×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето кой докара чехкините на море у нас!


Ето кой докара чехкините на море у нас!
Петър Дойчев е кавалер на ордена “Стара планина” I степен и почетен гражданин на Варна
30 Април 2017, Неделя, 19:38 ч.

Петър Дойчев, или както умалително го наричат и до днес Бат’Петьо Балкантуриста, е посрещнал в старите варненски къщи с асмите първата група от 800 чехи и словаци през далечната 1948 г.


Елитният курорт по Черноморието – Златни пясъци, ще навърши след два месеца 60 години. Живата история не само на комплекса, но и на целия “Балкантурист”, на българския туризъм, е 92-годишният Петър Дойчев, съобщава Труд.

Възрастният мъж не напуска дома си в София през последните три години, но умът и паметта му са свежи, съветите – мъдри, а ентусиазмът и вълнението му, с които говори за професията, са завидни. Всъщност веднага бърза да каже, че туризмът не е нито занаят, нито професия, туризмът е хуманност, благородство, човечност и призвание. И още – в туризма няма политика, няма граници, възраст и цвят, изповяда за “Труд” своето верую доайенът в бранша. Петър Дойчев е кавалер на ордена “Стара планина” I степен и почетен гражданин на Варна. Името му се свързва със създаването на курортите Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци, Албена, Русалка, Слънчев бряг, на туризма в планинските курорти и в столицата. Автор е на книги – истински енциклопедии за трудното начало и наръчници и за най-големите експерти в бранша.

Петър Дойчев, или както умалително го наричат и до днес Бат’Петьо Балкантуриста, е посрещнал в старите варненски къщи с асмите първата група от 800 чехи и словаци през далечната 1948 г., а през следващата година е вече управител на първия хотел “Роза” в курорта Св. св. Константин и Елена, тогава Дружба. За гостите е нямало големи възможности за развлечения и затова по негова инициатива се организирали екскурзии със суха храна до неоткрития още голям плаж “Узункум”, за да събират мидички на пясъка – там, където след няколко години ще започне строителството на Златните.



На 11 август 1956 г. е направена първата копка на комплекса и на 30 юни следващата година е открит първият хотел – “Родина”, припомня Петър Дойчев.

“Нямаше вода и достатъчно електричество, нямаше път и канализация”, връща лентата назад той. За почистване на хотела, преди да го отворят за съветски туристи, дошли в България за eвропейското баскетболно първенство в столицата и с нощувка по Черноморието, жените в индийска нишка са носили кофи с морска вода, за да го мият. А побелелите от солта прозорци търкали повторно със суха кърпа. Най-любопитното при бурното строителство в курорта е битката със змиите, за чието унищожаване тогава докарали таралежи от Албания и викали на помощ специалисти от зоологическата градина (случаят вдъхновява сюжета на анимационния филм “Умно село” на Доньо Донев).

Възхитен от девствената природа, Петър Дойчев пише: “Няма да сгреша, ако оприлича курортен комплекс Златни пясъци тогава на голяма концертна зала в гората, в която главните артисти и музиканти бяха птиците.” От бързото на акорд соцстроителство той пази и горчиви спомени. Още през 1963 г. курортът е посещаван от богати туристи западняци, които изпадали в потрес как при тези дадености и климат материалната база е лоша. Със заповед от горе първите хотели са били строени с един санитарен възел на етаж, вместо вратичка на гардероба се веело перденце, душът обливал цялата баня, а на площ от два квадрата едва се побирали мивка и тоалетна, липсвала тоалетна хартия, лента за дезинфекция и сапун. По-късно се изграждат над 90 модернизирани луксозни хотелa с първокласни ресторанти и плувни басейни, атракционни заведения с богата фолклорна програма и хубава българска кухня, нощни барове и вариетета, яхтено пристанище, почват морски празници и конкурси за красота “Мис Златни пясъци”. Първият българин – гост на Златни пясъци, е бил Богомил Нонев, директор на радиото, посетил през ноември 1957 г. хотел “Сирена”.

“Когато откривахме хотела, нямахме дори радио. С пристигането на Вилхелм Пик, първия секретар на ГДР, младежта се оплака, че нямаме радио. Той се върна в Германия и ми изпрати личен подарък (още го държа вкъщи) – голям радиопарат “Страдивариус”. Монтирах го в хотела и започнаха да го слушат”, разказва Дойчев.

Той отново припомня историята на българския туризъм. Основоположникът му е д-р Ячо Кабаивански, бащата на известната оперна певица Райна Кабаиванска. Той написал концепция към икономиката да се създаде отрасъл международен туризъм и тогавашният държавен и комунистически вожд Георги Димитров харесал идеята. Заминал веднага за Москва, но Сталин го отрязал с думите “където има туризъм, има и шпионаж”. Върнал се Георги Димитров и заповядал да се махне концепцията и вече да не се говори за туризъм. Но когато отишъл през 1947 г. в Чехословакия да сключи договор за братство и приятелство, първият й секретар Клемент Готвалд след официалната част му казал: “Имам една молба към теб – моята интелигенция напира да ходи на море. Иска на далматинския бряг, но като отиде, няма да се върне, не смея да я пусна. Моля те, приеми я на вашето море.” Готвалд припомнил на Димитров, че България дължи пари на Чехословакия за национализираните й у нас електроцентрали и захарни заводи. Така виновникът България да започне да развива туризъм е министър-председателят на социалистическата държава, който изпрати първите чехкини на море у нас, посочва Петър Дойчев. На 6 януари 1948 г. е излязло постановлението за създаване на “Балкантурист” и за негов директор е бил назначен д-р Ячо Кабаивански. Дойчев бил студент във Варна и изкарвал прехраната си като бюфетчик в една сладкарница, когато първият секретар в града и един полковник го отвели за тайна среща.



“Бяха опасни времена и не знаех къде ме водят, много се изплаших, а те ме заведоха при Георги Димитров в Евксиноград. Стъписах се, като го видях, а той ми каза: “Ей, ти си бил много млад, бе, на колко си години?” Казах му, че карам 24-тата година, че съм студент.

“С теб ще правим туризъм, чехословаците ще посещават нашето море, а и други другари от социалистическите страни”, отсякъл Първият в държавата. През годините Петър Дойчев е бил и администратор, екскурзовод, управител на първия хотел на “Балкантурист” и дълги години работил в Държавния комитет по туризма. Като безпартиен обаче никога не е бил голям шеф.

Освен стотиците чужди гости е посрещал Тодор Живков, Мара Малеева, Станко Тодоров, посланици, популярни български актьори, космонавти, сред които и Юрий Гагарин. На посещение в Златните са били маршал Тито, етиопският император Хайле Селасие и др.

Петър Дойчев даде своя съвет към правителството “Борисов 3”. Според него трябва да се създаде инспекторат за туризма, подчинен директно на министър-председателя, за да се контролират всички министерства и ведомства, имащи отношение към важния отрасъл.

В категории: В съблекалнята


2
Коментара по темата
2.
Зоро
30.04.2017 19:22:48
1
6
Аз събирах по два чувала вълна от не бръснати катерици. А зимата си правех юргани. е и за кожния диспансер се намираше работа.
1.
Xaaaxxa
30.04.2017 19:06:49
0
5
Не си бръснеха краката.за оформяне на триъгълник да не говорим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори