×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нестинарите от Странджа почетоха светците си (СНИМКИ)


Нестинарите от Странджа почетоха светците си (СНИМКИ)
Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев също участва в ритуала
29 Май 2022, Неделя, 20:39 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Вижте какво разказва легендата за святото място

И тази година нестинарската общност от Странджа съхрани традицията, като се събра в местността Влахов дол на Голямaтa Аязма за ритуала измиване на иконата на св. св. Константин и Елена. Събитието, което се провежда всяка последна неделя от месец май, събра на едно място жителите на петте села в Странджа, съхранили нестинарството – Кости, Българи, Сливарово, Граматиково и Кондолово. Сред присъстващите бе и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, който почита всички места в Странджа, изпълнени с мистика и святост. 

Хората от всяко село, съпроводени от тъпана и гайдата и водени от нестинарите поставиха на одърчетата си иконите след смиването им с аязменска вода, обредните хлябове, кърпи и дарове. Според обичая бяха подредени трапези и раздадени курбани. 

Кметът Илиян Янчев изрази своите благодарности към нестинарите, че пазят традициите живи. 

Местността Влахов дол се намира на около 6-7 км южно от село Граматиково. 

Според легендата в местността Голямата аязма във Влахов дол, в неделята предшестваща деня на светите Константин и Елена още преди да са дошли хората от селата, се появявал елен. Той идвал, за да бъде принесен в жертва. Еленът лягал да си почине и едва след това се оставял да бъде заклан. Веднъж обаче не го изчакали да си почине и го принесли в жертва уморен. От този ден нататък еленът престанал да идва за жертвоприношението и се наложило да го заменят с друго животно (най-честоагне или овен). Еленът бил наричан „влях”. Затова и местността била наречена Влахово (Вляхово).

Там е най-старото и тачено аязмо на св. св. Константин и Елена – Голямата Аязма. Това е най-святото за нестинарите място. Наричат го Родината – мястото, откъдето са се разселили нестинарите, което било свещено за влизане в огън и на чиято поляна са играли първите нестинари. Преди десетилетия хòра от 5 странджански села (Граматиково, Сливарово, Кондолово, Българи и Кости) тръгвали на нестинарско шествие в последната неделя през Костадинският месец май, за да се съберат при Голямата Аязма. Стигали дотам танцувайки, а пътя им на отиване никога не съвпадал с този на връщане – извършвали свещеното движение в кръг, обратно на слънчевото движение. Легенда разказва, че денят на шествието по мистериозен начин бил свързан с езическите времена – на същия ден ставало “откриването” на аязмите, т.е. свещените извори започвали да текат.

Според нестинарите там се е зародила вярата в двамата светци и огнената обредност – на това място според древна легенда светците били намерени мъртви. Там Костадин е проговорил на хората да стъкмят голям огън и да тъпчат в жаравата му. Съществувало е селище, от което нестинарите са се разселили по другите села и заради това в техните представи това е Родината. Всяка година те се завръщат и правят общ панагир. В тази нестинарска Светая Светих всяко село има своя олтар – одърче. Пет са одърчетата, пет са и нестинарските шествия, идващи от различни посоки в планината, пет тъпана думкат, пет гайди захващат нестинарската.
 




В категории: Малко Търново


8
Коментара по темата
8.
ani4ka_1000
03.06.2022 13:32:44
0
3
Чаках чаках. крушкув,ама комунист ако не излъже народа за цената на дървата,не е комунист.Ти като горски да си гледаш работа - бракониери, превозни билети, разрешителни за сеч, да се грижишза засаждане на нови дървета.
Складове, персонал, техника... Е не,кръчар ще се пишеш,избирай!А ракията, мезето, курвите (може да се пускат лелите от държавната аднинистрация на себестойност).

Избирай крушкув.
7.
Кондйо
30.05.2022 10:09:05
2
6
Хората така знаят така изпълняват ритоалите дали са християнски или не важното е да са от сърце и душа другото е чиста лъжа язи не съм видел поп на магаре като христос в йеросалим по им ходят скъпите коли на нашите дедовци
6.
наню
30.05.2022 08:07:12
1
4
агнето бeшe сурово,още имам киселини,срамота,ама нищо,пак сe нахлeпахмe както трябва,а наздраве.
5.
Мдаа
30.05.2022 08:03:21
5
6
Колкото богомилите са християни, толкова и нестинарите са почитатели на християнските светии. Езичество се вихри по българските земи и се опитва да се представя като християнство и православие. Докато духовно невежият българин не си избие от главата комунистическите езически и окултни култове към магьосници и врачки, към отдавна отхвърлени "учители" и учения, сектанство и ереси, народът и държавата няма да прокопсат. Предците ни са били духовно мъдри, но наследниците им са все по-отдалечаващи се от здравата православна вяра.
4.
*********
30.05.2022 05:57:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Уж за нестинарството пишете?!
30.05.2022 05:21:12
0
13
На всяка втора снимка - Янчев. Това нещо като рекламна статия за него ли е?
2.
Поп Полковник
29.05.2022 23:23:46
10
3
На днешния ден който православен има малка чурка,трябва да я натопи в масло от кандилото и да изрисува с нея кръст върху тъпана на нестинарите. И чурката му ще стане голяма като паламуд
1.
Внимавайте !
29.05.2022 21:21:30
17
11
Внимавайте !
Пазете душата си !

Този ритуал няма нищо общо с Християнството.
Опитите да се забъркат Светците Константи и Елена в това "измиване, обличане на икони".
Елен който идва за жертвоприношение.
Танци в транс с "измитите икони" върху огън през ноща.

Усещате ли мирис на сяра ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори