×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

23 февруари в историята


23 Февруари 2017, Четвъртък, 11:10 ч.

Вижте някои от по-известните събития, случили се на този ден


Днес, 23 февруари, в Русия отбелязват „Ден на защитника на отечеството”. Официално този празник се появи през 1922 година - тогава той се наричал Ден на Червената армия. По-късно 23 февруари всяка година се отбелязвал в СССР като народен празник - Ден на Съветската армия и на Военно-морския флот.

След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван  в Ден на защитника на отечеството. В този ден празнични мероприятия се провеждат в цялата страна. В Москва той започва с полагане  сутринта на венци и цветя на мемориалния комплекс „Гробът на неизвестния войник” край Кремълската стена. Вечерта в много руски градове този ден се отбелязва с празничен салют.

За някои хора празникът 23 февруари остана като ден на мъжете, които служат в армията или в някакви силови структури. Въпреки това, мнозинството граждани на Русия и страните от бившия СССР са склонни да приемат Деня на защитника на отечеството като Ден на истинските мъже, на защитниците в най-широкия смисъл на тази дума.

303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните.

840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с което се осигурява независимостта на Венеция.

1796 г. – Наполеон I е назначен на длъжността главнокомандващ на Италианската армия.

1826 г. – Николай Лобачевски поставя началото на неевклидовата геометрия.

1836 г. – В Сан Антонио започва битката при Аламо.

1871 г. – В Цариград е свикан Първият църковно-народен събор.

1886 г. – Чарлс Мартин Хол произвежда първите образци алуминий след няколко години интензивна работа. По-голямата му сестра му помага при тези изследвания.

1893 г. – Рудолф Дизел получава германски патент за създадения от него двигател (наречен на неговото име дизелов).

1905 г. – В Чикаго адвокатът Пол Харис и трима други бизнесмени се срещат на обяд, за да създадат първия „Ротари“ клуб.

1909 г. – Самолетът „Silver Dart“ прави първия си полет в Канада и Британската империя.

1918 г. – Немският електроинженер д-р Артур Шербиус получава първи патент за шифровата машина „Енигма“.

1918 г. – В Съветския съюз войските на Блюхер търпят сериозно поражение при Псков и Нарва. По-късно денят е обявен за празник на Червената армия. В днешна Русия това е Денят на защитниците на Отечеството.

1919 г. – В Италия Бенито Мусолини основава фашистката партия.

1933 г. – Япония окупира цялата северна част на Китай до Китайската стена.

1934 г. – Състои се премиерата на американския филм „Болеро“.

1943 г. – Създадена е Националната общогръцка огранизация на младежите.

1943 г. – Сформирана е Група армии „Африка“.

1944 г. – По заповед на Сталин над 400 000 чеченци и ингуши са депортирани в Казахстан заради сътрудничество с нацистка Германия.

1947 г. – Основана е Международната организация по стандартизация ISO.

1953 г. – Във Великобритания са амнистирани 14 хиляди дезертьори от Втората световна война.

1955 г. – Провежда се първата среща на международната военна организация СЕАТО.

1958 г. – Кубински бунтовници отвличат 5-кратния световен шампион по Формула 1 Хуан Мануел Фанджо.

1959 г. – Проведена е първата сесия на Европейския съд по правата на човека.

1963 г. – Българската телевизия става член на Интервизия.

1963 г. – Създадена е Македонската академия на науките и изкуствата с първи председател Блаже Конески.

1973 г. – Състои се премиерата на българския игрален филм Мъже без работа.

1981 г. – В Испания е извършен опит за военен преврат начело с подполковника от Гражданската гвардия Антонио Техеро де Молина.

1981 г. – Състои се премиерата на българския игрален филм Дом за нежни души.

1987 г. – Наблюдавана е свръхновата SN 1987A в Големия Магеланов облак.

1992 г. – Официално са закрити 16-те зимни олимпийски игри в Албервил, Франция.

1996 г. – Състои се премиерата на американския филм Мери Райли.

1999 г. – Създаден е Съюз на частните здравноосигурителни фондове в България.

1999 г. – Лавина, тежаща 300 000 тона и движеща се с 290 km/ч, удря селцето Галтюр, Югозападна Австрия, в разгара на туристическия сезон. Загиват 31 души, затрупани под снега. Разрушени са 7 модерни здания.

2000 г. – Немският футболист Лотар Матеус изиграва 144-я си мач за националния отбор, което е абсолютен световен рекорд.

2001 г. – Пусната е на вода утрадълбоководната нефтена платформа Дийпуотър Хърайзън.

2001 г. – Президентът на Македония Борис Трайковски и на СР Югославия Воислав Кощуница подписват договор за общата си граница, като по този начин разрешават последния спорен въпрос между двете държави.

2001 г. – Радио Сити започва излъчване в по-големите градове на България.

2005 г. – За председател на 39-ото Народно събрание е избран Борислав Великов.

2006 г. – За главен прокурор на Република България е избран Борис Велчев.

2007 г. – Подписана е Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ.

2008 г. – Зов тигра в Приморски край на Русия е обявен за национален парк.

В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
1
23.02.2017 09:50:39
1
1
Стига руска пропаганда!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори