Ресторантьори: Един руснак харчи на морето колкото 50 германци
Според келнери, работещи на първата линия в кръчми по курортите, щедростта на братушките не е мит, а реалност. Затова в заведенията руският език е задължителен – и за надписите в менюто, и за общуването с туристите.
Впечатляват и бакшишите, които развеселените гости от Север оставяли на келнерите – някои от тях достигали половината от направената сметка. Има и рекордьори – в отделни случаи една компания от руски празнуващи плащала отгоре почти колкото официалната месечна заплата на обслужващия ги сервитьор.
„Важното е да накараш руснака да се почувствува като у дома си, да спечелиш симпатиите му и да го накараш да се отпусне”, пояснява изпечен в занаята келнер от търновска кръчма.
Имало и трикове, с които далаверата на кръчмите се увеличава с пъти. Например, след като компанията премине на пиене „на екс”, става възможно вместо скъпи маркови коняци и водки, да се пробутват родни, които са доста по- евтини.
Във Велико Търново още се разказва като легенда случай отпреди няколко години, когато руски новоизпечен милионер, впечатлен от евтиното злато в магазинчетата, започнал да купува по половин килограм от всяко, докато напълнил голям найлонов плик. При това след всяка покупка братушката оставял за продавачката по 10-12 долара, за да се почерпи. Добави Коментар