×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украинците в Бургаско се опитват да си върнат живота, децата им започнаха онлайн обучение, а те си търсят работа


Украинците в Бургаско се опитват да си върнат живота, децата им започнаха онлайн обучение, а те си търсят работа
В последните дни пристигат много деца, предимно от град Николаев. Управата на един от хотелите е осигурила за тях детски кът и бърз интернет за онлайн уроците
21 Март 2022, Понеделник, 20:21 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

1280 бежанци се настаниха само в един хотел в Слънчев бряг, 400 от тях са деца

Украинската диаспора в Бургаска област расте ежечасово.

По последни данни – към тази сутрин в региона има над 7 хил.бежанци. Броят им драстично се е увеличил в последните два дни. До петък, по данни на Кризисния щаб към Областна администрация Бургас, тук бяха потърсили закрила около 4 хил.души.

7000 украинци сме приели в Бургаско – Кризисният център се нуждае от храна, доброволци, аниматори и учители

Основната част от последната вълна е подслонена в Слънчев бряг, а само в един хотел - „Мелиа Съни бийч“ към този момент са настанени 1280 украински бежанци, 400 от тях са деца до 13 години.

„Започнахме да ги приемаме преди да стане ясно как и по какъв начин ще се обезпечи престоят им. В нашата група хотели през годините сме наемали много украински граждани, достигали сме до 600 души. След избухването на войната те сами започнаха да ни търсят. Помолиха ни за подкрепа – да настаним тях и техни близки. Приехме ги на драго сърце! Финансовата част изобщо не бе водеща. Решението да отворим хотела бе взето от нашите мажоритарни собственици. Те напълно осъзнават риска, че държавната помощ може и да не покрие разходите, но поеха ангажимент да помогнат на един бедстващ братски народ“, каза пред Флагман.бг управителят на комплекса Христо Караилиев.

Днес на рецепцията имаше голяма опашка. Последните идващи са от град Николаев, който е сред най-пострадалите от войната 

Днес наш репортер посети Слънчев бряг, за да се увери на място как са устроени украинските бежанци.

„Имаме постоянно работещ персонал, наехме още и към този момент с украинците са ангажирани около 100 човека. Осигуряваме им храна три пъти на ден – на блог маси с разнообразно меню. Имат  безжичен и бърз интернет, защото част от тях са ученици и провеждат онлайн занимания с класовете си, а други – разговорят постоянно със своите близки“, разказа Караилиев.

За най-малките са осигурени два детски къта, единият е в закрито помещение – за по-студените часове.  

Децата, които са от 3-4 дни в България вече са спокойни и си играят в детския кът на един от хотелите, който ги прие 

От утре започва оборудването и на перално помещение с пет машини, които ще са на разположение на жените денонощно, за да се реши и този проблем.

Сред украинците има и много доброволци, които са изградили своеобразен кооператив. Една от тях - Оля от Киев е дошла в България с 12-годишния си син Филип. Сред тях има и психолози, които разговарят с подрастващите, за да ги успокоят.

Оля е избягала от Киев с 12-годишния си син Филип. Тя споделя, че вече спи спокойно и не може да повярва, че няма сирени и бомби. Днес Оля се грижеше за децата в детския кът 

 

Наталия от Одеса (вляво) и Елена от Николаев са създали информационно бюро до рецепцията на хотела. Двете са в България от 15-ина дни и вече имат доста солидни познания. Наталия обаче не спира да се притеснява за мъжа и сина си, които са в Одеса. Елена пък се тревожи за възрастната си майка в Николаев

Показателен е фактът, че днес доста деца са поискали сами да се включат в онлайн часовете със съучениците си. Те карат пълен ден, изучавайки дисциплините от програмата си.

Малка част от родителите споделят, че искат да ги пуснат в българско училище, показа нашата бърза проверка сред украинците. Повечето от тях споделиха, че засега разчитат на онлайн обучението и са доволни, че са успели да изградят контролирана среда за децата си с връстници, с които те да се чувстват спокойно.

„Когато започнат часовете на децата ние излизаме от стаята, но навън е много студено. Най-много да отидем до плажа, за да се разходим. Опитвам се да разговарям с близките ми в Николаев, когато съм сама, за да не безпокоя малките. Използвам тези моменти, за да поговоря малко със скъпите ми хора, които са в Украйна. След като часовете свършат организираме кратка разходка в курорта с децата и се прибираме обратно в хотела“, разказа пред Флагман.бг Валентина от Николаев.

Това е една стандартна двойна стая, в която настаняват украинските бежанци в Слънчев бряг. Тричленните семейства се приемат в студио, а четиричленните в апартамент с още една стая с разтегателен диван

Флагман.бг попадна и на две жени, които са създали импровизирано информационно бюро в хотела. Това са Наталия от Одеса, по професия масажист, и Елена от Николаев – домашна помощничка.

Те са гид за всеки техен сънародник. При тях може да се намерят телефоните на адвокати, които работят безвъзмездно за украински граждани, най-важната информация за Слънчев бряг – къде има аптека, магазин, кога минават автобуси. От днес вече са приготвили списък, в който всеки желаещ да си намери работа може да напише своята професия и компетенции, видя Флагман.бг.

Украниците изразяват готовност да започнат работа веднага, независимо каква, защото основната част от тях са тук с нищожни парични средства. Кредитните им карти са блокирани, а по дебитните им украинската гривна се обменя на изключително неизгоден курс - 1 гривна за 0,06 лева. 

В Слънчев бряг може да видите по-големи групи по алеите. Забелязахме и опашка пред магазин на мобилен оператор, където украинци си купуваха предплатени мобилни карти.

Очаквайте утре във Флагман.бг: Стигат ли 40-те лева за дневната издръжка на украинските бежанци и какви са рисковете пред хотелиерите

Част от апартамента в Слънчев бряг
Информационното бюро с всички важни телефони и нужните неща за украинците
Христо Караилиев, управител на комплекса 
За по-големите деца има занимателни игри, с които си почиват след края на онлайн часовете 
Украинците заявяват готовност да работят в България, чакат си документите 

 




Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
32
Коментара по темата
32.
*********
24.03.2022 09:21:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
31.
Шефа на Екирисажа
24.03.2022 09:17:05
0
4
Приемам всички роднини на Азов ,Айдар и други такива футболисти , имам място .
30.
до 29
22.03.2022 15:19:35
3
13
Няма нищо по-отвратително от това да си българин в България! Понякога се изкушавам да не говоря на български, за да се порадвам на по-свястно отношение. И нещата не опират дори само до държавно-мащеховата политика. Просто сме дупедавско племе по природа! То не е било гърчеене, турчеене, русчеене, американичеене... Който задник не е минал, той не е бил целуван! Винаги е било такова племето - алчно, продажно, лакейско и предателско! Може би наистина е най-добре да се затрие!
29.
Теди
22.03.2022 14:50:19
2
17
Ех да можехме някога и аз със семейството ми да имаме тези средства за поза чивка на Сл.бряг или в хотел по морето...двайсет години работим за тази страна,но така и няма тя да помисли за нас,каквото и да стане.Само гледаме тези с по-големи възможности,сега и чужденците в своята страна.Фецата израстнаха без да видят такива възможности и забавления,каквито се описват в поста на разположение на чуждите граждани.Понякога си мисля да не бяхме се раждали българи!
28.
_nib_
22.03.2022 12:01:56
2
11
Ако са добри хора-да заповядат....Ако са нацисти-нямат работа в България.
27.
аз
22.03.2022 09:22:16
10
16
Много е положително за България че млади хора идват в България и деца на фона на застаряващото бг население
26.
bbbb
22.03.2022 09:14:24
5
10
до хммм не бъди злобен не гледаи джиповете гледаи себе си
25.
До 24
22.03.2022 08:27:19
3
14
В имотния регистър украинските и руските жилища са собственост на фирми, техни фирми регистрирани в българия.
24.
Хммм
22.03.2022 08:11:54
11
21
Колко са младите мъже и колко са джиповете преброите ли ги? В декларациите попълват ли данни за имотите в България.Това може да се провери и от имотния регистър.Не представяйте субективно нещата.Хората разбраха истината и трудно ще дават помощи.Има и по- бедни нуждаещи се, но те са малко.
23.
ДАН КОЛОВ
22.03.2022 08:09:31
4
15
Чао чао туризъм ...
22.
Хъм
22.03.2022 06:31:28
12
46
А стигат ли 40 лева,месечна издръжка на българско дете?
Защото сме много притеснени как 40 лв. на ден ще стигат за украинец!!!
21.
Работа в Бургас? Дооообре!
21.03.2022 23:45:57
3
57
Супер е че си търсят работа, но са объркали града. Каква работа в Бургас?
20.
До 17
21.03.2022 22:56:15
12
30
1200 лева дават на българския хотелиер. А не на тях на ръка. И за 200 бона кола да имаш, да те видим колко ще изкараш в чужда държава, без работа, без дом, с разбит бизнес. Колкото и пари да имаш, рано или късно свършват. Особено ако ти ги сменят за 6 стинки. Колкото и пари да има човек, ако няма постоянни доходи, да изкара най-много година. Пък ако има и деца, а те са масово с по 2-3, половин година. Май ще купуваме скоро евтино скъпите им коли.
19.
Динко
21.03.2022 22:32:48
12
16
Три бройки за две седмици, малко но от сърце! Това ще е най незабравимото Бургаско лято!
18.
до 15
21.03.2022 22:18:41
1
2
FO, 666!
17.
аууу ще ме разплачете
21.03.2022 22:17:41
18
45
Ма направо живи да ги оплачеш с тия коли за по 100 000 + бона, къщи по морето за 200 000+ с басейнче, без винетки щот са чужденци, помощ от държавата 1200лв и т.н.
16.
Браво!
21.03.2022 21:56:05
12
24
Това е добре , повече хора ще се генерира повече потребление , повече производство и стимул за икономиката.
15.
www
21.03.2022 21:51:48
42
51
Бургас е малък и умиращ град. Зимно време след 19 няма жив човек по улиците, а и лятото има две заведения на кръст. Всички млади се изнасят с 200 към София и чужбина, няма вече хора нито за бизнес, нито за протести, нито за бой да събереш, какво остава за развитие и прогрес някакъв. Ако се заселят тук 50 хил. украинци ще е най-хубавото, което се е случвало на този град от поне 50 години насам. Без хора нищо не става и който не го разбира, не вижда по-далеч от носа си.

