Посред зима пекох козунак по тази рецепта - пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата
Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с орехи.
Получава се някакво вълшебство от пухкаво тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата – толкова много се надига във фурната!
Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи – досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак.
Ето необходимите продукти:
Козуначени плетенки с орехи
Необходими Продукти:
200 мл хладко мляко80 г захар
1 чаена лъжичка ванилова захар
6 г суха мая (1 чаена лъжичка)
1 яйце
1 белтък
40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото
20 мл олио
500 г пшенично брашно
1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
масло, захар, ядки
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
Начин на Приготвяне:
Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.
Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.
Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.
Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.
Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.
Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.
Оставете ги да изстинат преди сервиране.
Добави Коментар