Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Посред зима пекох козунак по тази рецепта - пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата

Ключови думи: козунак, рецепта, флагман

Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с  орехи.

Получава се някакво вълшебство от пухкаво  тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата – толкова много се надига във фурната!

Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи – досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак.

Ето необходимите продукти:

Козуначени плетенки с орехи
Необходими Продукти:
200 мл хладко мляко80 г захар
1 чаена лъжичка ванилова захар
6 ​​г суха мая (1 чаена лъжичка)
1 яйце
1 белтък
40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото

20 мл олио
500 г пшенично брашно
1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
масло, захар, ядки
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
Начин на Приготвяне:
Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.

Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.

Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.

Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.

Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.

Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

Оставете ги да изстинат преди сервиране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мотоциклетист прекали със скоростта, озова се в бургаска болница За щастие, човекът е без опасност за живота „Жанет“ се включи с много ниски цени в кампанията на Министерството на земеделието „Великденска кошница“ Инициативата има за цел на осигури достъпни продукти за всеки дом, без компромис в качеството
След като микробус потъна в Дунав: Очаква се МВнР да потвърди има ли загинал българин Зловещият инцидент се случи в северната ни съседка, по първоначални данни 53-годишен сънародник е загубил живота си Бургазлия пак пристъпи закона Криминално проявен и осъждан мъж задигна маркови слънчеви очила
Какви са нагласите на работодателите в България? В Бургас се наблюдава умерено нарастване в намеренията за наемане на нови служители Голямо напрежение в София В "Захарна фабрика"
Как са изглеждали преди 35 години (СНИМКА) Катето Евро показа трогателен кадър Стана 4-кратен световен шампион Млад българин удивлява в математиката
Земетресение в Калифорния Трусът е от 5,2 по скалата на Рихтер Почина Ализа Маген - жената с най-висок пост в историята на "Мосад" Тя си отиде на 88 години
Какво ще е времето днес? По Черноморието ще е предимно облачно Българите са в основата на човешката цивилизация! Това е доказано от Раковски Най-големият български учен и революционер е успял да определи съвсем точно къде е прародината ни и е установил, че гръцкият език е формиран от нашия