
1
Няма как умен човек да е от БСП - това е аксиома. А какъвто и професор да е, факт е, че тяхната партия одобрява избиването без съд и присъда на неудобните им. Такова им е разбирането за законност.
16.
Хахаха
12.01.2024 11:40:38
0
1
Тоя левент-Екимджиев, не знам какъв юрист е, но е много добър комик. Много се смях докато четох статията. Има някаква обективност с огромно чувство за хумор.
15.
XX
12.01.2024 11:09:57
0
0
До 12
"... спри да драскаш че хората били гласували за ЕС" - точно тука, точно това не съм го написал. Пиша го, когато има връзка с темата.
"... масово хората НЕ гласуват" - ми да гласуват бе. Но явно си им харесва състоянието и пътя към ЕС.
"референдум не беше направен" - ми защото избранниците, които са пратени там от матряла не го искат.
"... а майдан от костоваците които разбиха вратата на парламента" - ми също им харесва на хората, след като костоваците СА в правителството.
"Пита се, ти тогава къде беше?" - аз съм бил когато и където е било възможно да си изразя мнението. И НЕ гласувам за ЕС.
14.
*********
12.01.2024 08:25:11
5
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Ххх
12.01.2024 07:49:55
2
0
За колеги или добро или нищо - защо бе Екиме? Кажи как Белазелков обърна хастара на правото с няколко решения на ВКС? Много е удобно да се коментира очевидното, че Деса е неподходяща. Знаем ти болката за сегашното КС, че не пусна Истанбул К да мине и решението за половете. Два са, нашите си го в главите!
12.
Трепане им трябва на тия
12.01.2024 04:04:16
4
3
ХХ спри да драскаш че хората били гласували за ЕС, масово хората НЕ гласуват, референдум не беше направен, а майдан от костоваците които разбиха вратата на парламента. Пита се, ти тогава къде беше? Направил ли си нещо за да спреш това? Като гледам и сега не правиш.
11.
XX
12.01.2024 01:26:40
11
2
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни, така е в ЕС!
10.
ТБС
11.01.2024 23:40:40
3
5
То цялата ни държава е едва такава подигравка, за това не се съдим. Трепем ги.
9.
Лоста
11.01.2024 23:25:34
6
16
На този от ЛТБТИ джендърската измет Екима не съм му чел измишльотините, да ходи на магистралата да му порят вагината. Какво ни интересува мнението на едни педерунгел.
Шарените с двойното гражданство, осъществили американската мечта, яхнали чернилките в поза ездач.
8.
Йорис консул
11.01.2024 22:41:09
6
7
Екимджиeф - копейка йорис на залания чорап. Чака да дойдат москалите на путя, да почне да беси враговете по стълбовете и да храни прасетата в Белене с интелигенция, като дядовците му през 1944-та.
7.
екимджиев е адвокат на дявола
11.01.2024 21:14:06
9
22
На хранилкато на Сорос - БХК е и основен защитник на престъпниците и терористите, като цяло е антибългарин!
Голям крясък от педалите, страх ги е че може да им се развали далаверата БХК!
Щом екимджиев е против, вероятно предложените са свестни!!!
6.
Сердика
11.01.2024 20:43:15
9
24
Тоя пеедал екимджиев е долна измет, която защитава престъпниците от заслужено наказание. Виден член на хелзинския комитет, той е срам за България.
5.
Go40
11.01.2024 20:11:10
2
34
Преди 14 год. когато течаха масовите съкращения в Нефтохим тоя хубостник Борислав Белазелков беше се чуло че е взел доста пари от руснаците за да не се отвори практика в съда съкратените да ги осъдят.Освен това и някакви земи ли терени ли в южното черноморие са му дали......айде нали сте разследващи журналя......ровете години назад и ще видите че комунизма никога не си е тръгвал за някой...
4.
......
11.01.2024 19:59:25
18
11
А такаааа,много е яко ! Малко ни е още можем да го поемем !
3.
John Doe
11.01.2024 19:37:24
26
43
Не съм фен на адв.Екимджиев, но коментарите му за Баце и Деси кифлата са поразяващо точни.
2.
Спас
11.01.2024 19:30:36
30
25
Мръсотия ! Ние сме най простия народ в Европа ! И не само....
1.
Дааа
11.01.2024 18:34:35
11
39
Чакай малко, ние сме територия, не сме държава, нормално е за територията на мафията, корупцията, нпо-тата, купените медии, белото, чалгата, мальцинствата.
Държва е имало до 1944 г. След 1944 г. некадърника селянин, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После Луканов им раздаде куфарчета (кредити) ги назначи за милионери и вече 30 години доубиват България.
Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори