Атанасовден e, не варете боб и леща!
Православната църква днес почита днес Атанасий Велики. Светецът е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме го заедно с архиепископ Кирил.
Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, за това на места се нарича и "Среди зима". Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква “Иди си Зимо, идвай Лято!”.
Свети Атанас се смята за брат на Св. Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан "сладки и медени". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, затова жените правели медени питки и раздавали, за да я омилостивят. Характерно е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета. В миналото, на Атанасовден, хората проверявали запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства "колко скача 3 годишен елен".
В българските народни вярвания светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони. Денят е наричан също и "Втора Коледа" - защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега.
Стопаните гадаели по времето на Атанасовден, дали ще е плодородна годината. "Дебел сняг - дебел комат" - имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.
В някои райони на България със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден. Това са последните дни, в които се пеят песни за любов и женитба от моми и ергени. Скоро наближава период на пост и въздържание, период, през който годежи и сватби не се извършват.
На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуала побратимяване, които се изпълнява и на Ивановден.
Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-вече свинско с бамя.
На Атанасовден жените не бива да плетат и шият, защото се смята, че ако се убодат, няма да раждат лесно. Не се варят боб и леща, за да не се разболеят децата им.
Имен ден празнуват: Атанас, Наска, Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото „Атанасиос" със значение „безсмъртен".
5
Коментара по темата
5.
Барс
18.01.2016 18:13:08
Живи и здрави всички именяци !!! Слава на светеца !!!
4.
Уйо
18.01.2016 18:11:59
Ииииий...ма що не го писахте по-рано ,бре...Аз вече сварих боба и се наядох яко . Ама сега не мога се спра да пърда !!!
3.
me
18.01.2016 17:15:15
Бабини деветини. А това "и най-вече свинско с бамя" уби рибата. Къде да ви я търсим тая бамя през зимата бе? Куку!
2.
Гражданин на РБългария
18.01.2016 14:43:11
Стига сте писали простотии,кой каквото има това ще яде!Защо толкова години не го написахте,когато хората от години празнуват,а сега някой се прави на голям ясновидец и се чуди какво да пиши!Защо не напишете веднъж,че на Атанасов ден всички с името Атанас ще получат по Един валчер за пържоли за да хапнат и те веднъж нещо свястно и да празнуват като бели хора,или ще получат по 50 лв,а все глупости пишете!То леща и боб да има пак ще е добре!Едно време с леща и боб баба ми живя до 98години!!!!!Много гадини има на които разрешават да пишат разни изневиделица!!!!
1.
флегмена
18.01.2016 14:40:36
Тъкмо почвах да варя!
Спирам веднага!!!
Спирам веднага!!!