Цената на хляба в Бургас пада до 50-60 ст.
Цената на хляба в Бургас може да падне до 50-60 ст. Това е резултат от ниските цени на горивата в града. Това съобщи Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Той обясни, че основно в хлебопроизводството се използва газ или пелети, пише сайтът burgasdream.com.
„Дизелът отдавна не се използва в производствата за хляб, но при фирми, които имат големи транспортни разходи, разнасят в други региони, съществено се отрази върху цената на хляба. Това дава повод отново в Бургас да се появи хляб от Сливен и Ямбол на цена от 50-60 ст.”, обясни производителят.
През последните години нелоялната конкуренция в бранша е изчезнала до голяма степен. „Може би под 20% бяха останали нелоялните конкуренти, които присъстват на пазара. Благодарение на контролните органи, които бяха изключително активни последните няколко години, спряхме да наблюдаваме тези процеси. Сега с намаляването на горивата те отново се появиха. Предполагам, че контролните органи ще реагират веднага”, допълни Людиев. В малките магазини, където се случва да не се издават касови бележки, и продукцията, която се доставя не е с изискуемите документи.
Според Людиев, цена за хляб от 50 ст. не е реална, защото се използват лошокачествени брашна и лоши технологии. „Там хлябът се произвежда за час - час и половина. Това довежда до нискокачествен продукт”, категоричен е хлебопроизводителят. Добави Коментар