×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия и Гърция могат да ни съдят за петролопровода


Русия и Гърция могат да ни съдят за петролопровода
Пламен Русев, бивш изпълнителен директор на Транс Болкан пайплайн
Тема в развитие
виж още
скрий
11 Декември 2011, Неделя, 15:08 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Вместо да плащаме 12-13 милиона лева, Дянков можеше да продаде дела на България и проектът да продължи

-       Г-н Русев, Вие сте, може би, единственият у нас компетентен по проектна част на нефтопровода „Бургас-Александруполис“. Това, което обяви финансовият министър Симеон Дянков в сряда изненада ли Ви?

-       Много. Честно казано не очаквах това от вицепремиера Дянков, защото има далеч по-елегантни начини да се оттеглиш от един проект. За съжаление, той го направи по на-неприятния начин за България. Сега ще трябва да се дадат едни 12-13 милиона лева. Договорът е международен, ратифициран от Народното събрание и отказването по един такъв младежки, демонстрационен начин говори за липса на елементарна дипломация.

-       Българската държава изобщо беше ли внесла някаква сума в  тази международна компания?

-       Към този момент държавата нищо не е внесла. Но дълго време българската компания, която  участва в проекта Транс Болкан пайплайн беше собственост на две държавни фирми – Български Енергиен Холдинг ЕАД и Техноекспортстрой ЕАД. Техноекспортстрой плати дела на БЕХ и общата сума е някъде около 4-5 милиона лева, които към средата на 2009 година България беше платила за поддържане на международната компания и за финансиране на проектантската дейност. Известно е, че немската фирма Ай Ел Еф беше натоварена като проектант и нейните дейности бяха платени към този момент – средата на 2009 г.  След това настъпиха неуредиците – кое към кое министерство да премине и кой всъщност да отговаря за проекта от настоящото правителство. Докато се стигна до средата на 2010 г., когато се взе твърдо решение собственик  от българска страна да стане министерството на финансите срещу скромната сума от 50 хиляди лева, с решение на МС. От тогава проектът се движи от българската държава.

-       Това лошо ли беше?

-       Проектът Бургас-Александруполис вървеше като фирмена инициатива, а не като държавна. Гръцката държава имаше 1% в компанията с цел да контролира гръцките частни компании, които участваха, тъй като от българска и руска страна в началото участваха държавни компании чрез своите представители във фирмите, те контролираха движението по проекта. При преминаване директно към министерство на финансите, респективно към вицепремиера Дянков, защото той е принципал, означава само едно - че държавата е пряко ангажирана и всички плащания са от държавата, от държавния бюджет, т.е. от заплатите на държавните служители, от социалните помощи, от парите за здравеопазване. И в този смисъл сега,  ако се излиза от фирмата, всички неустойки няма да се дължат от българска компания, а директно от министерството на финансите. Говоря за тези 12-13 млн.лв.

-       Но след като нищо не сме правили по този проект, защо плащаме?

-       Това са задължения, които са приемани във времето, тези пари са отишли за разработване на проекта. Единствено само последното изискване на министерството на околната среда - да се доработи проекта за разтоварване на пристанище, което е една голяма глупост, защото никога не може да стане, не е заплатено. То струва около 3 милиона евро, разработката бе направена от главния проектант  Ай Ел Еф без да се вдига шум и без да се оспорва решението на министерството.

-       Добре тогава, защо въобще правителството одобри ОВОС-a и каза, че могат да стартират обществените обсъждания?  Има нещо ненормално в поведението на държавата ни.

-       Първото, което ми идва на ум, е да ви контрирам с въпроса защо правителството подписа споразумение със зърнопроизводителите, а след това отказа да си изпълнява ангажиментите? След това се оказа, че имало клауза, която не ангажирала правителството изрично, но не са я догледали. Същото е положението и с подписаното споразумение за пенсионирането. Този финансов министър, честно казано, аз първо щях да го пратя на психопреглед и след това щях да му поверя каквато и да е длъжност. Дянков не е подходящ за постови полицай пред което и да било посолство. Как можеш с толкова гордост да заявиш, че даваш  12 милиона  срещу нищо. В крайна сметка като влизаш в един проект и като  не искаш да го продължиш, можеше да продаде дела, защото имаше желаещи да го купят – много.  Ние не правихме нищо по този въпрос и сега ще даваме милионите.

-       Да, но ние, българите, живеещи покрай морето, не искаме тръба.  Можеше ли да се търсят други варианти, така че да не обиждаме Русия?

-       Това никой не го  казва, защото българската компания можеше да излезе, респективно министерството, но участниците можеха да се преразпределят и проектът да продължи. Такива частни инвеститори в България има много в енергетиката. Проект може да има и сега, просто България се отказва да участва в процеса и в разработката. Гърците и руснаците могат да дойдат и да кажат: петролопроводът е докаран дотук, нямате основание да не искате да го построим.

-       Не Ви разбирам.

-       А аз не мога да разбера изявлението на Дянков. Значи ние с вас правим едно ООД, в един момент вие казвате, че не ви харесва и решавате да излезете от ООД-то. Това не означава обаче, че аз няма да продължа да си правя проекта. Т.е. ако Гърция и Русия решат да продължат, няма никакъв проблем. Но при всички положения те могат да осъдят българската държава, защото това е международен договор, това е като членството на България в НАТО или ООН, да речем. Казваме, че не ни е изгодна вноската и да излезем.

-       Какво ще се случи с компанията Транс Болкан пайплайн, тя е с нов състав – лица, свързани със сегашното правителство, някои близки до настоящия бургаски кмет Димитър Николов?

-       Има действително назначени много хора от приближени на сегашното управление, което е  нормално решение, защото се очаква, че те много по-лесно ще комуникират с държавните органи в България. Част от тях са  против проекта, друга част въобще не знаят защо са в компанията, никога не са работили и никога не са се занимавали с проектиране. 

 


В категории: Бизнес


2
Коментара по темата
2.
До skif
12.12.2011 14:50:31
1
4
Абе тъпоумно шиле, ами дай тогава по твоята логика да искаме да затворят и вашия Нефтохим-Лукойл бе, тъпанар! Нали и той редовно ни кара нефт, половината от които нелегално, а и ни души с цените на бензина! Ама не става щот Вальо Нафтата е приятел на кмета ви, нали, и на Боко Тиквата. Гърците и половин Европа да не са по-глупави от теб, та ИСКАТ такъв петролопровод, само умните бургазлии са против! Защо решавате за цяла България бе? Ти да си ходил случайно в Дубай да видиш те колко такива буя имат и колко танкера постоянно са им на рейд? А туризма им е къде-къде повече от смотания Бургас и околията му. То и без това българите вече предпочитат навън да ходят на почивка, а не при вас, а при вас идват само най-мизерните и социално слаби европейски пияндета начело с немците, скандинавците, англичаните и накрая провинциалните руснаци. И тези ми се имат още за "туристическа" дестинация - СМЕШНИЦИ!!!
1.
skif
12.12.2011 11:23:41
2
3
А бе Русев, не разбра ли , че не искаме тръбата да преминава през страната ни. Да ти се натъкнат тези 12 млн. в гърлото от алчност. Руски подлизурковци!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания Всички събрани средства ще са за Дневния център за деца и пълнолетни лица с увреждания, който се намира в Морската градина Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия  Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май От 2023г. професорът е и методичен ръководител и консултант на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия След „Ергенът“ смята, че се справя доста добре и това й калява психиката. Няма любов в живота си, залага на кариерата си Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори