Д-р Емилова: Забранете маргарина! Убива ни!
Всички тежки болести, които измъчват хората, се причиняват и от трансмазнини. Това обясни експертът по хранете д-р Людмила Емилова по повод дебата да бъдат ли забранени хидрогенираните и трансмазнините. Темата беше повдигната в САЩ, а у нас, както съобщи БЛИЦ, еколози предложиха забрана на маргарина, където се съдържат най-много такива вредни мазнини. Д-р Емилова се обяви и против рекламите на маргарини, които шумят, че съдържат полезните омега 3 и 6 мастни киселини. Много лошо с много малко полезни какво прави?, попита тя. По думите й, ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща веднага, но те се натрупват през годините и водят до бавна и сигурна смърт.
Те са сред основните причинители на инфаркт и инсулт. Това се натрупва и най-опасно е когато си намажеш филия с маргарин и след това пиеш нещо топло. Това дава възможност да се разтвори в стомаха и да отиде в кръвоносната система. Натрупва се по артериите, обясни тя и посочи, че това води до инфаркт инсулт. Освен това, трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма сигурна предпоставка за ракови образувания. Те предизвикват и хиперинсулизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет.
Експертът заяви, че вече много деца страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Тези храни влияят и на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресия или депресия. Правят се реклами на абсолютно вредни храни, заяви тя и препоръча хората сами да си приготвят храната и да не се доверяват на супермаркетите. Георги Балджиев от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пък посочи в кои храни се влагат най-много трансмазнини - бисквити, вафли, готови тестени изделия и най-вече маргарин.
Опасността човек да прекали си консумацията на тези мазнини е голяма, каза той. Няма безопасно количество на трансмазнини. Количеството, което трябва да се поглъща, е 0 препоръча той. Балджиев обясни, че БАБХ не работи по формирането на политики. Политиките се формират от изпълнителната власт и ЕК. Пълната забрана на трансмазнините, обаче, ще наруши основна привилегия в ЕС свободното движение на стоки, и вероятно това ще попречи това да се случи. В САЩ се води много добра статистика на заболяванията и факторите, които им влияят. У нас подобна база данни няма. В България не се знае каква е консумацията, каза Балджиев. Той обясни и как да се разбере дали продукт с растителни мазнини съдържа трансмазнини. Ако продуктът е течен, по-вероятно е да няма. Ако е твърд, обаче, почти сигурно е, че съдържа вредната съставка. Дори производителите вече доста съвестно изписват хидрогенизирано растително масло, каза той.
Един от начините за прикриване на съдържанието на такъв продукт е изписването на етикета частично хидрогенизирано растително масло. Това е заблуда, тъй като по принцип тези мазнини са частично хидрогенизирани. Ако бяха напълно хидрогенизирани, те щяха да са наситени и нямаше да са вредни. Ако тези мазнини се натрупат в мастната тъкан, те си остават там, но не вредят на човека. Ако, обаче, станат съставна част от клетките и тъканите, тогава се изменя и функцията на органите. Общо взето, ако човек е консумирал такива мазнини, няма как да ги изкара от тялото си. Единственото, което може да направи, е да спре да ги консумира и натрупва. Добави Коментар