Баба я наричаше Млин, а други я знаят като Мързелива баница - една забравена рецепта за голяма вкусотия
В нашия край знаем рецептата като Млин, но в други краища на страната я наричат Мързелива баница. И в двата случая става дума за сочна закуска от яйца, сирене и брашно, която се приготвя бързо, засищаща е и много, много вкусна.
Може да я използвате и като заместител на хляба, когато не ви се ходи до магазина. Приготвя се от съвсем обикновени продукти – ето рецептата:
Млин/Мързелива баница
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
4 яйца (отделете белтъците от жълтъците)
200 мл прясно мляко
200 мл олио
400 г царевично брашно
1 пакетче (14 г) бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
200 мл газирана вода
250 г заквасена сметана (може да използвате и кисело или кисело мляко)
8 супени лъжици бяло пшенично брашно
250 г безсолно сирене или извара
Печете на 200°C (390°F) за първите 10 минути до златисто кафяво, след това намалете на 180°C (360°F) и печете още 20-25 минути.
Начин на Приготвяне:
В купа отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Добавете жълтъците, прясното мляко.
След това прибавете олиото, царевичното брашно и бакпулвера.
Изсипете солта и газираната вода, след което внимателно разбъркайте сместа.
Ред е на заквасената сметана – добавете нея, а след това и прясното сирене (може и извара).
Накрая прибавете брашното и разбъркайте, докато получите гъста смес, подобна на кексовата.
Изсипете я в тава, покрита с намазнена хартия за печене и заравнете добре.
Отгоре поръсете на места с още прясно сирене (по желание).
Печете на 180 градуса до зачервяване.
Готовият млин нарежете на парчета и поднесете топъл.
Добави Коментар