×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВСС спешно да отстрани Гешев - той е неуравновесен, призова заместникът му Сарафов


ВСС спешно да отстрани Гешев - той е неуравновесен, призова заместникът му Сарафов
"Г-н Гешев, Вие далеч надминахте Вашия идол г-н Филчев", обяви Борислав Сарафов и поиска държавата да му осигури охрана
15 Май 2023, Понеделник, 15:24 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Главният прокурор ползвал дела като "Барселонагейт" за политически шантаж и това било "срамна тайна"

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов отговори на обвиненията на началника си - главния прокурор Иван Гешев. По-рано днес Гешев обяви, че Сарафов обслужва политически интереси, и му поиска оставката. 

Началникът на Следствието излезе на импровизирана пресконференция с предварително подготвена реч. 

Борислав Сарафов обяви, че няма да подаде оставка, докато се ползва с доверието на своите колеги. Напротив, той призова ВСС "незабавно" и "спешно" да отстрани началника му - главния прокурор, понеже бил абсолютно непригоден. Освен това Иван Гешев бил и неуравновесен. 

Страхувам се за живота си. Страхувам се да не бъда убит като прокурора Колев при един друг главен прокурор преди двайсетина години, посочи още Борислав Сарафов, явно визирайки Никола Филчев. 

"Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото, като вадим кирливите си, мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото. Никога не съм искал да стигна до това, но очевидно точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже "гнилото" и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото", посочи още Сарафов. 

Той обвини Иван Гешев, че "приватизирал за собствено ползване" почивна станция на прокуратурата в Боровец. А служителите там ползвал като лични слуги. 

"Всъщност, г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията "Прокуратура" като своя лична собственост. Но го уверявам: нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията "Прокуратура на Република България". Институцията е на гражданите на тази страна, а не негова лична собственост. Служителите не са негови слуги и прислуга", каза още зам.-главният прокурор. 

Днес Иван Гешев сам онагледил думите на Сарафов отпреди дни, че прокуратурата е нагазила дълбоко на политическия терен. 

"Самият той днес каза, че негов състудент, на когото е възложил работата по т. нар. казус "Барселонагейт", коментира с него развитието на този казус. Уважаеми представители на медиите, днес пред Вас потвърждавам нещо, което вероятно вие сами знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира ритъма на работа по делата и да дава насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен. Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета - както вие се изразявате, за да може да извива ръцете на политиците", каза още Борислав Сарафов. 

Припомняме, че по-рано днес Иван Гешев обвини Сарафов, че поискал съответният прокурор да прекрати делото "Барселонагейт", което засяга лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Шефът на Следствието изкоментира още: "Нима всеки мислещ човек не разбира, че не може един казус да стои нерешен години наред. Да, това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото ние наистина трябва да изчистим прокуратурата, трябва да изчистим своята къщичка. Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците, като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор, както той каза днес лично. Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо, а не да се държат години "на трупчета" - или да бъдат повдигани обвинения и да се внесе делото в съда, или да бъде прекратено! Това е начинът да се реши един казус, който е във фокуса на общественото внимание. Максимално бързо - или делото с обвинение в съда, за да може съдът да реши, или да бъде прекратено! Не може да се държи 3-4 години, за да се използва за политически шантаж! Това е недопустимо! И не може главният прокурор да използва институцията по този срамен начин!"

Борислав Сарафов изрази надежда, че прокурорите не са сковани от страх и ще покажат, че могат сами да прочистят прокуратурата отвътре. Той призова колегите си да направят общи събрания по места или едно общо събрание в София, които "да бъдат изцяло открити за медиите". 

Камарата и Асоциацията на прокурорите били "присъдружни на главния прокурор персонално". Държавните обвинители трябвало да кажат искат ли да имат такъв главен прокурор като Иван Гешев. 

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол", отсече Борислав Сарафов. В прокуратурата работели много достойни негови колеги и той разчитал на тях да не мълчат, да дадат своя глас - "защото точката на кипене е стигната и така повече очевидно не може". 

Иван Гешев се опитвал да влезе в политиката. 

"Надявам се, в крайна сметка тази негова амбиция да я реализира и да не се занимава с политика, докато олицетворява една институция. Никой от колегите ми не одобрява това, всеки се срамува от него", добави Сарафов. 

Според него начело на прокуратурата в момента бил един неуравновесен човек като преди 20 години. Тогава начело на държавното обвинение бе Никола Филчев. 

Иван Гешев имал пресцентър с 18 служители. Борислав Сарафов пък не притежавал такъв и затова помолил репортерката Канна Рачева от bTV да съобщи на останалите медии за брифинга му днес. 

Началникът на Следствието поиска от правосъдния министър Крум Зарков да му осигури гардове от Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието - "защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот". 

До днес, за разлика от главния прокурор, Сарафов водел нормален живот. От днес обаче за началника на Следствието и семейството му това нямало да бъде възможно. И отново повтори, че иска да му бъде осигурена охрана. 

"Накрая искам да се обърна към г-н Гешев. Г-н Гешев, Вие далеч надминахте Вашия идол г-н Филчев", заключи Борислав Сарафов. 

Той отговори на част от репортерските въпроси. Според него прокуратурата вероятно трябва да бъде подложена на външен мониторинг. 

"Честно казано, силно се надявам, откровено се надявам институцията да запази част от своя морал и от своето достойнство. В противен случай, убеден съм, за съжаление, гражданите ще ни изгонят с камъни от съдебните зали. А може би ще бъдат прави", каза още Сарафов. 

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


35
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
35
Коментара по темата
35.
За баклавата
16.05.2023 08:10:53
1
3
Най-после изплюха камъчето защо Гешев компрометирал прокуратурата… ядял баклава… в ромската махала. Срамота, вика, Сарафов. Пък аз най-сетне разбрах, че с Гешев сме не просто от една зодия, а от една кръвна група… Обичаме баклава, обичаме и братята роми. Еле па двете в комбинация… издават особена психическа устойчивост.
Но мернах следобяд един толуп, който едвам си поемаше дъх и чак се чуваше в ефир как му прескача сърцето.
Но, все пак, не залагам големи надежди. Борисов е не просто играч. Той се бори за физическо оцеляване. Това е мотивация, на която може да съперничи само друг играч с неговия опит и заплаха за живота. Не виждам такъв.

А най-лошото е, че ние сме просто публика, която зяпа и яде баклава.
34.
Боклук не уцелил кофата
16.05.2023 03:27:42
0
5
Отметна се една подлога Бойкова и другите я закълваха. Дано ви опандизи всичките
33.
Свинеферма-made in Bulgaria
15.05.2023 21:42:53
0
6
Тез нерези са ясни!!!!......като се сбият кочината става .....кръв,сополи и говна!!
Кака Сийка как е???.......,че за нея се притеснявам?!.......биткаджийка ми изглеждаше досега!!??.....рецитираше напето.....с героичен патос някак си.....
Дано да държи юнашката до края,че иначе язък за барутя!!
32.
Туранагата
15.05.2023 21:15:50
0
9
Тоя плазмодий Сарафов,няма какво да го коментираме, мижитурка
31.
Туранагата
15.05.2023 21:14:28
3
5
Гешев,Гешев,много си глупав,от 2/3г,прикриваш и Бойка и цялата крадлива сган от гроб,пидведе се по акъла на чекмеджан тръгна да разграбваш на Божков колекцията,и разните други неща,вместо да ги застътжеш всички крадци по домовете книга,дела,със,затвор,сега щеше да си цар,дай на крадците по 15г минимум,можеха да те преизберат. Ти какво направи,използваха те,сега си неудобен и те махат,нормално.Кскто казва ПУТИН, когато боя е неизбежен,трябва да удариш прав. Сега почвам да вадиш всичко и запълват делата,по ред,и има някакъв шанс да се спасиш и да станеш българския Ковеши
30.
Иване(Гешев) , кажи си
15.05.2023 20:03:45
0
12
Всичко,което знаеш за лицето Бойко Методиев Борисов.
29.
Учен
15.05.2023 19:57:59
0
11
Човек трябва да е малоумен да повярва на СарафоФ! Не бях виждал човек да чете от чернова, че го е страх за живота му. Човек като го е страх, ще погледне директно към камерата без да му е нужна чернова... СарафоФ пълен КЛОУН си ти!!
28.
Всички почват да говорят като им запари
15.05.2023 19:07:28
1
15
Лошото за Сарафов е че първо ще отстранят него. Дали го съжалявам? Не, разбира се! Досега, сливи ли имаше в устата да говори? Сега като му запари под опашката и тръгна срещу Гешев. Първо единия, след тоеа другия и накрая сите под ръчичка и дим да ги няма
27.
ПП и ДБ са набутани в американския
15.05.2023 19:05:14
5
26
Не случайно Гешев бе в САЩ за координиране на обвиненията срещу криптофараоните и присъдружните им партийки, които са на хранилката им!
Чао момченца, бай Ставри е в очакване да го посетите за по-дълго.....
26.
Да, ама Не!Изненадите предстоят!
15.05.2023 18:57:57
0
3
В момента ПП и ДБ покрай газовите далавери и спонсорирането им от мафията и NEXO, са набутани в американския фризер. Не случайно Гешев бе в САЩ за координиране на обвиненията срещу криптофараоните и присъдружните им партийки, които са на хранилката им!
Чао момченца, бай Ставри е в очакване да го посетите за по-дълго.....
25.
Хахахха
15.05.2023 18:56:51
23
10
Обвинител номер две казва че обвините номер 1 е корумпе, толкоз ли нямаше повече от един кандидат бе г-н Борисов?? Хубав ден ще е като те затворят
24.
123
15.05.2023 18:47:35
1
30
Страхлив шеф на НСлС не ни трябва. Тръгвай си.
23.
До 13
15.05.2023 18:28:24
0
25
Сарафов, от къде мислиш, че е, да не е от Сорбоната. И той е от МВР.
22.
Муа ха ха
15.05.2023 18:25:51
0
35
Психопат говори за Гешев, че е неуравновесен. Проверете в мрежата и ще видите какъв е Сарафов и как се е отнасял с колегите си. Тотален психопат.
21.
свако
15.05.2023 18:23:47
0
4
Липсва ви в такива моменти БайКольоФилчев.Имаше си трески човека, ма имаше и замах. Лично разреши първото рейф парти в Юнашкия Салон във Варна.
Уверявам ви,в тая ситуация вече щеше да е извадил сатъра.
Сигурно ви звучи като идиом тва със сатъра ?!
20.
Поморие до 12
15.05.2023 16:59:59
16
13
Да
Всичко се знае кой каква игра играе в община Поморие.
Но не се действа.
Защо ли?
19.
Апропо
15.05.2023 16:54:53
23
15
То някои са осъждани за клевета, други са излъгали, че имат докторска степен, трети, че семейството им било в колата...изобщо прекрасна компания.
18.
Ханко Брат
15.05.2023 16:44:47
16
7
Много интересен момент предречен от мен преди 2 дни!)
17.
Молен Руж
15.05.2023 16:42:26
20
10
Лицето Джовани Фал…Гешев, известно още като “българин, прокурор, магистрат”, “инструмент на Господ” и горд син на “майка България” днес на живо разказа как държавата се управлява на ръчна в най-добрите традиции на италианската мафия. Разказът беше с елементи на разсъждение и омерзение. Не забелязахме обаче елементи на повдигнати по законов ред обвинения. Вместо тях, слушахме много за “чест”, “съвест”, “морал” и други думи без видимо покритие. Имаше сценични ефекти, имаше драматични обрати.

За малко да повярваме, че сред нас е възкръснал духът на Фалконе, готов на всичко, за да спаси отечеството ни от мафията. После се сетихме, че ключови за държавността ни разследвания стоят незапочнати или висящи на трупчета с години, и сменихме канала. Театърът е хубаво нещо, но не и когато се разиграва на политическа сцена.

Дори за децата отдавна е ясно, че в милото ни отечество нещата стоят така: който си инсталира главен прокурор, той си го сваля от поста, когато и както си прецени. Ако това ви се струва недопустимо за една демокрация, прави сте, недопустимо е. Трябва да направим дълбока конституционна реформа, за да нямаме повече гешевци и никой на никакво ниво в съдебната система да не е управляем с дистанционно или по телефона, както явно се случва в момента.

Впрочем, когато главен прокурор си позволи да говори за “политическия боклук в парламента”, време е същият този парламент да вземе насериозно заплахите за държавността и да се заеме със законодателните си отговорности. За да не се окаже един ден, че не е останала държавност за пазене.
16.
Ха ха
15.05.2023 16:37:25
24
26
До 13 и Тиквата е възпитаник на Магнаурската школа....и всички там са научени да отричат всичко , като рецидивисти....
Тиквуна стои от страни, всява смут в прокуратурата и покрива ръце, вместо Прокурора да му иска ДНК за тест за бащинство....на копилето с метресата от имота в Барцелона и да докаже връзката с 5 милиона евро...
15.
До електората на Герб и Дпс
15.05.2023 16:34:04
25
36
Сега,Уважаеми светна ли ви за какво иде реч и къде сте попаднали ???
Искам да видя лели Герб с надпис "Вярвам на Бойко "
14.
Фен
15.05.2023 16:18:51
18
35
Много хубав сериал се очертава колко епизода ще е ?
13.
МВР
15.05.2023 16:17:10
13
30
Странно е някак си, че и Ясен, и Боби, и Гешев са възпитаници на МВР-Академията. Дали това има значение или е просто съвпадение?
12.
Pomorie
15.05.2023 16:17:06
11
20
Samo ako znaete v obshinite za kakvo stava vypros?
Sigurno ima informaciq.
No zasho ne deystvat prokurorite po rayon???
11.
До Къовеши
15.05.2023 16:02:29
13
52
Г-жо Къовеши, хелп!
Идвай и си ги прибирай Сарафовци,Гешевци,БойкоБорисовци
Егати мафията ....
10.
Asen
15.05.2023 15:58:34
11
57
Смятайте каква идиотска нация сме, че сме търпели ГЕРБ и ДПС да наблъскат хора като Гешев и Сарафов в прокуратурата. Как допуснахме тези хора да ни управляват и да назначават тази паплач в Съдебната система? Що за нация сме?
9.
Незабавни арести
15.05.2023 15:47:00
4
66
Боко се тресе от истерия от шубе. И му личи по всичко, физически му личи.

Сарафов, веднага задействан от Боко Тиквата чете от листче, трепери в истерия и квичи, като че сега е работил в „Плод и зеленчук“.

Страхувал се за живота си от … Гешев, хахаха!

Палячовци, които спретнаха един трескав бърз сценарий за сваляне на главния прокурор, издъниха се, а издънването им тепърва ще лъсва със страховита сила, включително с лица от техния кръг „технически“ способни да организират хавата с „взрива“, и се пищят.
8.
*********
15.05.2023 15:42:27
0
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Marinero
15.05.2023 15:42:24
2
69
Голям резил, прокурора го е страх от прокуратурата, но поне стана публично ясно, че в тези институции трябва да се влезе с фадроми и да се изрива много боклук.
6.
Хахахаха
15.05.2023 15:40:55
3
68
Бързат корумпетата шибани да му затворят устата. Защото разприказва ли се, ще им запали чергата на всички.
5.
Страх
15.05.2023 15:40:50
10
64
Страх тресе кочината герб. Взел съм си пуканки и гледам с кеф. Ох извинете , че ви обиждам спонсора флагмани.
4.
Продажници
15.05.2023 15:40:02
3
65
Никой не обича предателите, така искам каскета да ви го сложи на всички тикви и депесари.
3.
Scrooge McDuck
15.05.2023 15:34:44
4
70
Паляка Сараф най добър. Имотите на децата не сме ги забравили. На Каскета му изписахте веждите. От най мразен хората го подкрепят. Хайде всички си кажете всичко. Пуканки
2.
Scrooge McDuck
15.05.2023 15:30:12
4
66
И двамата сте аматьори. Ама Сарафе ти си по смешен от двамата. Всички сме чели за апартаментите на децата. Гешев беше мразен, но всички мразят предателите. В момента си личи, че гущера се гърчи. Ако Гешев иска хората да вземат неговата страна трябва да си отвори устата.
1.
Видял и препатил
15.05.2023 15:29:48
4
87
Бясни кучета за власт! Не пускат кокала! И всичките големи патриоти, смели "мъже" и много "загрижени" за тоз пусти български народ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори