×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адв. Анна Попова получи годишната награда в категория Правосъдие зад граници


11 Декември 2023, Понеделник, 20:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Наградата бе връчена на благотворителния бал на юристите

Адвокат Анна Попова е делегат на OSMTH от мисията на Женева в ООН и ръководител на Международния проект “Жена за Жените” на OSMTH. На 1-ви декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.

Все повече случаи обръщат вниманието ни към насилието между подрастващите, в семействата и в обществото. Със съжаление отбелязвам, че през 2023 г. множество жени в Европейски съюз и на Балканите загубиха живота си - убити от своите партньори, а други се осмелиха да дадат гласност на това, че са жертви на сексуално насилие на работните си места - по статистически данни това са 32%. Зачестили са случаите на дискриминация базирани на полов принцип, а жертвите на психологически тормоз от интимните си партньори са 44%. Статистическите данни сочат, че 80% от всички случаи не търсят съдействие и професионална помощ, коментира адв. Анна Попова.

В сравнение с Европа - статистическите данни в САЩ сочат, че всяка 1 от 3 жени са били жертва на форма на насилие и всеки 1 от 4 мъже. Данните са тревожни в глобален аспект. Следва да обърнем внимание на проблема в неговите основи, а именно липсата комуникация и емпатия между родителите и децата, нездравата семейна среда и моралните ценности, добави тя.

Една от целите на ОН е превенция на домашното насилие и превенция на фундаменталните човешки права. В тази връзка OSMTH припознава целите на ОН и работи усърдно в подпомагане развитието им. Инициативата Жена за Жените има ясно изразена позиция по отношение интелектуалната насоченост в превенцията на насилието. Работата на национално и наднационално ниво между различни неправителствени организации с подкрепата на държавните институции, би могла да даде реални резултати е компетентното мнение на адв. Попова.

Генерално законодателството предвижда санкции за извършители на актове на насилие post factum. Липсва реален способ и механизъм, който да предотврати самият акт на насилие. Точно тук идва и работата на интелектуалният момент - подрастващите трябва да са подготвени да разпознават червените флагове на домашното насилие или ситуация, която предвещава агресия. Разпознавайки тези сигнали потенциалните жертви следва да знаят как да реагират, като законодателя трябва да предвиди определен механизъм на защита, добави тя.

Взаимодействието между неправителствените организации, гражданското общество и държавните институции би могло да постигне конкретни резултати. Следва да се обърне внимание на глобалния международен аспект и обмяната на положителни практики между държавите. Радостна съм от резултатите, които бележи инициативата на Жена за жените на OSMTH. ВП на Румъния проведе благотворителен бал през Ноември 2023 г., като средствата бяха дарени за подпомагане убежищата на жертвите от домашно насилие. ВП България излезе с Декларация, с която призова законодателя за спешна промяна в законодателството. Делегатите от ВП България показват изключителна активност и бележат резултати, като се изнасят лекции в училищата, които обучават подрастващите какви са формите на домашно насилие, полова дискриминация, да разпознават червените флагове при наличие на опасност, как да се самозащитават и предпазват от наркотици и зависимости. Провеждат се дискусии на кръгли маси по темата с превенцията от домашно насилие, адвокати и психолози - членове и симпатизанти на организацията дават безплатни консултации в страната. ВП Сърбия също участва дейно с Декларация за промяна в законодателството и приемането на спешни мерки на защита. ВП Македония работи с подрастващи в училищата, като се дискутират темите за защита от домашно насилие. ВП Аржентина работи усърдно с децата на родители, които са лишени от свобода и са жертви на насилие. По мое мнение темата е гореща и актуална в цял свят, като общественият поглед е обърнат към този проблем, сподели адв. Анна Попова. Всеки един от нас следва да обърне поглед първо към себе си и личният пример, който дава в обществото. Емпатията и разбирането, взаимоуважението и приемането, съхранението на семейните ценности и обичта - са опорни точки на здравото общество и аз вярвам в тях, обобщи адв. Анна Попова.

---------------------------------

Адв. Анна Попова е завършила специалност “Право” в НБУ, продължава обучението си с магистратура “Право на ЕС и международни отношения” в СУ “Климент Охридски”, завършва магистърска степен по Американско национално и Транснационално право в Chicago Kent College of Law, USA. Освен отличната кариера тя е и делегат в мисията на OSMTH в ОН, Женева. Ръководител е на международната инициатива на OSMTH Жена за жените, която припознава целите на ОН в борбата срещу домашното насилие. На 1-ви Декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.
Източник: burgasnovinite.bg




Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори