Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-добрият и сполучлив козунак по стара българска рецепта - винаги се получава пухкав и на конци

Ключови думи: козунак, рецепта за козунак, сполучлива рецепта за козунак, флагман

Какво е Великден без пъстри яйца и ароматен козунак на трапезата? Празникът става още по-вкусен, ако сами сме си приготвили сладкия обреден хляб.

Днес сме ви приготвили една стара българска рецепта за козунак на конци.

Козунак на Конци
Необходими Продукти
 брашно – 1 кг
яйца – 6 бр.
прясно  мляко – 200 мл
олио – 200 г
захар – 300 г
мая – 21 г прясна
сол – 1 ч.л.
ванилия – 4 бр.
Начин на Приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно.

Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.

Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.

Бърка се с дървена лъжица.

На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалка.

Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане.

Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.

Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.

Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.

Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.

От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.

Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тежко провинение зад волана Мъж кара мъртво пиян Този мъж отиде за риба в... Огромна локва в София
Страстна фенка е на... Букайо Вениамин, който превърна гласа и готвенето в две страни на една и съща мечта Той се изявява в различни певчески формати и мечтае за сцена, но Ковид-19 го принуждава да премине към План Б
Най-големите кръшкачи са от тези 3 зодии Те често изневеряват на партньорите си без дори да се замислят Всеки може да се справи с тази рецепта за домашен великденски козунак Тя много лесна за приготвяне
Министър Мирослав Боршош: България има всички условия да бъде целогодишна туристическа дестинация за немския пазар България предлага изключително разнообразие, изтъкна той Щъркели щъкат из Черноморец Пернатите вече напомнят, че пролетта идва
Тя изсипа оцет в чаша вода, а резултатът ни шокира Дори не сме предполагали за колко много неща може да се използва Най-големите бунтари сред зодиите Те са способни на словесна, а понякога и физическа агресия
Сбъдна се първото пророчество на Ванга за 2025 г.! Сега медиите очакват да видят дали други прогнози на Ванга ще станат факт Заради хомофобия: Изключиха дете от забавачница Случаят е от Великобритания