×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Да поискаш чаша със захар от съседката, а после да й занесеш парче кекс


Спомени от соца: Да поискаш чаша със захар от съседката, а после да й занесеш парче кекс
Едно време нашата социална мрежа бе съседката
21 Юли 2017, Събота, 00:42 ч.
Източник: Вестник Ретро

С умиление си спомням миналото, когато животът беше много по-простичък, но пък пазя толкова много любими спомени

Днес животът е забързан и напрегнат, а хората стават все по-отчуждени и се затварят в черупките си и най-близкият им приятел е компютърът. Младите дори не могат да си представят как техните родители са могли да живеят без интернет, мобилен телефон и таблет. Пазаруват в хипермаркети, където им поднасят всичко наготово. Вкъщи са оборудвани със супермодерна техника и битът им е изключително улеснен.

С умиление си спомням миналото, когато животът беше много по-простичък, но пък пазя толкова много любими спомени. Едно време например, за да пуснеш телевизора, трябваше да отидеш да го включиш от копчето на стабилизатора. Купувахме си кисело мляко в стъклени бурканчета и после ги връщахме в бакалията. Варяхме прясното мляко, след като го купим, за да не вкисне.

Носехме лентите от фотоапарата във фотото да ни ги проявяват и после чакахме да си вземем снимките, за да ги видиш за пръв път. Помня още как след работа бързахме да се приберем вкъщи, защото ще ни “звъннат” по телефона.

Сега хората в жилищните комплекси дори не се познават. А преди беше съвсем нормално да позвъниш на съседката в неделя сутрин с молба да ти услужи с чаша със захар, понеже магазинът не работи, а после в знак на благодарност да й занесеш 3-4 парчета кекс. Кафето го пиехме, след като го смелим с ръчна кафемелачка. Печахме чушки на чушкопек на терасата и се питахме със съседката от долния етаж коя колко има още да пече.

Най-големите магазини, които бяхме виждали, бяха Централните хали и ЦУМ. Плетяхме си блузи по образец от списание “Бурда”.

Децата колекционираха салфетки и станиоли от шоколадови яйца. Слагаха индиго между два листа и пишеха доклад по биология в 2 екземпляра. Ходеха в читалнята в библиотеката да търсят материали, защото нямаше “Гугъл”. За Нова година си разменяха скромни подаръци – старателно надписани книги и грамофонни плочи. Свиркахме им от балкона да се прибират за вечеря, а не защото е тъмно или страшно.

Доста от нас имаме куп носталгични спомени от "онова" време, когато ходехме до ”Домашни потреби” за тиган, до ”Плод-зеленчук” - за чушки и домати, до ”Млад техник” - за детски играчки, до Битовия комбинат - на фризьор.



17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Аптикадир
23.07.2017 14:21:49
0
1
Случваше се понякога да поискаш и п*тка от комшийката.
16.
# 15
22.07.2017 19:09:43
17
4
Сега като има тоалетна хартия, вкусна ли ти е...? При бой Тошо имаше газ, ток, заводи, работа, доходи, море, планина...сега БЛАТО!
15.
GSN43
22.07.2017 18:11:53
3
30
В онези години нямаше и тоалетна хартия , но в. Работническо дело даваше бай Тошо, та се справяхме някак си.
14.
мили съседи
22.07.2017 16:08:57
1
2
едно парче кекс - изядено и изходено от организма - дар за нашия мил кмет и веселата му дружинка
13.
Човека на кмета
22.07.2017 15:11:25
4
18
Ееех хубаво беше, само дето салам нямаше , но ярмата беше вкусна.
В 10-ти клас спрях да ям ярма и имаше по-често салам.
12.
Спомени
22.07.2017 13:04:51
7
11
Спомени от мизерията ,няма хляб няма захар а за кучешка радост и парче шпек трябваха яки връзки .
11.
mdaaa
22.07.2017 12:51:04
15
9
Само който не е живял в онези години, за които пише авторът, само той не може да разбере тези сладки спомени. Ще допълня само с още един пример. Когато влизах в кварталното магазинче на ъгъла на "Христо Ботев" и "Сердика" сещу ДНА, вътре миришеше на каквво и не: на кашкавал, на домашен сапун, на гумени цървули. А сега влизаш в "Билла", в "Лидл", в "Болеро" и на нищо не ти мирише. Ако си затровиш очите, дори няма да знаеш, че си влязал в магазин за храннителни стоки и домашни потреби. Скукаааааааааааа.
10.
Георги
22.07.2017 12:42:05
18
11
За слагащите червени палци на предишното ми мнение (засега 9 броя) да кажа, че за тоя телевизор "Велико Търново" съм чакал цяла нощ пред магазина. А за колата съм чакал няколко години по списък и после като дойде, я взе съседа ми, 'щото аз бях в запас. О, колко носталгично и мило ми става като се сетя.
9.
Мишо
22.07.2017 12:13:36
2
16
В царско време беше още по-романтично.
8.
До 6
22.07.2017 11:28:24
2
9
Убеден съм че си тюфлек щом се засегна. Набиваш дюнери и пици и пред телевизора си задължително с пуканки. То затова и мозъка ти е спрял да мисли.
7.
Ах, защо ли
22.07.2017 10:37:33
8
30
Ах ,защо ли не ни завладяха американците, ами тия пропаднали руснаци .....
6.
aphex
22.07.2017 10:28:50
8
11
Ама,как се събрахте. Тюфлеци сме станали...Какво общо има стабилизатор с дистанционно? Или ти си сменял каналите от стабилизатора,гений? Тогава ,всъщност нямаше нужда от дистанционно ,защото имаше две програми. И съм сигурен,че у вас не сменяш каналите на ръка? Лошо е когато и мозъка ти стане тюфлек.
5.
Георги
22.07.2017 10:27:55
19
54
Ако някой е толкова носталгично настроен, мога да му дам един телевизор "Велико Търнвово" да си го включва и да сменя каналите без дистанционно. Също така имам ръчна кафемелачка, месингова, която ти вмирисва ръцете кошмарно като я ползваш.
Изобщо не изпитвам носталгия към подобни простотии и такива статии са ми меко казано смешни. Предпочитам си свободата и правото да избирам пред празни магазини и партийни изнудвачи и мръсници.
4.
Моите мили съседи
22.07.2017 09:35:38
7
23
А сега съседа ми пука гумите, а аз в замяна му помпя жената :D
3.
До 1
22.07.2017 09:33:25
4
22
Не само е романтично, но и полезно. Сега с тия дистанционни сте станали тюфлеци и ви мързи да мръднете.
2.
И...
22.07.2017 09:07:32
5
22
И никак не беше лошо! Сега е направо страшно, излизаш и не знаеш кого ще срещнеш и какво може да ти се случи- я дрогиран, я ядосан шофьор,я измамник,я невъзпитан малоумник...БЛАТО!
1.
aphex
22.07.2017 09:06:58
30
103
Много романтично-да си включиш телевизора от стабилизатора. Това ли са ви светлите спомени?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори