Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Донка Байкова: Киселото зеле носи рак и алергии, не го слагайте в големи бидони!

И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Ключови думи: Донка Байкова, здравословно хранене, диетолог, зеле, колбаси, рак

И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
„Има няколко неща, които определят киселото зеле хем като полезна храна, богата на витамин С, хем като опасна заради солта. Натриевият хлорид е канцерогенен фактор, когато е в големи количества. Има източноазиатски народи, които използвайки такива продукти и те страдат по-често от онкологични заболявания. Ако правите кисело зеле, е по-добре да го слагате в по-малки съдове с по-малко сол и не използвайте натриев бензоат и други Е-та“, заяви проф. Байкова в „Добро утро, България!“.
„По-добре приготвяйте киселото зеле една седмица преди Коледа. Аз слагам една-две зелки във вода с дозирано количество готварска сол и то зрее нормално. След седмица при стайна температура, става много хубаво. Зелето го има целогодишно в търговските обекти. Препоръчвам по-малки бидони да използвате“, каза още Донка Байкова.
Тя съветва да не консумираме повече от 150 грама колбаси.
11
Коментара по темата
11.
Иванов
29.10.2020 13:59:19
Тази да си скъса дипломата и да си иде на село! Американците откриха, че витамин Д в киселото зеле лекува и предпазва от женски лоши болести и много други!
10.
Ана
17.11.2015 12:51:35
Към номер9: В каква опаковка купувате олиото или някои алкохоли.Между тях и пластмасата има по голяма вероятност да има реакция.
9.
Към №8
17.11.2015 12:39:54
Да ви имам оптимизма.Това всеки го знае.С профил "Химия"в средното съм била,но не считам,че съм специалист по различните видове пластмаси.Кои са подходящи за хранителни цели,с какъв състав и температура.Дори за бутилките с вода съм чела,че не трябвало да се затоплят на слънце,да нямат и малки пречупени/огътати места...Камо ли концентриран солен разтвор в бидон за нещо си плюс ферментиращо зеле..Но не искам да се задълбочавам..Търсете информация,ако Ви интересува.
8.
Ана
17.11.2015 09:29:42
Към номер 2 : Не знам каква реакция става след като поне от знанията си по химия знам, че солта е неорганично ,а пластмасата е органично вещество. Малка е възможноста за реакция между тях. Пък и бидоните се правят от специални пластмаси.
7.
дочка
17.11.2015 03:03:19
донке , ти си била голема пача ,ма душа . ти кисело зеле яла ли си
6.
Ана
16.11.2015 20:27:57
Абе и на традиционното кисело зеле ли посегнахте?Според професорката трябва да не ядем. А не знае ли ,че в нашите гени е "записан" вкуса на к. зеле и съм сигурна ,че не е вредно.
5.
Бургазлия
16.11.2015 19:04:22
Диетологията казват ,че е медицинска специалност.Вярно,практикуват я медици,но тези медици,(които случайно са попаднали в медицината и не искат да са лекари.Псевдомедицинска специалност.
4.
R
16.11.2015 10:40:15
Знаем, че си проста ПУЙКА-вмирисана, но днес имам усещането, че се нуждаеш от настаняване в Карлуково-ОВЦА проскубана
3.
гражданка
16.11.2015 09:28:54
проф.Байкова ,както казва известния проф.Деянов ,в Бг тези титли вече се вземат като топъл хляб и е съмнително ,кой ги заслужава действително.Та като прочетох поредното ви изказване ,не се учудвам ,че и вие сте една от тях.Понеже и друг път съм ви слушала и то в живо предаване, и помня ,как по това време на годината и в зимните месеци ни хвалехте и препоръчвахте киселото зеле и като салатка ,и като ядене ,а не да се тъпчем с изкуствените краставици и домати през зимата .Сега чета ...съвсем друго ..говорите.Желателно е повече да не давате консултации,ама то в Бг за пари сигурно и вие пред нищо няма да се спрете!
2.
!
16.11.2015 08:53:03
Права е професорката,пластмасата реагира със солта и..Едно време са държали зелето в дървени каци,но сега ?Ние ползваме едни много големи стъклени буркани.Могат ли да се сравнят екологията и стресът преди и сега?!До 86-та нямаше дори радиация!После войната в бивша Югославия!И с тия милиони трошки сега-от хлапе до старец ги тътрят и опушват!Но няма как-и водата от пластмасови съдове е съмнителна..Преди си пиехме чешмяна.И сега сигурно някои си продължават така.
1.
Дедо Ую
16.11.2015 08:38:14
Тази изчаткала професорка за кво през ден и пльосвате глупостите, баба ми и дядо ми са изяли по 2 тона кисело зеле и починаха на по 90 години, тая овсъ ще ме учи какво да ям!
  Добави Коментар
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради... Алексиев има тежки проблеми с алкохола и... дрогата? Предизвикан е на бой Любовната драма за Беба може да влезе в клетката за ММА, ако зависи от Велин...
"Взриви" телевизията Димо Алексиев произнесе присъда в Игрите, деликатна подробност е, че в момента той е зад решетките Вярно ли е, че хората във връзки всъщност са по-щастливи от необвързаните? Ето какво казват експертите
„За“ и „против“ прошката след изневяра Да останеш във връзка с някого, който е изневерил, понякога може да бъде нараняващо 4-те зодии, които ще намерят нова любов Вижте кои са те 
За бургазлии това е перфектното предястие - калмари с чуден чеснов сос Това е тайната рецепта на хората от морето  Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5% Калин Джорджеску получи 22 на сто подкрепа 
7 нездравословни храни, които да избягвате Инстантни спагети са едни от тях Българските гори са едно от местата с най-голямо биоразнообразие в Европа
„Жени като Дебора Михайлова“: Урсула фон дер Лайен спомена българката на Деня срещу насилието над жени (ВИДЕО) Една на всеки три жени става жертва на насилие в някакъв момент от живота си Близо 5% от българите са пристрастени към спиртните напитки За 2024 г. страната ни се нарежда на осмо място по консумация