×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Южен поток”? Възможен е! И не бива да го пропускаме в този решаващ за България момент


"Южен поток”? Възможен е! И не бива да го пропускаме в този решаващ за България момент
Стотици декари площи в БМФ Порт Бургас са заети от тръбите за Южен поток, накъде ще поемат, засега е неясно
03 Май 2017, Сряда, 20:10 ч.
Автор: Пламен РУСЕВ, експерт енергийна сигурност, Снимка: Георги РУСЧЕВ

Пет причини защо проектът е стратегически важен за нас

На всички ни се струваше, че перспективите пред проекта за газопровод "Южен поток" са погребани, но се появиха сериозни признаци на живот. Най-ясният индикатор за това са възобновените преговори между руския Газпром и Европейската комисия. В края на 2014 г. Русия се отказа да строи газопровода заради писмения отказ на България от проекта - поради натиск от страна на САЩ и фактическата забрана на ЕС  България да участва в него.  Ако проектът беше осъществен, то България щеше да се превърна в една от най-важните държави, транзитиращи  газ за Европа, превръщайки го в основен инвеститор на милиарди долари.

"Южен поток" можеше да бъде  златна мина за България, мощен двигател на икономиката ни и източник на извънбюджетни фондове, но бяхме принудени да го изоставим. И това въпреки факта, че ръководството на държавата не скри несъгласието си и продължава да търси подкрепа за  изпълнението на концепцията "Южен поток" от другите заинтересовани членки на ЕС
Проектът е стратегически важен за нас по няколко причини:

Първо - той ни освобождава от ненадеждния украински транзит. Руско-украинските противоречия са толкова силни, че днес е възможно да се вземат дори и най-радикални решения и от двете страни, включително частично или пълно спиране на транзита или доставките. Чрез „Южен поток” ние за години напред можехме да останем встрани от този проблем. Без значение как се отнасяме към „Газпром”, с право наричан "енергийния клуб" на Кремъл, компанията в продължение на десетилетия се утвърди като най-надежден доставчик.
Като се има предвид суровинния характер на руската икономика и огромния принос на продажбите на газ за руския бюджет и икономика като цяло, е ясно - Русия няма да се откаже от доставките на "синьо гориво" в Европа, дори и при най-сериозните разногласия със Запада.

Ето защо, от гледна точка на енергийната сигурност, "Южен поток" е изключително необходим не само за България, но и за Унгария и за други централноевропейски страни.

Второ – срокът на руския договор с Украйна за транзит на газ е до 31 декември 2019 г. И Москва многократно заявява, че няма да го поднови. С други думи, още през 2020 г. руски газ по украинските тръби за България няма да се доставя. Така че същият руски газ ще минава през "Северен поток", Германия, Австрия и Унгария. Той ще се оскъпи, поради значително по-големите транспортни разходи.  Аналогично е и положението с руския газ евентуално доставян в България през „Турски поток”. Още от сега турците искат да го продават по определени от тях цени, които със сигурност ще са по-високи от руските. Ясно е, че новите обиколни маршрути за доставка означават по-висока цена на газа.

Трето -  забраната за "Южен поток" поради „третия енергиен пакет”,  допускането на „Северен поток” и особено „Северен поток – 2” е меко казано спорна.Това е двоен стандарт от страна на ЕС - сериозно да обсъжда изграждането на втория "Северен поток" и бързо да забравя за „рисковете”, с които бе заплашена България - предполагаемо „робството на Русия."
Очевидно, от "Северен поток - 2" на първо място има нужда германската индустрия и Германия като цяло, а след това Франция, Австрия и Италия -  затова водещите държави от ЕС, свикнали напоследък да диктуват свои собствени правила, твърдо защитават „Северен поток – 2”, но са уклончиви, когато ние защитаваме нашите интереси с „Южен поток”. Логично следва въпросът: Защо  вторият газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море е европейски проект, а газопроводът между България и Русия по дъното на Черно море противоречи на европейските норми?

Четвъртата причина е, че като не можем да съживим проекта "Южен поток", Русия ще изгради т. н. "Турски поток". Дълго се надявахме на крайната нестабилност в отношенията между Турция и Русия. Но и турците и руснаците ще  загърбят вековните си спорове, ако това им донесе огромни икономически изгоди. И ако Турция извоюва правото да бъде основна транзитна страна на газ в югоизточна Европа, то ние не само губим много приходи от транзитни такси, но и ще се намираме в зависимост от турска страна. А има тенденция връзките между Анкара и Брюксел да се влошават с всеки изминал месец. И можем ли да очакваме от Ердоган нещо хубаво? А ако чакаме необходимата ни газ да бъде доставена през Гърция, то положението ще бъде още по-плачевно!

Петата причина е и най-важна. Проектът „Южен поток” предлага стабилен, дългосрочен и законен източник на доходи, както за държавата, така и за работещите.
Словакия по територия е два пъти по-малка от България, но всяка година печели от транзита на руски газ до 700-800 милиона долара. При пълен капацитет на проекта, приходите от транзит за страната ни могат да бъдат почти 2 млрд. долара годишно. Прибавете към това по-ниските цени на горивата, поръчките за закупуване на оборудване, суровини и материали за изграждането на българския участък от газопровода, стотици или дори хиляди нови работни места - всичко това е реалност, за която може да допринесе "Южен поток".

Трябва ли да жертваме всичко това в името на геополитическите интереси на някои от нашите големи и мощни съседи? Колко дълго може да се бездейства и да се повтарят едни и същи стари грешки? Стана безпощадно ясно, че нямаме значителни залежи нито на нефт, нито на природен газ. Щом не можем да транзитираме и продаваме наш газ, то поне да транзитираме чужд и да напълним със съдържание толкова рекламирания бъдещ газов хъб „Балкани”!

България трябва да мисли, преди всичко, за националните си интереси, а не да се водим от икономическите интереси и политическите  разногласия на водещите световни сили.

В категории: Бизнес


22
Коментара по темата
22.
Не е баш така,petroha
05.05.2017 05:20:41
0
1
Petroha,petroha много си далече,чадо от нещото наречено геополитика.Основната причина за патакламата в Крим беше именно газът.Виж разрови се в Google,колко милиарда си спести Путин,затова че тръбата ще минава в този участък над водата.Нас няма защо да ни анексират-те легално си ни изкупуват.
21.
Левски
04.05.2017 22:33:29
0
1
То няма държава която да реши ще има ли Южен поток или няма да има.....
20.
А....
04.05.2017 21:39:28
0
1
Сетила се Мара...
19.
petroha
04.05.2017 13:18:33
4
3
Кое му е хубавото на потока? Ние и сега си взимаме газът от Русия..а за в бъдеще ще ни превърнат в една Украйна и като стане студено ще ни спират кранчето и ще даваме дупета всичките, като няма да имаме алтернатива. ЕС спря потока именно заради това, че не съответства на законодателството му. А ползите и милиардите може да ги видите в Украйна и колко са богати и проспериращи. Та в този дух на мисли поканете медвед-а те руснаците имат нужда да си анексират бургаско по някое време...както Крим...по демократично, с много ползи и блага... пък знае ли човек може и мост да ни направят и да ни приравнят заплатите с руските -100 долара мин раб запл. Пак както в Крим.
18.
Putler
04.05.2017 10:41:02
5
3
Пиша от околностите на Бургас, на къщата си имам солар, ветрогенератор и помпа за вода. отдавна съм зачеркнал
КГБ, руски гас петрол вуглища... не пълня гушите на пияния руски бляд
17.
турски поток
04.05.2017 10:39:51
1
3
Газпром подписа договор за втората линия от морския участък на "Турски поток" 20.02.2017 23:08
За полагането на тръбите швейцарската Allseas Group ще използва най-големия в света строителен плавателен съд "Пайниъринг спирит"
16.
Студента
04.05.2017 06:41:40
2
4
Как пък няма един коментар дето да се отличава с доста харесвания . Истината е,че това е пълна заблуда и пропаганда
15.
Ivka
03.05.2017 22:23:03
5
3
Ами да много правилно хайде направете декларация и всички подкрепящи и желаещи това бъдеще на българия да излизаме на протестно искане за южен поток
14.
За болния
03.05.2017 21:46:30
8
13
Трола дето все русия му е крива да ходи се прегледа. Не е нормално по цял ден да висиш по коментари и да бълваш еднакви такива като си мислиш че ще заблудиш някой. Не ме интересува колко пъти ще минеш през прокси да ми сложиш минус, ходи се прегледай, на всеки е ясно какво си.
13.
паткан
03.05.2017 20:27:28
11
10
Първо тези които направиха всичко възможно за да го няма трябва да влязат в затвора. Иначе ще окрадат и потока
12.
бай чеп
03.05.2017 20:24:16
8
14
Акълът български винаги идва от после!А когато беше време чия вълна чепкахме?
11.
Obekta
03.05.2017 20:17:32
1
6
Всичко е супер, ако бяхме нормална държава с малко корупция. Но в нашата реалност ще стане както с всичко останало- олигопол. Кофти договор по ничия вина и ще си плащаме ние транзит внесто те на нас..
10.
Българин
03.05.2017 20:02:00
14
13
Морският е изцяло прав. Ако се замислите или поинтересувате какво са видели хората по морето освен обещания за пътя до Слънчев бряг и данъчни миналото лято щото били "забогатяли" търговците...
Нека правим разлика между реални ползи за населението при конкретна политическа подкрепа и съвсем субективна такава, каквато е от години. Нищо общо с общото благо. Само настройва хората един срещу друг без реална причина.
9.
Морския
03.05.2017 19:21:45
16
16
до 7. Теб искам да те видя,как ще ходиш с високо вдигната глава ,ако Ердоган си изпълни заплахите към ЕС и пусне бежанците.Защо не плаши Медведа,май нещо няма да му минат номерата -за сведение,като се объркаха и свалиха руския самолет ,курортите им умряха,цял сезон стояха на15-20 процента заетост.
8.
Морския
03.05.2017 19:10:00
10
18
до 1. Защо не дойдеш да ЖИВЕЕШ в Бургас да те видя при тази спряла икономика,какво ще работиш и как ще се издържаш. Годината има 12 месеца ,ние не сме тук ,като вас за по 2-3седмици на курорт.
7.
До аоао
03.05.2017 19:05:24
16
21
Ти си роден наведен бе кво църкаш марш в Русия.
6.
аоао
03.05.2017 18:34:54
46
23
Абе ей тъпаци кво плюете бе какво искате да ближите гъза на Меркел ли и да ни напълнят с бежанци ли –Молете се Русия да е с нас защото иначе ще ни навеждат много яко !
5.
Рокфелер говори
03.05.2017 18:21:31
22
33
Много слаба и глупава статия.
Русия е враг. Ясно е че не разбират че ще си инсталираме соларни и вятърни енергични източници и това е.
4.
Автора е на заплата в КГБ
03.05.2017 18:18:05
21
34
Платената статия на Путлерчето хахахаха много по разумно е да взимаме Нефт от Африка с тръба от Гърция и Турция.
Защото така няма да сме зависими и няма да ни тровят морето със глупави тръби.
3.
pri
03.05.2017 18:12:13
10
24
poruchkoviq nasran jurnalist mu pusnali edna statiq i se opitva da ni nakara da povqrvame kolko e vajna taq pomia za nas.
2.
Българин
03.05.2017 18:10:10
19
19
РАЗГЕЛЕ!!!

Нещо разумно. Ако и да има някои лоши нюанси за природата по-добре е ако стане...Ще има пари за харчене. За съжаление това ще даде хляб на хората по морето, тъй като и сделките с имоти пак ще тръгнат но пак е нещо и то важно. Който е в тоя бизнес ще ме разбере много добре!
1.
ALFI
03.05.2017 17:53:05
24
20
Нямам нужда от това.
Трябва ми плаж и чисти води.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори