×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат


Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат
На срещата със синдикати и работодатели социалният министър заложи на обещания
10 Май 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците

Какво ще се случи с хилядите български работници след отказа от въгледобив? Дали и те няма да тръгнат към чужбина? Темата не се анализира особено много от българските медии, но Агенция "Франс прес" описва в репортаж опасенията на хората от региона на мини "Марица-изток".

"Ще бъде истинска катастрофа" - това е прогнозата на 34-годишния миньор Николай Динев, който вече от 12 години работи в "Марица-изток". Възклицанието му в разговор с репортери на агенция Франс прес насочва към плановете за прекратяване на въгледобива в България - "най-бедната страна в ЕС и една от най-зависимите от въглищата", както уточнява агенцията. Френската медия припомня още, че находището "Марица-Изток" е открито от френски геолог в средата на 19 век и разработено от съветски инженери.

Авторът посочва, че България многократно се е опитвала да отложи края на въгледобива, но в сегашната критична климатична ситуация, която световните лидери в момента обсъждат в Глазгоу, българските миньори не бива да си правят илюзии. В сектора работят близо 30 000 души, а през октомври в София имаше и протести на миньорите, но "решението е вече взето", коментира Франс прес.

Агенцията припомня, че в рамките на така наречената "Зелена сделка" на ЕС, използването на въглища в България трябва да бъде прекратено до 2040 - заради отделяните емисии на въглероден двуокис и глобалното затопляне. "В момента обаче 12 000 работници всекидневно се стичат към откритите мини и димящите комини на електроцентралите, където се произвежда над 1/3 от електроенергията в страната", пише в репортажа.

Николай Динев най-много се страхува от несигурността. Той самият би искал срок от поне 30 години преди закриването на мините, за да изкара до пенсия, но едни посочват като краен срок 2026, други 2038 – за тази несигурност става дума. Николай доскоро искал да следва задочно минно инженерство и геология, за да стане бригадир, но сега плановете му вече изглеждат другояче: „Вероятно ще отида в чужбина“, предполага 34-годишният мъж – подобно на милиони други българи, които след края на комунистическия режим през 1989 година заминаха да търсят по-добра съдба на Запад, обобщават авторите.

Николай първоначално бил в армията, подобно на баща си. Там обаче изкарвал едва 500 лева, докато в мината взима 1500 лева за 12 часа работа на ден. От репортажа научаваме още, че с парите успял да построи къща за семейството и за родителите си, а днес в градината ѝ домакинството отглежда плодове, зеленчуци, пилета и зайци. Николай мечтае дори за голям плувен басейн в двора. В края на репортажа на Франс прес четем:

България и бездруго е обезкървена от емиграция

„Освен за себе си, той се тревожи за България, която е обезкървена от емиграцията. „Не само колегите в мината – притеснени са всички хора, които зависят от мините, включително моят автомонтьор,“ казва той.

„Положението не е розово,“ предпазливо се изразява и 40-годишният Живко Дерменджиев, който работи вече от 20 години като електроинженер в „Марица-изток“.

Той е недоволен от същото: от неяснотата за бъдещето и от липсата на конкретни предложения от страна на властите за преобразяването на региона. „Всеки ден двамата стават в тъмни зори, за да хванат автобуса в 5,50 часа. И са сред последните родители, които вечер прибират децата си от училище,“ пише Франс прес.

Същевременно министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов обеща, че ще бъдат предложени мерки за кариерни обучения на работниците от въгледобива. Той го направи на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, които предстои да бъдат освободени.

"До края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и нагласите за бъдещо професионално развитие на 15 100 работещи в ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще бъдат засегнати от зеления преход. На тази база Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество със синдикатите и работодателите, ще им предложи конкретни мерки, свързани с кариерна подкрепа, обучение и надграждане на квалификацията, заяви министърът.

В дискусията участваха президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на общината Радостин Танев, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата.  

Оценката на уменията на работещите в енергийния сектор ще бъде извършена по процедура „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“, която се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

По проекта вече са проведени анкети със 178 работници от  ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Около 53% от тях са с висше образование, а останалите - със средно техническо образование. Близо 90% от работещите са мотивирани да продължат да работят в енергийния сектор. Желание да се включат в програма за обучения за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души, показват данните от проучването.

Министър Ивайло Иванов напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.


В категории: Политика


31
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
31
Коментара по темата
31.
*********
11.05.2024 08:49:44
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
30.
ХХ
11.05.2024 07:09:20
1
1
До 27

Абе знам, че всеки път Посолството се застъпва за облекчения на американските ТЕЦ-ове.
29.
XX
11.05.2024 06:34:49
0
2
Рудниците трябва да бъдат наводнени както Татчар наводни британските. Нали искате като на Запад!?
28.
оффф... до 21 ТБС
10.05.2024 23:40:16
3
7
Заповядай да ми разбиеш главата, ама МОЛЯ ТЕ преди това мини през БОЛНИЦАТА в Димитровград и попитай колко ДЕЦА са регистрирани там с БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, защото дишат САЖДИ, за да могат егоистите да се радват на ЗАПЛАТИТЕ си.

След това, МОЛЯ ТЕ мини през ГЪЛЪБОВО и ги попитай яко ли е да ги тровят през ден със СЕРЕН ДИОКСИД.

Може и на тях да кажеш, че са педерасти.
Ако искаш можеш да посегнеш и на някое болно дете щом си тръгнала.
27.
Пусть всегда будет Солнце
10.05.2024 22:20:15
1
10
Истинските собственици на Мариците ТЕЦ 1и3 са ПИБанк(Собственика Ивало Мутафчийски който е рода племеник на Тодор Живков)
Дрегите собсгвеници са СДСара Иван Костов -Драгалевския(ГРУагент "Санкин) и руския ГРУ агент Левон Хампарцумян
Мариците ТЕЦ 1и 3 са регистр
ирани в САЩ на името на USофшорки за да НЕ се виждат ИСТИНСКИте крадци които щавят БГнарод с високи сметки за ТОК
USофшорките или КИПЪРските обикновено се представлявят от местни адвокати бушони
ТЕЦовете са бездъни ями и ХРАНИЛКИ-Черни Партийни КАСИЧКИ за БГ политици и особено за овия ЛЕНТЯИ от КТ "Подкрепа"(подкрепящите властовите крадци)
От ТЕЦовете като кърлежи се "хранят" няколко фирми на депутати които ПЕЧЕЛЯТ обществуни НАгласени поръчки за доставки на всевъзможне консумативи на ТРОЙНИ цени които после се калкулират в СМЕТКИТЕ на всички за ТОК
Надценките големите печалбите се трансформират в ГРЪЦКИ ИМОТИ и хотели в Халкидики и сметки в Гръцки банки
Същите и подобни схеми си в ВиК сектора и АЕЦа

МАФИЯТА си ДЪРЖАВА която бързо бързо загива а обитателите измирят и мигрерат
26.
до заблудените
10.05.2024 21:58:43
5
6
държавата България несъществува, това е територия собственост на Американски и европейски корпорации които диктуват правилата, държава и закони няма, политицуте ни одавна са ни препродали, не очаквайте нещо хубаво да се случино за сметка на това пут ще става все по зле и по зле
25.
до24
10.05.2024 21:48:23
2
7
Така е многа си ПРАВ
30 год БГнарад всички граждани/селяни ПЛАЩАМЕ СКЪПИЯ ТОК на Заралии ония ЯДОХА,РИХА кат Крес накупиха си апартаменти във Равда,Несебър,Св.Влас а шефовете на ТЕЦове като баровци с вили в Халкидики и Кявала Гърция
В Казармата имахму един от Радневските села разправеше още 1992 год как всички бйчкали в ТЕЦа взимали по 2 торби с ПАРИ и нямяли за кво да правят и си строели по 1 етаж на къщата и след 3год го събарял (ей та куф)и вдигали нов а през другото време изпивали огромни суми в кръчмите и чалготеките на Димигровград
Селянина войник разправяше НЯМАТЕ се представа кви толеми пари взимат там(ТЕЦовете)
Всъщност ИМАМЕ се представя щот знаем колко дерат за ТОК от сметките не
24.
ИСТИНАТА Е
10.05.2024 21:36:43
5
8
Много интересно защо до днес от никоя управляваща партия не казаха истината за комплекса ,,Марица изток,,. Да ти е ясно народе, още от бай Тошово време та до днес това възхвалявано чудо на енергетиката винаги е работило за сметка на всеки един от нас, а не за сметка на печалба ,която реализира. Ние сме тези, които винаги сме плащали дебелите заплати и придобивки на работещите там. Ако тока ни е бил евтин ,след като им платим разходите ни е ставал доста по скъпичък. Разбирам тревогата на тези,които работят там , но до кога народа ще плаща заради далдалаверите на енергийната мафия. Има безброй начини да лъжеш и да използваш.
23.
*********
10.05.2024 21:36:20
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
до 19 олигофрена
10.05.2024 21:12:51
1
6
Бойко по добре ли се справи? Същите нещастници са и гербаджиийте като ПП-тат
21.
ТБС
10.05.2024 21:01:58
7
4
До всички педерасти, които злобеят и малките им мозъчета изкуфели не възприемат дилемата и безизходицата пред миньорите им заявявам твърдо и от все сърце с, пукнете жалки уроди. Бих ви размазала педерастите мутри без грам съжаление, но всъщност съм щастлива, че това, което сам си направиш, никой не може да ти го причини. Не случайно се криете и никога няма да се покажете. А шибаните политици, които да разписали и одобрили това ще бъдат наказани, подобаващо.
20.
Птичи поглед
10.05.2024 20:55:53
9
4
Да става каквото ще с тази кочина, пълна с дребни сметкаджии и нагаждачи. Предадохме Русия и православието, така че каквото и наказание да сполети България, няма да е незаслужено.
Z
19.
Гениите на Румен Радев!
10.05.2024 20:48:41
4
16
И за децата вече е ясно докъде ПП доведоха през последните години държавата.
Тези са егати брокерите! Ще разпродадат цяла България, всичко каквото могат.
Такъв потрес никога не е имало. Все е имало някакви, но по-прибрани. Тези са разпищолени до безобразие. Псевдоолигархията ги е яхнала като гладни мулета. И ги язди всеки ден с различна идея, тук пробват, там пробват, където стане, или където мине скандалът по-безпроблемно.
Схемаджии и аферисти.
18.
Три години нямаме План за възстановяване
10.05.2024 20:46:45
4
24
И за децата вече е ясно докъде ПП доведоха през последните години държавата.
17.
Продажници,предатели,НПО-та
10.05.2024 20:17:52
5
30
ПП ДБ са най големите крадци газят пачки, митници, фалшиви подписи, парапети и т.подобни. Искат съдебната система, прокуратурата, регулаторите и да няма кой да им търси сметка.
16.
*********
10.05.2024 20:13:16
11
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
ХЕХЕХЕХЕХЕХЕ!!!!
10.05.2024 20:07:46
5
23
Видяхме промяната, само шок и ужас!
Силата на промяната е в унищожаването, за 3 години само рушене, а забравих, построиха си луксозен затвор! Стратегически мислят ПП-ДБ за бъдещето си, нали са с друго ДНК, според простото кире :))))))
ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕ!!!!
14.
*********
10.05.2024 19:43:41
17
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Гражданин
10.05.2024 19:28:24
25
9
Да стават военни, полицаи, има навсякъде недостиг на хора, ама с тея тецаджийски заплати трудно се свиква
12.
Има ли
10.05.2024 19:12:49
4
20
смисъл да се обсъжда всеки отделен случай...? Перспективата е ясна - ще ни уморят от глад и студ и това е! Като почнат да спират и тока, ще замине и безценната храница за стотици левове в хладилниците, един от най-големите разходи в мизерна България.

Повечето мизерни държави поне се радват на топъл климат и евтини и хубави плодове плодове и зеленчуци, но ние тук ще дадем фира. А и те принадлежат към тъмничките протекционирани раси, а ние сме набелязани за унищожаване.
11.
Зелените талибани на сапун
10.05.2024 19:06:00
4
35
Съчувствам на Вашата "радост", жълтопаветни маргиналчета...
Ляво-либералната империя се разпада- зелените либерали и социалисти падат от власт в Европа!
Убеден съм, че след предсрочни избори, ПП няма да получат и място до тоалетните в парламента, на каквото са се надявали преди ала-бала през президента (както чухме от записа от НС на ПП).
10.
Сандо
10.05.2024 19:04:42
34
8
На слънчака търсят и миньори
9.
*********
10.05.2024 18:47:02
16
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
*********
10.05.2024 18:38:58
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Трол
10.05.2024 18:33:45
4
46
Критична ситуация? Русия, САЩ, Азия, Африка кой подписа зелената сделка? Евтопа представя много малка част от световните замърсители, а климатът в Европа не е изолиран от останалата част на света. Кой лъжем? Кое е по-вредно за околната среда? Строят се огромни фотоволтаични паркове върху плодородна земя, върху слонове, които се обезлесяване. Българските гори безмилостно се изсичат, българските производители едва оцеляват, българските деца се хранят с боклуци, за да може едни хора да печелят милиони. Цялата политика на Европа е подмяна, а не промяна.
6.
БурГъз до 5
10.05.2024 18:30:54
5
55
Много си прост и завистлив, изключително елементарни разсъждения ....

А това, че тези хора, не един и двама, са изградили живота си и имат семейства в района ..... имат опит над 20 години ...

И в един момент им казват "захвърлете всичко" - образование, опит, взимайте семействата си и отивайте другаде да работите като начинаещи или общи работници ....

Ганьо, Ганьо ... на чужд гръб и 100 тояги са малко, само да не ти дойде на теб на главата .... че тогава ще опееш махалата.
5.
Хмммм
10.05.2024 18:14:59
72
13
"България многократно се е опитвала да отложи края на въгледобива" Ами служителите в този сектор също така многократно да бяха се преквалифицирали и да бяха започнали работа другаде. Аааааа, да! Забравих...... не стават за друго. Поредните готованковци, които чакат някой да им даде 20 заплати обезщетение. За това е този вой! На никого не му пука за въгледобива. Искат яките кинти!
4.
ТАКА Е
10.05.2024 18:13:52
11
47
Слушайте още еврогейовете и ще закрите и България!
3.
оффф...
10.05.2024 18:13:49
65
14
НЕ! НЕ е заради тъпото глобално затопляне!

Стара Загора е прекрасен град с рекорд за най-МРЪСЕН въздух в България.

Във всички близки градове до ТЕЦ Марица ДЕЦАТА са с АСТМИ и белодробни заболявания.

Защо ЗАПЛАТАТА е по-важна от ЗДРАВЕТО на децата???

Защо е толкова невероятно трудно да НАУЧИШ нещо ново, за да работиш другаде, където няма да ТРОВИШ хора???

Хората, които защитават ТЕЦ Марица явно МРАЗЯТ БЪЛГАРИТЕ
2.
гост
10.05.2024 18:04:38
29
3
Хубав сайт! Хубави хора!Хубав сайт! Хубави хора!Хубав сайт! Хубави хора!Хубав сайт! Хубави хора!Хубав сайт! Хубави хора!Хубав сайт! Хубави хора!----------------
1.
Фара
10.05.2024 16:59:44
73
19
Axaxaxa ..uckaл да докара до пенсия нашия младеж ,сега бил на 34.
Те за туй им е болката на сичките "миньори" , че са първа категория труд и независимо от това дали си зад бюро,в столовата или долу да чукаш камъни , всички нехранимайковци са пенсионират с хиляди левове .
Теа са същите нагляри като държавните служители , работи пет години кат миньорче и си урежда висока пенсийка , инак кат ги видиш сичките са едни толупи по 100 кг и нагоре ... ебахти миньорите лек..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори