Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Без вафли и чипсове в бюфетите в училищата

Ключови думи: мз, правила, училищни бюфети

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично, пише pariteni.bg. 

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
ЕК създава спецфлот за ремонт на подводни кабели През януари НАТО съобщи, че ще разположи фрегати, патрулни самолети и дронове в Балтийско море след поредица от инциденти 5 поверия за Голяма задушница На задушница по обичай отиваме на гроба на нашите починали близки, носим жито, вино и дребни сладки за раздаване и отправяме молитва за техните души
САС потвърди присъдите доживотен затвор за убийството на Евгения Чобанова Съпругът ѝ и неговият баща остават зад решетките, но решението подлежи на обжалване Смяна на личен лекар на дете – кога и при какви условия Промяната е възможна при следните условия
Животът на 2 зодии ще се промени до неузнаваемост до 1 март Понякога няма нищо ново в живота ни с години, а след това в рамките на няколко седмици той се преструктурира на всички нива Голяма промяна при сделките с имоти Затягат правилата за ДДС
На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са... На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо" Министърът на туризма представи приоритетите за развитие на сектора Основните предизвикателства в сектора са свързани с осигуряването на целогодишна заетост в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на България на международния пазар
Семейство спечели дело срещу НЗОК за отказ да заплати чернодробна трансплантация Операцията е извършена на 18-годишния им син с помощта на дарители  Улеснена процедура при подаване на документи за разрешителни за работа на чужденци
Толкова яйца се слагат в палачинките, за да станат тънки и вкусни Вижте тънкостите Пране без прах? Възможно е! Оказва сe, чe можeтe eфeктивно да пeрeтe дрeхитe си, като използватe само eстeствeни съставки