×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ИАРА се поставя над закона – отговорен е директорът Галин Николов, който не си върши работата


ИАРА се поставя над закона – отговорен е директорът Галин Николов, който не си върши работата
Бургаският депутат Димитър Бойчев показва риболовен и корабен дневници, изисквани от рибари с лодки, дълги под 10 метра
20 Юли 2017, Четвъртък, 08:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Имах две срещи с него за премахването на риболовните дневници, но не виждам абсолютно никаква реакция, недоволства народният представител


Бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев е задал въпрос към министъра на земеделието и храните. В документа, публикуван на сайта на парламента, народният представител твърди, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) продължава да изисква риболовни дневници от малките лодки въпреки промяна в закона от 2015 г. Потърсихме в сряда за коментар депутата, докато в същото време рибари се срещнаха с шефа на ИАРА Галин Николов, който се оправда, че са нужни нови законови поправки, които не зависят от него.

- Г-н Бойчев, вярно ли е, че ИАРА не изпълнява закона и продължава да иска риболовни дневници от рибарите, използващи лодки с дължина под 10 метра?
- Абсолютно вярно! Разпоредбата в закона е вкарана от мен и мои колеги – народни представители от ГЕРБ, през декември 2015 г. Тя категорично казва, че тези дневници трябва да отпаднат и да се заменят със събиране на статистически данни, които са на базата на едномесечния улов и влизане на съответната лодка в морето. Това нещо не е изпълнено. Сега сме седми месец 2017 г. – това е година и седем месеца, говоря за директора на ИАРА и имам право да го кажа. Защото имах две срещи с него – помолих го да се задействат и да си свършат работата и да се съобразят с разпоредбата на закона, защото в момента те се явяват като една държавна служба, подчинена на Министерството на земеделието и храните, която не се съобразява и се поставя над закона. Имах две срещи с господина, помолих го да се задейства и да изпълни разпоредбите на закона и все още няма резултат и тези дневници са факт.

- Имали сте среща с Галин Николов?
- Точно така – с Галин Николов, който в момента е изпълняващ или директор, не знам точно.

- Вие казвате ли, че той не си върши работата?
- Категорично казвам, че той не си върши работата и за мен той е отговорният и той е човекът, който трябва да се съобрази със закона. Аз не искам нищо друго, аз искам да се съобрази с разпоредбите на закона.

- Моряците продължават ли да се оплакват, че са репресирани от ИАРА по този въпрос?
- Абсолютно вярно – имам оплаквания, вчера имах среща със сдружението на моряците в Несебър, което, забележете, ми даде един европейски регламент. Хората са си направили труда да го намерят, да го изчетат много подробно и дори да си подчертаят параграфите, които касаят закона за рибарство и аквакултури. Аз също прочетох регламента, който трябва задължително да се транспонира в нашето законодателство. Той обаче не е транспониран и нашето законодателство е пет пъти по-рестриктивно в изискванията си спрямо извършването на риболов с лодки до 10 метра. Не говоря за лодки с дължина над 10 метра - искам да сме много точни и коректни. Но до 10 метра изискването на регламента е много по-либерално, отколкото нашия закон. И на тях молбата им е да се транспонира – да си свършат работата институциите. И за мен най-отговорната институция е ИАРА в лицето на директора си Галин Николов – да се задейства и да си свърши работата.

- Необходимо ли е приемане на някакъв подзаконов нормативен акт?
- Може би трябва подзаконов нормативен акт, но ясно в закона е записано това, което трябва да се направи. Издаването на подзаконови нормативни актове касае изпълнителната власт и най-вече ИАРА.

- Г-н Николов как се оправда пред Вас?
- Общо взето оправданието му беше – „извинявай, ама не сме си свършили работата, ще я свършим”. Само че факт е, че година и седем месеца след промяната в закона това не е свършено. Да не говоря за по-голямата работа, която да се свърши – да се транспонира европейският регламент в закона, защото наистина законът иска цялостна ревизия.

- Галин Николов е от март на този пост. Той кога Ви е обещал да се задейства?
- Имах две срещи с него. Едната беше преди месец и половина, а втората – преди месец. И не виждам абсолютно никаква реакция от тяхна страна. Факт – в момента той е директор. С него съм имал срещи конкретно по този казус и няма никакво движение и никакво развитие. За мен той е отговорният.

- Ще настоявате ли да бъде освободен от поста? Появиха се такива слухове.
- Аз не мога да настоявам пред никой за нищо. Аз казвам какви са фактите. Има си принципал, който ще реши.

- БСП преди дни се похвалиха, че до дни корабните дневници падат.
- Да, те говорят за корабния дневник, който касае Морска администрация – тя също има компетентност. И този корабен дневник е по неин подзаконов нормативен акт и по нейни изисквания. И той е абсолютен нонсенс, пак казвам – за лодка под 10 метра. Знаете ли какви графи има в този корабен дневник – „Обороти на винта”, „Температура на водата”, „Посока на течение”. Извинявайте ама… за лодка под 10 метра – уникум сме! И най-големият проблем е, че няма разделение на лодка до 10 метра, която извършва стопански риболов, и кораб над 10 метра, който извършва промишлен риболов. Това нещо трябва да се разграничи, но пак е в компетентността на ИАРА, защото регистърът, който те водят, е тяхна компетентност. Всичко се води под един знаменател – едни са изискванията за кораби, които извършват промишлен риболов, и за дядото, който е влязъл да хване 2 кг сафрид. А е записано много ясно в еврорегламента – той не изисква дори и разрешение за риболов от тези лодки.



Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
24
Коментара по темата
24.
Bob
10.12.2019 21:43:24
0
0
Поредната поръчкова статия.Личи си от насочващите въпроси.:)))))))
23.
Скаридов
22.07.2017 11:18:47
0
13
Бойчев, сервитьорче, нима не разбра, че пак бягаш в грешната пътека. Вожда на Талибаните от ОПГ ГРОБ риба не яде, само филии с мас, картофи и в краен случай няколко тона Суджук. Бегай да подпомагаш колбасарите, рибарите сами ще се оправят.
22.
Зорбас
22.07.2017 10:42:07
0
4
Галиновци,спасители,янковци,тази агенция как да заработи като един читав няма там?
21.
Боб
21.07.2017 23:12:46
0
2
По принцип е така навсякъде из Европа- под 10 метра без контрол. Обаче ако реша да стана бракониер на бяла мида да речем- точно такава бих си взел- да не ме закачат. С една 10 метрова лодка и доста калкански мрежи бих пуснал... Трябва са се намери баланс...
20.
Пепона
21.07.2017 21:31:21
0
13
Този Бойчев и от ИАРА ли почна да разбира,та тоз църдул знае само риби как се яде.Голям смешник,герберски шут.
19.
ИСТИНАТА
20.07.2017 23:45:00
0
19
Няма какво да говорим- отново платено интервю. Поръчано от Кольо Черния-плажният спасител. Подлогата на Д.Бойчев
18.
RT
20.07.2017 17:53:49
0
3
Величие и падение на куртизанките (на френски: Splendeurs et misères des courtisanes) на Оноре дьо Балзак е роман, публикуван в четири части в периода 1838 – 1847 г. Той продължава историята на един психар , който е главния герой в Изгубени илюзии, предишният роман на Балзак. Величие и падение на куртизанките е част от Балзаковата поредица Човешка комедия.
17.
Y
20.07.2017 17:41:47
13
3
Поведението на Галин е симптом за онази власт, която се упражнява не в името на хората. Той е пример за самозабравилия се директор, изкачил се не по заслуги, а по стечение на обстоятелствата до пост, който не е по мярата му и не отговаря на неговата ценностна система. Защото той се държи като робовладелец, И няма да се промени.
16.
1212
20.07.2017 17:27:45
0
6
Toya kato idva po izborite v karnobat sa vidya kolko e tap.a za tozi 4erniya minalata godina dvama mangala kazvaha 4e mu platili 200 kinta da gi ostavi da ba4kat na mandra
15.
Приморско
20.07.2017 17:16:46
2
13
Абе галош от кога взе да разбираш от рибарство
14.
ХахаХА
20.07.2017 17:04:55
2
4
Га шибах един инспектор от селата в реката и той взе че началник стана Костадинка се казваше
13.
Истина е...
20.07.2017 16:09:25
2
14
до 11: Абе защо се хващате за Бойчев - разбирал, не разбирал - явно е, че човека се опитва да направи своята подлога - Колю Черното - директор на ИАРА, вместо Галин!
12.
Ясно ми е
20.07.2017 14:04:48
3
5
Ясно е, че нещата в ИАРА куцат - нямам лично отношение към директора Галин или Димитър Бойчев. Нещо не е както трябва единия сигнализира , другия не прави нищо - едно от клишетата на живота в България. Но знаете ли, предпочитам да подкрепя този , който сигнализира , отколкото бездействащия.
11.
не е истина
20.07.2017 14:01:30
6
3
Абе защо се хващате за Бойчев - разбирал, не разбирал - явно е, че човека се опитва да направи добро, ама няма значение за вас. Нали знаете поговорката - десет верни отговора да дадеш - браво няма да чуеш , един грешен да дадеш - всички те поправят!
10.
Пенчо
20.07.2017 13:33:09
2
17
А бе Бпйчев кой подред мандат си в парламента и още не си в час. Земи пример от рибарите те четат а ти защо не четеш? Отивай на кунсултация при някой грамотни хора. Регламента може директно да се прилага или закона да е по рестрективен. Така сме си го решили в България. Ами толкова ти е капацитете и на тебе Не три а трийсе мандата да си там ще си останеш същия галош.
9.
Несебърлия
20.07.2017 12:57:45
2
18
Бойчев от кога почна да разбираш от риболовни дневници? В Несебър има и рибари които няма да подкрепят твоята подлога Черния. Алемето е на хранилка при вас но има и други рибари.
8.
Ribar
20.07.2017 12:39:30
9
4
Да го махат това мекотело Галин смешника , не допринася за развитието на риболовния отрасъл. Барманче ходи налей му две гроздови отлежали и му дай да си изпие хапчето на това педалче , че може да го шибнем през шортичките, като се разхожда като балерина наляво , надясно !
7.
от занаята
20.07.2017 12:19:52
9
7
Абе видяли ли сте го на какво прилича това директорче на ИАРА. Отиваме да говорим с него , като хора, нашия като свален от витрина на магазин манекен - чупи стойки, говори превзето, и не може да скрие колко му е досадно и се опитва да се отърве от хората. Това манекенче не става за директор - който го е сложил ТАМ - ПАК ДА СИ ПОМИСЛИ!!!
6.
Иван
20.07.2017 12:02:58
9
6
Много зле. Да го махат
5.
Лъчо
20.07.2017 12:01:31
9
8
За нищо не става тоз Галин
4.
Ribar
20.07.2017 12:00:34
1
4
Mnogo se radvam ako se sluchi tova
kraino vreme beshe.
3.
Така е
20.07.2017 11:59:12
0
5
отдавна трябваше да се премахнат тези бумащини който отежнават положението на рибарите който неизвършват промишлен риболов,БРАВО на човека,но има още много неща да се променят в тази прогнила Агенция
2.
Bb
20.07.2017 11:29:27
9
10
Ей Барманче, ти май се чукаш неправилно.
1.
Барман
20.07.2017 11:19:59
4
26
Колега Бийче , ако четете внимателно ЗРА, ще осъзнаете,че е необходимо да се изготвят дългогодишни планове за запаса и чак тогава да отпаднат риболовните дневници. Това е свързано с програмата за събиране на данни, която е зациклила на едно място!! Вие и по предишния изпълнителен директор Ятъпото яйце, сменихте само един член инищо повече!!! В Иара няма единна система за събиране на данни, работи се на парче и затова вината е само на Вас, оня сарафовския и вашите протежета назначени в Иара да опъват. Видя се че нямате административен капацитет да се справите и търсите друг виновен, а и каква е вашата работа да се занимавате с изпълнителната власт!!!!!! Или кадрувате пак
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори