Защо японките са слаби, нямат бръчки и живеят до дълбока старост?
Каквито и фактори да определят тези качества на жителите от Страната на изряващото слънце, един е повече от основен, и това е техният начин на живот и хранене.
Ето 10 основни правила, които японците следват в ежедневието си и с които се обясняват причините за добрия им тонус и външен вид:
1. Японците не консумират полуфабрикати, те се хранят изключително с прясна храна, приготвена с минимална термична обработка.
2. Японците консумират много риба, именно тя е източник на Омега-3 мастни киселини, които са отговорни за запазването на добро здраве и младост.
3. Японците консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци – карфиол, броколи, ряпа, зеле.
4. Соята и соевите продукти са едни от основните храни в менюто на японците. Соята съдържа големи количества белтъчини и незаменими аминокиселини, напълно съизмерими с тези, които се съдържат в месото.
5. Японците пият поне по две чаши зелен чай дневно. Той е един от най-мощните антиоксиданти, изключително средство за регенерация на клетките и за подтискане на развитието на раковите клетки.
6. Японците консумират синьо-зелените водорасли. Те заемат съществено място в японската кухня. Считат ги за суперхрана и мощен антиоксидант, който елиминира токсините в организма, а това забавя процесите на стареене.
7. В японската кухня не се смесват прекалено много продукти в едно ястие,порциите не се декорират. Това е в хармония с правилата на разделното хранене, което е доказало във времето ефективността си в борбата с излишното тегло.
8. Японците обожават да похапват пресни плодове и зеленчуци, това е техният начин да си набавят достатъчно минерали и витамини в естествен вид.
9. Когато готвят и сервират, японците използват малко съдове с малки размери, които не позволяват порциите да са излишно големи. Още един прийом срещу преяждане!
10. Японците се хранят бавно, дъвчат храната си продължително и винаги в спокойна обстановка. Този урок е един от първите, на който научават децата си.
3
Коментара по темата
3.
Godlike
10.01.2016 20:50:45
В Япония, почти всяка фирма разполага с Дзен помещение, което се използва от всички служители с края на работния ден. Идеята е да се намали напрежението и стреса и да се прибереш вкъщи спокоен. Примерите са много. Ние сме на светлинни години от тях.
2.
флегмена
10.01.2016 14:22:14
Мляко е, да, но юнашко!
От малки пишлета и пият до капка!
От малки пишлета и пият до капка!
1.
Георги
10.01.2016 13:13:04
11. Похапват с удоволствие истинско българско кисело мляко с идеалното съотношение между двете бактерии... нещо, което българите нямат възможност да правят. Българите ядат даноноподобни бълвочи, от които няма никаква полза.