Иновативна разработка доказва произхода на храните
Учени от технологичния център в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представиха иновативна научна разработка, която доказва произхода на хранителните продукти и тяхното съдържание, съобщава БНТ. Чрез анализ на гените, може да се съди за качеството им и имат ли добавени ГМО. Целта е по този начин българските производители да защитят марките си на европейския пазар.
Чрез новата технология могат да се изследват едновременно хиляди гени. Генетичните маркери на даден продукт се отпечатват на микрочип и след анализ на молекулата, може да се проследи нейната идентичност. По този начин в Ирландия и в Шотландия проверяват съдържанието в уискито и рома.
„Целта ни е да помогнем на производителите на хранителните продукти, за да могат да защитят своите марки на европейския пазар. Може например технологията да намери приложение при производството на кисело мляко, сирене“, каза пред камерата на националната телевизия проф. Илия Илиев.
Изследването става за няколко минути. Български фирми вече са проявили интерес към разработката.
Новата технология намира приложение и в медицинската диагностика. Използва се за откриване на различни онкологични заболявания, нови гени, лекарства и токсикологични изследвания. Добави Коментар