Проф. Байкова: Внимавайте с коледната трапеза, изварата е ключът към здравето
Първите дни след дългия коледен пост не са време за преяждане, а за разумно хранене. Не претоварвайте стомаха си, каза диетологът проф. Донка Байкова в студиото на "Здравей, България". Дамата, която е преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, съветва днес да заложим на млечните продукти в менюто си. Започнете деня с извара или кисело мляко, а за обяд консумирайте пилешкото месо или риба, добавя проф. Байкова. Ако все пак решите свинското месо да присъства на празничната ви трапеза, то трябва да е в по-малко количество.
След седемте или 11-те ястия от Бъдни вечер, трябва дадем възможност на организма да се възстанови. Освен с мазните пуйки или свински бутове, диетологът съветва днес да внимаваме и с наздравиците, защото не било никак здравословно да се пие повече от бутилка вино за 12 часа.
Ако още не сте избрали какво да подарите на детето си, тичайте към зеленчуковия магазин. Вместо скъп подарък, дайте му "светофар" от зеленчуци, увит в целофанова опаковка и окрасен с панделка, каза още Донка Байкова в ефира на Нова ТВ. Тя разкри, че в някои страни украсяват елхите със зеленчуци. Добави Коментар