×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съкровището ще ни помогне да развием културно-историческия туризъм в Приморско


Съкровището ще ни помогне да развием културно-историческия туризъм в Приморско
Димитър Германов не пести средства за археологически разкопки и проучвания и тази политика дава резултат
02 Ноември 2016, Сряда, 15:19 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Искаме да свържем в общ маршрут "Бегликташ“, „Ранули“ „Фармахида“, „Силихляр“, „Ченгер“ и „Урдовиза“ край Китен

Приморско се сдоби със своето златно съкровище – уникални тракийски накити, принадлежащи на знатен род, живял край "Силихляр" в периода 3-4 век пр.Хр. Златото бе открито при археологичско проучване на Даниел Пантов и доц.д-р Петър Балабанов.

Счита се, че находката ще бъде обявена за откритие №1 на 2016 година, а златното съкровище безспорно ще помогне за развитието и на културно-историческия туризъм в една от най-красивите български общини. Древното тракийско имане не е плод на случайност, а резултат от последователната политика на кмета Димитър Германов, категорични са специалисти от сферата на туризма, до които Флагман.бг се допита.

Още от първата си година в Общината Германов не пести средства за разкопки. Проучи се детайлно „Бегликташ“, разви се инфраструктурата и резултатът там е налице. Тази година местността бе посетена от над 80 хил.туристи. Инвестираха се сериозни средства в проучването на „Силихляр“, където бе открито и златното съкровище. Плановете са в следващите години всички културно-исторически обекти да се социализират и свържат в общ маршрут.


-Г-н Германов, може ли находка №1 на 2016 година, да изстреля Приморско в друга орбита – в топ 3 на най-популярните български курорти?

-Дали може – времето ще покаже. Ние ще направим всичко по силите си, за да развием и културния туризъм в Община Приморско. Откритата находка е първата стъпка в тази посока. Тя допълва историята на нашия край. Това показва нещо по-различно за античността – за ролята на траките, техния социален живот. Оттук нататък пред нас предстои много работа и правилно влагане на инвестициите, защото култулно-историческият туризъм има своя потенциал, а ние имаме какво да покажем – „Бегликташ“, „Ранули“ „Фармахида“, „Силихляр“, „Ченгер“ и „Урдовиза“ край Китен – това е един мегакомплекс, който при добра разработка, консервация и естествено социализиране, би могъл да се превърне в нещо уникално не само за Южното Черноморие, но и за България.

-Ще промени ли плановете ви за Бюджет 2017? Най-малкото ще трябва да инвестирате сериозна сума в градския музей, за да гарантирате сигурността на съкровището.

-До този момент не сме спрели да инвестираме в тази посока. Отделяме много средства не само за археологически разкопки, но и за развиване на инфраструктурата. Миналата година открихме градския музей и всички виждат неговите предимства. В него сега ще инвестираме около 150 хил.лева, за да закупим съоръженията, които да гарантират сигурността на съкровището. Що се касае до развитието на комплексите, за които говорих, ще търсим европейско финансиране. Вече съм възложил на екипа си и той работи неуморно в тази посока.

-Ще бъде ли пътуващо това съкровище, както например е Панагюрското?

-Открито е на територията на Приморско, но все пак е национално съкровище. Съвсем логично е да опитваме да го презентираме и другаде, но това ще бъде само, за да популяризираме Приморско като туристическа дестинация. 

-Каква е стойността на откритите златни накити? Археолози са категорични, че практически няма стойност.

-Не съм специалист и не мога да го коментирам, а и не бих желал да изпадам в подобна конкретика.

-Това ли ще бъде новият символ на Приморско?

-Въпрос на разработване на стратегия. Има открито съкровище, то съществува, тук е, може да се види, а що се касае до това дали ще е символ – ще анализираме и преценим.

В категории: Приморско


21
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
21
Коментара по темата
21.
Тоя Германов
15.11.2016 00:26:16
0
2
Пуснал си два косъма и вече мисли че има брада!
20.
кмете пусни си и мустаци
11.11.2016 18:21:46
0
3
кмета брада ли си пуска? прави се на оригинален нещо
19.
Този Киро е много прав!
05.11.2016 22:36:09
0
16
Киро:
Г-н Германов,Вие сте интелигентен мъж!Бургазлия сте,работили сте и живеете в ГОЛЕМИЯТ ГРАД.Задачата с която сте се заели не е лека бих казал непосилна.Култивирането и облагородяването на ПРИМОРЧАНИНА.Туй "жиотно"е с големо самочувствие породено от "спастреното"лятоска.Селяни с пари а именно СЕЛЯНДУРИ.Книга през живота си не е прочел тоз добитък.В 21в. има пари а се топли край кюмбето(с малки изключения са "климатизираните",заимствали от Големият град)Завистливо и тесногръдо племе.ПОЖЕЛАВАМ,ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА УСПЕЕТЕ НА ПРЕВЪЗПИТАТЕ МЕСТНОТО КЮПРИЙСКО ПЛЕМЕ и поне малко да замяса на нещо....или поне се доближи до НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ(където между другото се пресели така нареченото от ПРИМОРЧАНИНА по оправно съсловие на селото)Успехи имного търпение с "ТИЯ ОРА".
18.
до 12 13 и 14
05.11.2016 20:33:11
0
14
Я се разкарвай по улица "Трети март", че съвсем е останала безлюдна. Вие и без туй друга улица в Приморско нямате - само един Трети март. Къде ви са другите дати? Сигурно са в Китен и по една в селата... и това ви е много даже.
17.
До Киро -2,5,7
05.11.2016 20:06:40
0
13
Киро, Кирооооо! Не те познавам, но ще ти кажа едно. Спори се с нормални хора, а в Приморско такива хора няма. Приморчанина е някакво странно животно - грешка на природата. Не си губи времето!
16.
ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО!!!
05.11.2016 18:41:26
0
12
ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

№ 22920/16
01.11.2016 г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ
гр. София, 14.10.2016 г.

Светломир Хиков – прокурор при СРП, след като се запознах с материалите по пр. пр. №22920/16 г. по описа на СРП,

УСТАНОВИХ:

Преписката е образувана по повод изпратени от СГП (пр.№11486/2016 г.) материали на основание чл. 35, ал. 1 от НПК по компетентност с оглед изложени данни за извършено престъпление по чл. 162 от НК, изложени в жалба до Главния Прокурор на Р. България от лицето Атанас Петров Атанасов от гр. Ямбол.
По преписката е извършена проверка от органите на полицията при СДВР и материалите изпратени на СРП с мнение за отказ от образуване на досъдебно производство.
След внимателен прочит и анализ на събрания в хода на проверката извършена от органите на полицията, материал, констатирах, че са налице основания за отказ от образуване на предварително производство – чл. 24, ал. 1 т. 1 от НПК.
В хода на проверката е установено следното:
В сигнала до Главния прокурор на Р. България лицето Атанас Петров Атанасов живущ в гр. Ямбол, заявява, че на 07.05.2016 г. в социалната мрежа „Фейсбук” е регистриран профил с името „Ямболчани”. От този профил неизвестно лице (или лица) насажда омраза към гр. Ямбол и жителите му. Профила е изпълнен със злостни коментари и призиви за насилие към всички, които живеят в гр. Ямбол. Публикувани са снимки от ромски махали и в коментарите към тях се внушава, че целият град е ромски и, че жителите му са черни, кривогледи, нечистоплътни, миризливи, необразовани, малоумни изроди, ямболски примати, не могат да говорят български.
С цел установяване автора на профила е изпратено писмо до Началника на РУ гр. Ямбол за установяване и снемане на обяснение по делегация от лицето Атанас Петров Атанасов, в което подробно и точно да изложи обстоятелствата, които е посочил в жалбата срещу фейсбук-профила „Ямболчани”, да посочи свидетели, очевидци и други известни му факти и обстоятелства в подкрепа на твърденията му, че авторите на фейсбук-профила са хора от гр. Приморско.
Видно от снетото му обяснение става ясно, че няма конкретни свидетели и очевидци на твърденията му, че създателите на профила са от гр. Приморско. Изказани са само предположения, че обидите са насочени към някакъв човек от гр. Ямбол известен като Мишо „монтьора”, който има къща и автосервиз в гр. Приморско и най-вероятно той знае кой го мрази и кой е писал срещу него и всички от Ямбол. Атанасов допълва, че по непотвърдени данни и слухове е разбрал, че човекът, който сипе обиди и призовава към насилие е известен с името „Келемето”, или поне с такъв прякор се появявал във форумите на гр. Приморско.
Изготвена е справка от отдел 02 „Трансгранична престъпност” – ГДБОП, от която се установява, че на 10.08.2016 г. администратора на страницата я е премахнал. Наблюдавайки активността на страницата служителите на ГДБОП са установили, че нейното съдържание бива ограничавано, тоест страницата не е налична. В отговора си ГДБОП допълват, че субективното тълкуване на информацията в интернет не може да бъде основание за предполагаемо престъпление. За да може съдържанието на фейсбук страницата да бъде фиксирано, то тя трябва да бъде налична и видима от потребителите. За да бъде установен администратора на страницата, трябва да се изготви запитване до Фейсбук, съдържащо аргументирано, точно и ясно описание на извършено престъпление, както и превод на съответния текст от Наказателния кодекс на английски език.
Видно от гореизложеното се установява, че въпреки наличието на данни за осъществен състав на престъпление по чл. 162 от НК същите не могат да бъдат считани за достатъчно за образуване на досъдебно производство. Имайки предвид отговора получен от проверката на ГДБОП съществува обективна невъзможност за установяване на администратора на фейсбук страницата, поради това, че същата е заличена от социалната мрежа. Същевременно от снетото допълнително сведение от подателя на сигнала, същият не предоставя конкретна информация, а изказва предположения относно неустановени до момента лица.
Предвид горното и на основание чл. 199 и чл. 213, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК.

ПОСТАНОВИХ:

ОТКАЗВАМ да образувам и ПРЕКРАТЯВАМ пр. пр. №22920/16 по описа на СРП.
Препис от постановлението да се изпрати на Атанас Петров Атанасов, живущ в гр. Ямбол….
Постановлението може да се обжалва по реда на чл. 213 ал. 2 от НПК.
Материалите КД

ПРОКУРОР: Светломир Хиков
15.
Горбачов от махалата в Приморско
05.11.2016 17:15:17
0
12
Туй дето го е писал 12, 13 и 14 е някой от нашата махала, който се прави на българин. В Приморско българи няма. Всички сме или цигани или веселийци и яснополянци.
14.
До Киро ямболчанина
04.11.2016 23:25:01
12
7
Там в село ямбол в първи клас ходил ли си бе ямболчанино? Употребяваш думата "затуй"??
На български език се казва " ЗАТОВА"!!!! В село ямбол говорите на цигански..знаем го това,но поне по форумите не се излагайте!
Утре си пусни канал 1, нова тв,BTV и чуй колко пъти ще употребят циганските думи "туй","тъй","онъй","онуй"????
Нито веднъж няма да ги кажат,а ти цигански ямболчанино се образовай,че като пишеш се издаваш в невежеството си!!!!
13.
Do Киро ямболчанина
04.11.2016 22:55:16
12
8
В Приморско: така
В село ямбол :тъй
В Приморско: това
В село ямбол :туй
В Приморско: онова
В село ямбол: онуй
В Приморско: има училище
В село Ямбол: няма училище
Нито един човек от Приморско не живее в циганското село ямбол!
Половина циганско село ямбол живее в Приморско!
Факт за всички цигански ямболчани!!!!
12.
До Киро ямболчанина
04.11.2016 22:38:52
12
7
Думата "туй" я изказвай в циганското село ямбол...разбра ли ямболчанино прост? В Приморско хората казват "така"!!! Ако ти хакна една в кривогледата мутра и ще ти оправя кривогледия цигански поглед! Налбантов като те оправяше отзад ти беше кеф??? Га яде кифтеата ни рива ямболчанино? Мор за ямболчани! Ще ви свършим до един!!!!
11.
До 10
03.11.2016 09:55:40
2
3
След като говориш за шуробаджанащина и корупциони схеми дай примери за кого става въпрос .
10.
Тъпи управляващи
03.11.2016 09:02:36
3
9
Кой бе баце има акъл в управата ,безочливо ,алчни,селски пръчки , шуробаджанащина,вече даже и не се крият явно прилагат корупционни схеми.Нямате ли срама бе како Заро ,стига с тези Веселийски номера.
9.
55555
03.11.2016 08:23:47
2
7
От всичко, което бихме могли да вземем от западната цивилизация, само идиотщините взехме. Включително неспособността да различаваме науката от чувал с картофи.Нацията ни, или народът ни (защото нация значи нещо повече) е с много занижени критерии
8.
срамота
02.11.2016 21:25:31
5
4
ДПС-Див Приморски Селянин ,това сте вие ,тъпи и прости хора.Как не ви е срам.Тук пише само суперлативи за приморско ,за културно историческото наследство а вие пак оплювате хората , оплювате всичко и всички ,срамувам се че живея до такива хора-мърши .
7.
Киро
02.11.2016 20:53:59
4
17
Много конструктивно изказване.Но да вметна друго ПРИМОРЧАНИНА освен бит пазар до Лозенград и ниско тарифна почивка до Катерини Парария,колкото да се каже,че е "одил" по света не е посетил.База за сравнение той нема.По цела зима си стои в пустеещити си "хотели"и само зяпа и одумва през терасата кой я за "ляб" или за пукница ходи.
6.
Приморско за винаги !
02.11.2016 20:42:29
11
7
Кмете имам няколко идей .Нека да направим Приморско едно малко по добро място за туризъм и отдих ,с цел да изпъкнем пред другите курорти.1.Няма ли как да се облагороди крайбрежната алея и да се обособи велоалея ,паркова зона ,ландшафт ,дори и някаква търговия ,а защо не и паркинг с естакада подбившият ресторант ропотамо (моля ви,за следващото лято го пооправете малко този импровизиран "паркинг"!2.Нека да съживим старият квартал и да повдигнем търговията и поминъка на местните в този район ,според мен не е правилно всичката търговия да е съсредоточена на 3-ти март от пощата до старата мелница .Идеята ми е улица Черно море от хавана бар до х-л Метропол да се направи улица от тротоарен тип (В турция и гърция имамного такива улички ,търговията кипи ) движението е разрешено в определени часове,има ред и дисциплина и естетична визия,ако се справите добре ,всяка следваща година може да правите по една улица-Лилия,Хр Ботев,Странджа и т.н.За справка вижте уличките в Паралия катерини и ще разберете какво имам впредвид.Входа на южния плаж при въжения мост е много зле ,ако Димитър Николов беше кмет на приморско дали щеше да го остави така ,А една истинска велоалея към Перла как ви се струва като идея ,Нз как са европроектите но ..малко трябва да се поразровите ,а тъкмо ще завършите ул Перла пред хотелите на Димитров.Ако се чудите как да закарате туристи във Веселие или Ново паничарево ,просто спрете да мислите ,няма смисъл .Помислете как да увеличим сезона в Приморско ,съберете бранша ,разберете какви са техните възможностти за по ранно започване и по късно и затваряне,от там вземете имената на всичките тур фирми които вкарват туристи през активния сезон и ги поканете и поработете,всеки един автобус през май ,юни и края на септември е добре дошъл ,дали с деца,дали с пенсионери или гребци ,създайте условия и съдействайте на бранша,два три сезона и нещата ще тръгнат от самосебе си,имаме природни дадености ,а не умеем да ги използваме и управляваме .....Г-н Германов ,а как стоят нещата с курортната такса ,може ли да ми подшушнете по колко са платило големите хотели ....а Перлите ....ще очаквам с нетърпениеследващата новина ....и ще продължа с коментарите а вие помислете какво ще се направите през следващите три години,че времето върви
5.
Киро
02.11.2016 20:23:08
6
16
Не брат,просто местен не може да вирее!Виж ко стана с чичо Митко.Ами с Лиляна?Затуй им "сложихме",човек от сой,барем ги "ОПРАВИ".Щото освен завистливи са и много алчни.Всичко инвестират в коли и ремонти по жалките си "хотелчета" а ходят облечени с едни и същи парцали-ежедневно и целогодишно.Но като станат квартал на Бургас ще ги вкараме в правия път.
4.
Вярно е
02.11.2016 20:14:25
5
17
Киро много си прав ,големи селяни са Приморци,щом допуснаха и да ги управлява този кмет и тази заместничка
3.
ДМ
02.11.2016 19:00:23
9
10
Много моля поне тази статия не оплювайте.Приморско е едно приятно масто за живеене.Пътувайте повече и ще видите че,като се върнете Приморско ще ви се види прекрасно.
2.
Киро
02.11.2016 18:05:33
7
15
Г-н Германов,Вие сте интелигентен мъж!Бургазлия сте,работили сте и живеете в ГОЛЕМИЯТ ГРАД.Задачата с която сте се заели не е лека бих казал непосилна.Култивирането и облагородяването на ПРИМОРЧАНИНА.Туй "жиотно"е с големо самочувствие породено от "спастреното"лятоска.Селяни с пари а именно СЕЛЯНДУРИ.Книга през живота си не е прочел тоз добитък.В 21в. има пари а се топли край кюмбето(с малки изключения са "климатизираните",заимствали от Големият град)Завистливо и тесногръдо племе.ПОЖЕЛАВАМ,ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА УСПЕЕТЕ НА ПРЕВЪЗПИТАТЕ МЕСТНОТО КЮПРИЙСКО ПЛЕМЕ и поне малко да замяса на нещо....или поне се доближи до НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ(където между другото се пресели така нареченото от ПРИМОРЧАНИНА по оправно съсловие на селото)Успехи имного търпение с "ТИЯ ОРА".
1.
Президента
02.11.2016 17:47:20
6
2
Вярвам, че ако туризма бъде правилно развит, цялото черноморие на България може да се превърне в едно свястно за живеене място!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори