×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Учителите в България активно търсят възможности за допълнително обучение
  • "Кармина Бурана" и "Пахита" на 10 май от 19 часа в залата на Операта
  • Измамиха възрастна жена да си купи от презентация масажор и „подаръци“ за 4390 лв.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Най-зловещите изоставени обекти у нас (СНИМКИ)


Спомени от соца: Най-зловещите изоставени обекти у нас (СНИМКИ)
Това е едно от военните поделения, останали завинаги в историята ни
03 Март 2017, Събота, 00:29 ч.

Това са пет сгради, от които лъха скръб и страдание

Както всичко друго на света, така и сградите имат свой земен път. Раждат се изпод ръцете на строителните работници, дълги години служат на обществото, а когато нуждата от тях отпадне, постепенно преминават във владение на разрухата, пише socbg.com.

Процесите, които настъпват, след като сградите бъдат изоставени, са много и различни. Резултатът обаче в повечето случаи е един – те се превръщат в мрачно и злокобно място, в което слънчевата светлина е дефицит, а неясните сенки, притаени зад ъглите на опустелите помещения, са в изобилие.
По света има много известни подобни обекти – напуснатият след чернобилската авария град Припят в Украйна, призрачният замък Шато Миранда в Белгия… Това са само част от дестинациите, които привличат любителите на нетрадиционния туризъм със зловещата си атмосфера, извадена сякаш от филм на ужасите.
България не прави изключение в това отношение. Макар и да е малка по размери, на територията на нашата държава са разположени стотици изоставени постройки, криещи своите мрачни тайни. Ето някои от най-ужасяващите.



Захарната фабрика
Местоположение: София
Построена: 1898 година
Изоставена: 2009 година

Захарната фабрика в София е един от символите на столицата.Построена е от белгийски предприемачи през далечната 1898 г. Заради интересната си архитектура фабриката е обявена за паметник на културата от национално значение през 1974 г. Последното функциониращо помещение, служило като склад за архивите на БНТ, е затворено през 2009 г. Това са официалните факти.
Неофициално, заради статута си на паметник на културата, фабриката не може да бъде събаряна. Това е причината настоящите собственици на терена да организират нещо като перманентен нерегламентиран „ден на отворените врати“. Само че през нощтта.
Минувачът, дръзнал да премине нощем покрай зловещото здание, може да чуе странни шумове, долитащи иззад стените на изоставената фабрика. Това обаче не са духовете на отдавна починалите работници, а роми, които изпълняват функциите на архитектурни лешояди, късащи от плътта на този нежелан от собствениците си паметник на културата…



Старата почивна станция
Местоположение: Златоград
Построена: Липсват данни
Изоставена: Края на 80-те години на миналия век

Надвиснала на самотен хълм в местността Белия камък край Златоград, тази призрачна сграда в миналото е представлявала кокетна почивна станция от социалистически тип, предлагаща всичко необходимо за пълноценен отдих сред красотата на Родопите. Разполагала е с ресторант, лоби бар и цели 32 стаи за гости.
След демократичните промени сградата е оставена на произвола на съдбата и днес зловещата ѝ фасада се извисява над пътя Златоград-Мадан с изпочупените си прозорци, чиито мрачни отвори се взират в случайния посетител сякаш са очните ябълки на отдавна изгнил череп. Из олющените зали, в които някога са се събирали почиващите, днес се гонят планинските ветрове. Ако от време на време тук се навъртат хора, то това са местните младежи, използващи терена на станцията като място за срещи и купони.



Военното поделение
Местоположение: Засекретено
Построено: 30-те години на миналия век
Изоставено: 2007 година

Това поделение споделя съдбата на много други български поделения, засегнати от реформите в армията. След дълга и героична история, то окончателно затваря врати през 2007 г. 50 семейства на кадрови военнослужещи и 100 наборни войника напускат завинаги пределите на малкото градче, в което са били базирани.
Днес, макар и с пустеещи сгради, поделението се пази от редовна охрана и проникването в него, особено през нощта, предлага изживяване, богато на силни емоции. Сред опразнените помещения на щаба все още могат да бъдат видени сандъци от боеприпаси, по подовете се търкалят войнишки кепета, противогази… Сред притихналия плац, чиято напукана настилка е обрасла с треви, стърчи забравеният паметник на служилите тук войници, геройски загинали при изпълнение на дълга си към Родината. А някъде там, в лепкавия мрак над всички останали постройки, се е надвесило огромното туловище на призрачната казарма…



Паметникът на българо-съветската дружба
Местоположение: Варна
Построено: 1974 година
Изоставено: 1989 година

Ако според Маркс духът на комунизма някога е бродил из Европа, то днес това не е така. Или поне отчасти. Духът на комунизма все още броди, но в България – из мрачните коридори на Паметника на българо-съветската дружба във Варна.
Този зловещ монумент се извисява над морската ни столица на мястото, на което по времето на руско-турската война се е помещавал щабът на руската армия. Като символ на дружбата между двата народа паметникът е служил по-малко от 20 години – от построяването му през 1974 г. до 1989 г. С промяната на политическия строй се изменя и символното значение на бетонния мастодонт и сега той е тъжно олицетворение на една противоречива епоха от българската история.
Някога респектиращ с вида си, днес занемареният паметник всява само страх. Намръщените физиономии на бетонните воини, напомнящи роботите от холивудски филм, и безкрайният лабиринт от тунели и подземия във вътрешността са една малка част от зловещата атмосфера, която ви очаква тук.



Детската градина
Местоположение: Кърджали
Построено: 80-те години
Изоставено: Средата на 90-те

Служила като базова за начинаещите педагози от учителския институт в Кърджали, тази детска градина функционира само около 15 години, преди детският смях завинаги да напусне помещенията й през 90-те. Оттогава пустеещата сграда се е превърнала в един малък еквивалент на печално известния Припят, само че без радиацията.
На двора, сред непристъпна мрежа от треви и храсти ръждясват пързалки и въртележки. Из празните помещения се търкалят никому ненужни играчки, а избледнели рисунки на стилизирани плодове контрастират с опожарените стени на част от сградата. Прашни стъпала отвеждат към подземията на градината, а там, сред мрака, са разхвърляни изкорубените телца на злокобни детски кукли. Лай на бездомни кучета долита от стаите.



6
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 7
6
Коментара по темата
6.
Флагман
04.03.2017 15:20:15
0
5
Ами Емелчето като ходи в Камено да отиде и да направи няколко снимки на Захарния завод. И той е построен преди комунистите да окупират властта. Да видим какво е останало след капиталиста ГришаГанчев. Или безплатно не работите?
5.
dron
04.03.2017 13:15:40
2
6
На скръб смърт и страдание лъха от1-ва Поликлиника във Бургас.Единствената сграда в света където НАД моргата е РОДИЛНОТО.А паметнка във Варна си е супер гледките страхооттнии къщите в района спо 1500Е квадрата
4.
1488
04.03.2017 10:55:27
2
6
Copy/Paste Blitz.bg
3.
евтина мърша
04.03.2017 09:35:06
4
20
на Керанка яловата и продажна путка , е най-изоставеното съоръжение :)))))))))
2.
От къдя, на къдя?
04.03.2017 09:14:58
15
13
Ай стига вече с тоя Соц. И Хитлер мечтаеше за обединение на бялата раса. С тая пропаганда и в Европа се надига неонацизма. Всички искат в Германия, дори и арабелите и циганите . Както и соца се сгромоляса с гръм и трясък, за равенство и братство. Пишете за позитивни неща. Ние докато спряхме в Соца, демокрацията вървеше напред. Сега ги гоним, а кога ще ги стигнем?
1.
..
04.03.2017 09:08:19
3
15
Ако се прибавят и по селата.. хиляди съоражения
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изненадите в листите на ПП/ДБ - генерал Атанасов не е водач Изненадите в листите на ПП/ДБ - генерал Атанасов не е водач На миналите избори ген. Атанасов беше водач в Кърджали ГЕРБ остават фаворити за вота на 9 юни, а ПП-ДБ обира негативите от „сглобката“ и губи 200 000 гласа ГЕРБ остават фаворити за вота на 9 юни, а ПП-ДБ обира негативите от „сглобката“ и губи 200 000 гласа Дясната коалиция се явява донор на „Възраждане“ и ИТН, коментира социологът Боряна Димитрова Исус от Чукарка сгазен от колата на роднина и затова близките му лъжат, че е паднал от дърво Исус от Чукарка сгазен от колата на роднина и затова близките му лъжат, че е паднал от дърво 3-годишното дете е със счупено ребро и с фрактура на раменна става, каза шефът на „Охранителна полиция“ в РУ Айтос Николай Съботинов Близки и приятели на Пейо Пеев на протест, гневни са заради домашния арест на Габриела Близки и приятели на Пейо Пеев на протест, гневни са заради домашния арест на Габриела Те настояват за справедлив съдебен процес и тежка присъда за убийците на авиоинженера Ритуали срещу болести се изпълняват в Светла сряда Ритуали срещу болести се изпълняват в Светла сряда  Вижте какви са обичаите Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон
Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори