Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)
Ключови думи:
бургас, пекарна зиа, козунаци, пекари, рецепта, тайна, съставки, майсторлък, майстор янчо димитров
Великденската трапеза по български няма как да остане без задължителните козунак и боядисани в червено яйца, които са част от родната традиция за посрещането на светлия християнски празник. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Едва ли обаче знаете, че у нас той се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
В българската традиция да се замеси козунак, е свещенодействие и ритуал. Той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
Ако ще правите козунак, трябва да знаете, че той се меси дълго и се пече в слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.
|
И най-големите тънкости при традиционния български козунак за читателите на Флагман.Бг разкрива майстор Янчо Димитров, управител на производствения цех на „ДЖЕЙЕЛПИ“ в Поморие
„Козунакът ни е по традиционна рецепта още по БДС. В него не се използват никакви изкуствени подсладители, консерванти и оцветители. Затова нашият козунак не е толкова жълт като тези на другите фирми. Няма яйце, което да боядисва толкова много козунака в такъв наситен цвят“, казва майсторът. „Ние използваме яйца, свинска мас, олио, захар, високо белтъчно брашно, което е два пъти по-скъпо от обикновеното и гарантира постоянно качество на изделията, както и необходимия обмен и вкус. Това брашно спестява използването на изкуствени подобрители“, добавя той. „Свинската мас има естествени емулгатори вътре. Тя е една от съставките, които придават на козунака характерната структура на конци. Ако я заменим с маргарин, например, вкусът ще се промени и тази структура няма да я има. Това е естествена традиционна съставка, нашите баби и дядовци това са яли“, казва майстор Димитров.
Най-важен е майсторлъкът, а тайната е, че използваме някогашната рецепта по БДС и не я променяме
„Връщаме се към корените на нашите баби и гледаме да не променяме рецептата. Оказва се, че хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, които се предлагат. Да, те са по-удобни за работа, намалят себестойността на продукцията, но само толкова. Най-важен е майсторлъкът. Точното дозиране на суровините, за да не бъде променено качеството на продукта. Основното при козунака е месенето“, разкрива майсторът.
„Продуктите, които използваме, са качествени и скъпи. Имаме два вида козуначени изделия – едните втасват и директно ги изпичаме за доставка до магазините; другите втасват на 80%, след това ги замразяваме шоково, пакетираме ги и ги изпращаме по пекарните, където се размразяват и се изпичат на място. С това целим до нашите клиенти да достигнат възможно най-пресни продукти, тъй като това вече се намира много трудно на пазара. Няма ги кварталните фурнички, където можеш да отидеш и да си купиш топъл хляб. Ние се стремим да постигнем точно това“, казва още Янчо Димитров.
|
Освен традиционния козунак, в „Зиа“ можете да откриете още два вида. Единият е обогатен с портокалови корички и стафиди, а другият – с парченца шоколад и стафиди.
От цеха на „ДЖЕЙЕЛПИ“ по Великден преди са излизали по 12 000 козунака на ден. „Това беше преди години, когато не бяха навлезли големите търговски вериги и имаше много магазинчета, с които работихме. След навлизането на хипермаркетите голяма част от тези магазинчета фалираха. С веригите не работим, тъй като те натискат за много ниски цени, а продуктите, които ние влагаме, са скъпи и няма как да отговорим на тяхната цена“, обяснява Янчо Димитров. „Нашите цени не са мръднали от 3 г. насам, макар че миналата година имаше период, в който цената на брашното беше много висока. Същото беше и с яйцата, които преди 2 г. скочиха много. Тогава увеличихме цената с 0,05 лв., колкото да си покрием разходите върху увеличението на яйцата“, добавя той.
По закон вече има много повече изисквания към този вид производство – да бъдат етикетирани продуктите, да бъдат опаковани. Това означава, че един продукт, колкото и да е пресен, отива на пазара най-малко на 6-тия час от неговото производство.
Масово производителите заменят захарта с подсладител, а яйцата – с яйчен прах или оцветители
„С изкуствените подсладители могат да направят продукта с по-сладък вкус. Те не влияят на ферментацията на маята, а захарта блокира хлебните дрожди и тестото не втасва. Затова максимумът, който можем да си позволим, когато се работи с жива мая, е 20% захар. Изкуствените подсладители се използват в много по-малки количества, тъй като са много по-сладки от захарта – някои стигат до 300%. Те правят козунака по-сладък, но нямат този вкус, който дава захарта“, обяснява Янчо Димитров.
С подсладител е по-евтино, но често това е вредно
Производителите се изхитряват и с яйца на прах и най-вече яйчен меланж, защото яйцата са опасни от гледна точка на заплахата от салмонела. „Но процедурата е ясна и просто трябва да се спазва – яйцата се дезинфекцират, след това се измиват и счупват. Срокът на годност не зависи от това дали яйцата са пресни, или са на прах“, казва още майсторът.
Всяка година „ДЖЕЙЕЛПИ“ увеличава капацитета си с нови обекти в Бургас и региона. Пекарните вече са 7, като 6 от тях са в Бургас, а една - в Поморие. Най-новият обект на "Зиа" беше открит само преди дни в бургаския кв. "Долно Езерово" и се намира на ул. "Захари Зограф" 75 (след църквата вляво).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19
Коментара по темата
19.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
18.
един съвет
17.04.2014 10:26:04
Ние го оценяме и харесваме, ама...ще е много хубаво ако дарят малко козунаци на децата в неравностойно положение!
17.
Детелина
16.04.2014 20:15:08
Позитивна статия, прекрасни снимки, страхотни продукти - подходящи за настъпващия светъл празник ВЕЛИКДЕН!
16.
МММ
16.04.2014 19:42:12
Дааа,,разбирам , само че ми намирисва на продуктово позициониране и всичко платено вероятно от общинския съветник от ГЕРБ другаря Людиев...
15.
dx
16.04.2014 19:38:26
Всичките изделия на тази фирма се пооизвеждат по специална криогенна технология,т.е. замразени изделия и шоковото им изпичаме до готов продукт - до тук нищо лошо .Само че това , което се обяснява и цитира в написаното по-горе няма нищо общо с класическата технология за производство на козунаци - и знаете , от къде идват и къде първи са произведени козунаците - от Румъния,а сетне сме усвоили и развили технологията им !
14.
Тони
16.04.2014 18:16:45
Не знам от какво ги правят но като истинат не стават .Много по хубави си купих от една фурна в Росен.
13.
Клиент 2
16.04.2014 17:11:56
"работник вJLP" - не ми се вярва, ако беше така нямаше толкова много хора да ги харесват. Плюс това ако бяхте прочели статията щяхте да видите, че те слагат свинска мас - пише по стара технология и даже обясняват защо!
12.
работник вJLP
16.04.2014 16:51:46
В тези козунаци няма яйца. Гаранция! Трябваше да снимат как се замесва тестото, за да видите, че яйца няма, но овкусители, разбирайте Е-та бол. Ама то и на етикетите трябва да пише всъщност какво има. Дали не са забравили да добавят там, че слагат свинска мас.
11.
ценител
16.04.2014 16:15:24
Сериозна марка!Дай боже повече такива в България!
10.
Петя
16.04.2014 15:00:14
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
9.
Петя
16.04.2014 15:00:14
Всяки Великден ги купуваме тези козунаци от магазин Алес на ул.Антим Първи!
8.
Мнение
16.04.2014 14:28:52
Не само козунаците им са вкусни, ами всички продукти и закуските и питите!
7.
Петя
16.04.2014 14:27:45
Най-хубавите козунаци, които съм си купувала от търговската мрежа.
6.
Клиент 2
16.04.2014 14:20:39
И ние много ги харесваме, всичко е качествено и вкусно!
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.
5.
Павлина до Христова
16.04.2014 14:15:32
Аз сам много доволна от обслужването в Зията до Билковата аптека, винаги има прясно изпечени още врящи козонаци, има и ароматно кафе. Всичко е много вкусно. До старата поща има друга Зия, и там е добре, но ми е далеч, има и голяма в Славейков. Дано сам ти била полезна
4.
do 2
16.04.2014 14:11:56
sas sigurnost govorim za razli4no kozunaci, v Zia sa nai-vkusnite i zdravoslovni ne6ta. vseki den kupuvame rajen hlqb i sme mnogo dovolni, zakuskite sa super. nai-mnogo haresvame oba4e kozunaka s portokalovi kori4ki. opitaite go, nqma da zbarkate
3.
доволна клиентка
16.04.2014 14:00:58
Невероятен вкус и качество! От тук купуваме козунаците за трапезата си все Великден! Продължавайте все така!
2.
клиент
16.04.2014 13:50:38
не си купувайте от козунаците. Не са хубави. Другите им неща са вкусни, но козунаците нито вкус, нито аромат. Предлагат също малки кръгли козунаци с найлонова опаковка - и те за нищо не стават
1.
Христова
16.04.2014 13:46:52
В Бургас,къде могат да се намерят Вашите козунаци?Предварително благодаря!