Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Донка Байкова: Киселото зеле носи рак и алергии, не го слагайте в големи бидони!

И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Ключови думи: Донка Байкова, здравословно хранене, диетолог, зеле, колбаси, рак

И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
„Има няколко неща, които определят киселото зеле хем като полезна храна, богата на витамин С, хем като опасна заради солта. Натриевият хлорид е канцерогенен фактор, когато е в големи количества. Има източноазиатски народи, които използвайки такива продукти и те страдат по-често от онкологични заболявания. Ако правите кисело зеле, е по-добре да го слагате в по-малки съдове с по-малко сол и не използвайте натриев бензоат и други Е-та“, заяви проф. Байкова в „Добро утро, България!“.
„По-добре приготвяйте киселото зеле една седмица преди Коледа. Аз слагам една-две зелки във вода с дозирано количество готварска сол и то зрее нормално. След седмица при стайна температура, става много хубаво. Зелето го има целогодишно в търговските обекти. Препоръчвам по-малки бидони да използвате“, каза още Донка Байкова.
Тя съветва да не консумираме повече от 150 грама колбаси.
11
Коментара по темата
11.
Иванов
29.10.2020 13:59:19
Тази да си скъса дипломата и да си иде на село! Американците откриха, че витамин Д в киселото зеле лекува и предпазва от женски лоши болести и много други!
10.
Ана
17.11.2015 12:51:35
Към номер9: В каква опаковка купувате олиото или някои алкохоли.Между тях и пластмасата има по голяма вероятност да има реакция.
9.
Към №8
17.11.2015 12:39:54
Да ви имам оптимизма.Това всеки го знае.С профил "Химия"в средното съм била,но не считам,че съм специалист по различните видове пластмаси.Кои са подходящи за хранителни цели,с какъв състав и температура.Дори за бутилките с вода съм чела,че не трябвало да се затоплят на слънце,да нямат и малки пречупени/огътати места...Камо ли концентриран солен разтвор в бидон за нещо си плюс ферментиращо зеле..Но не искам да се задълбочавам..Търсете информация,ако Ви интересува.
8.
Ана
17.11.2015 09:29:42
Към номер 2 : Не знам каква реакция става след като поне от знанията си по химия знам, че солта е неорганично ,а пластмасата е органично вещество. Малка е възможноста за реакция между тях. Пък и бидоните се правят от специални пластмаси.
7.
дочка
17.11.2015 03:03:19
донке , ти си била голема пача ,ма душа . ти кисело зеле яла ли си
6.
Ана
16.11.2015 20:27:57
Абе и на традиционното кисело зеле ли посегнахте?Според професорката трябва да не ядем. А не знае ли ,че в нашите гени е "записан" вкуса на к. зеле и съм сигурна ,че не е вредно.
5.
Бургазлия
16.11.2015 19:04:22
Диетологията казват ,че е медицинска специалност.Вярно,практикуват я медици,но тези медици,(които случайно са попаднали в медицината и не искат да са лекари.Псевдомедицинска специалност.
4.
R
16.11.2015 10:40:15
Знаем, че си проста ПУЙКА-вмирисана, но днес имам усещането, че се нуждаеш от настаняване в Карлуково-ОВЦА проскубана
3.
гражданка
16.11.2015 09:28:54
проф.Байкова ,както казва известния проф.Деянов ,в Бг тези титли вече се вземат като топъл хляб и е съмнително ,кой ги заслужава действително.Та като прочетох поредното ви изказване ,не се учудвам ,че и вие сте една от тях.Понеже и друг път съм ви слушала и то в живо предаване, и помня ,как по това време на годината и в зимните месеци ни хвалехте и препоръчвахте киселото зеле и като салатка ,и като ядене ,а не да се тъпчем с изкуствените краставици и домати през зимата .Сега чета ...съвсем друго ..говорите.Желателно е повече да не давате консултации,ама то в Бг за пари сигурно и вие пред нищо няма да се спрете!
2.
!
16.11.2015 08:53:03
Права е професорката,пластмасата реагира със солта и..Едно време са държали зелето в дървени каци,но сега ?Ние ползваме едни много големи стъклени буркани.Могат ли да се сравнят екологията и стресът преди и сега?!До 86-та нямаше дори радиация!После войната в бивша Югославия!И с тия милиони трошки сега-от хлапе до старец ги тътрят и опушват!Но няма как-и водата от пластмасови съдове е съмнителна..Преди си пиехме чешмяна.И сега сигурно някои си продължават така.
1.
Дедо Ую
16.11.2015 08:38:14
Тази изчаткала професорка за кво през ден и пльосвате глупостите, баба ми и дядо ми са изяли по 2 тона кисело зеле и починаха на по 90 години, тая овсъ ще ме учи какво да ям!
  Добави Коментар
Голям обрат в "Ергенът" Адриана харесва Виктор Путин с пламенен поздрав към... Президента на Сърбия
ЦСКА зарадва феновете си Отборът напредва със стадиона Лоша новина за хората в стоманобетонната джунгла, спират санирането Това обаче не важи за блоковете, които вече са кандидатствали и са одобрени
Шампион по оцеляване Костенурка оцеля 10 години под облицован под Приеха бюджета на ДОО, пенсиите се увеличават с над 10 процента В момента депутатите продължават работа с парите за НЗОК
Изключително талантлив младеж се бори за живота си Неприятна новина от Бразилия От Кремъл с тежки думи Дмитрий Медведев говори за войната
Българин с фурор на СП Нов златен медал за... От ЦСКА изригнаха "Цяла България стана свидетел на пореден акт на насилие срещу футболист на ЦСКА", гласи позиция на клуба
Уволниха дисциплинарно полицая, стрелял по студенти в Плевен Казусът стана широко известен "Той е единственият правилен избор за..." Хасан Исаев подкрепи Гриша Ганчев