Сладкиш „Беден студент“, евтин, но с вкуса на младостта
Наскоро ни припомниха рецептата за сладкиш, който студентите често приготвят. Съставките за него струват само стотинки, единствените кухненски прибори, от които се нуждаете, са чинии и вилица, а паят се оказва вкусен и ефирен.
Заради цената на всички продукти този сладкиш получи името „Беден студент“. За да го приготвите, ще ви трябват 260 г пшенично брашно, 150 г захар, 200 мл кисело мляко, 2 супени лъжици каквото и да е плодово сладко, едно яйце, 2 супени лъжици олио, чаена лъжичка сода и малко сол.
Загрейте фурната на 180 градуса, в това време смесете млякото, сладкото, олиото и яйцето в една купа, а всички сухи съставки в друга.
Паят ще бъде по-ефирен, ако киселото мляко е предварително загрят малко над стайната температура.
Комбинирайте всички съставки, разбъркайте добре с вилица и изсипете тестото в подходящ съд за печене, поставете във фурната за 40-45 минути. По-добре е да покриете дъното на формата с пергамент, но можете просто да го намажете с масло или олио.
Преди сервиране охладете пая и украсете с пудра захар, канела, горски плодове или ядки, а в тестото можете да добавите стафиди.