Минавайте постепенно от постите към мръвката
Преходът от коледните пости към консумацията на месни и млечни продукти трябва да става постепенно - поне 2-3 дни. Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба.По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне. Трябва да се внимава с консумацията на гъби, препоръчително е да се ядат култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне, трябва да се търси лекарска помощ. Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия, предупреждава "Блиц".
Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шамфъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.
При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие. Добави Коментар