Колкото до интеграцията и вписването в нашето общество - ние сме приемащата държава и от нас зависи как ще се случват нещата, за да няма недоволство в останалата част от населението. Друг е въпроса, че много от нашите съграждани имат нужда не от помощ, а от тояга.
14.
Българина
21.03.2022 21:32:45
21
28
Колкото до бежанците укри - засякох се на няколко пъти в търговските вериги. Впечатленията ми са, че разполагат с пари, но не парадират с това. И не нахалничат както преди, бая са свели носове...
13.
Българина
21.03.2022 21:31:02
5
15
До коментари 10. и 11.
Който нож вади, от нож умира - народна поговорка.
12.
do 3 историята
21.03.2022 21:23:17
13
26
пропусна войната Финландия-Русия......
Тогава блядовете ядоха дървото....
тръгнаха като аслани....върнаха са кат насрани,от една малка Финландия....
11.
...
21.03.2022 21:22:38
0
0
https://www.facebook.com/maranamani/videos/5206876342705377
10.
...
21.03.2022 21:19:44
18
21
Цитирам от фб : Ръководителят на укр.мобилна болница Генадий Друзенко ,съобщава в национален укр.ефир ,че е дал заповед на подчинените си 'лекари'да кастрират руските военнопленници ,защото били хлебарки а не хора
9.
до 6
21.03.2022 21:18:23
10
33
Доктор сигурно не си, а ако СИ, още по-зле, но най-вероятно си набучен с всичките бълвочи. Групата на глупаците вярващи във всички тези лъжи е една и съща. Евентуалните изключения са толкова пренебрежими, че само потвърждават правилото. Дори абсолютно нищо да не знаеш по определен въпрос, всеки с два грама в главата си може поне да забележи целодневна и ежедневна пропаганда, съчетана с абсолютно предателска политика на така нареченото ни "правителство".
8.
Abe
21.03.2022 21:12:56
6
18
Абе той да не мислиш кой знае какво им дава да ядат.Кремвирши кюфтета нещо яйца.За 40 лева е това плюс това трябва 20 да ну останат.Ба 10000 20.000 на ден.Към 2.500 ток вода орепарати 17 бонки.чисти на ден.Що реве не збам.Половин милион на месец дърпа
7.
Гуню простия
21.03.2022 21:06:07
11
49
Украинките скоро ше тръгнат по барове и клубчета, следват милионерски разводи хахаххаха
6.
доктор
21.03.2022 21:03:21
68
40
Жалки завистливи бедни духом и мизерни българи,не ви ли е срам .Утре ,ако вие сте бежанци и ви наричат фашисти как ще е? Нещастници прости,
5.
Гледам
21.03.2022 21:01:15
8
52
ДОК-5 набляга и на развлеченията в района. Ще се стопли след някой друг ден. Супер курортче! Дори да оставим настрана въпроса, че не са бежанци (нямаме граница с Украйна) и че дори и да бяха, никой не настанява бежанци в хотели, хотели има и в малки градчета във вътрешността на страната, но кой знае защо интерес към тях няма, както и сподели госпожата в интервюто относно наемите.

И продължава упорито и напоително да се пробутва думата "диаспора", която се ползва за чужденци ТРАЙНО установили се и живеещи в друга държава!
4.
Да
21.03.2022 20:45:23
12
64
Малка прилика, лято, хотел Емералд, Равда, руснаци, басейн, сауна, детски кът, фитнес, лоби бар и си плащат. Сега братя украинци, съни бийч, доста нови скъпи коли, екстри, безплатно.
3.
Обичам ИСТОРИЯТА
21.03.2022 20:43:59
13
27
60% от руското население подкрепя нахлуването в Украйна ? Празните стомаси доведоха Френската революция ! Поражението на Русия в Руско-Японската война 1904–1905 и последвалата Руска революция през 1905. Поражението на Русия през Първата Световна Война ( прогонена от Българска Добруджа ) и последвалата Руска революция. Сегашното руско правителство е скарано с историята.
2.
Breaking News!
21.03.2022 20:42:55
15
17
От утре зеленясалият нацификат се заменя с жълто-синя значка. Значките се продават в х-л Приморец, на цена една ръка. Побързайте, защото след няколко дни може да струват ръка И крак!
1.
Не че нещо
21.03.2022 20:37:40
21
56
Ех курорте......... онлайн, разходки по плажа, пълен пансион, 1200 приютени за бог да прости едва ли не, абе лайф.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори