Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Геврек-погача с кисело мляко – правя я всяка събота, а къщата ухае невероятно

Ключови думи: погача, рецепта, геврек погача

„Това тесто наистина е невероятно – меко, въздушно, идеално за оформяне, а изпечената от него погача е мека вкусна като памук и толкова лесна за приготвяне. Най-много ми харесва, когато по вида на тестото можеш да разбереш какъв ще е вкусът му, а тази рецепта е наистина страхотна“, споделя съседката ми Александра, която ми даде рецептата.

А ние пък споделяме с вас рецептата за нейната геврек-погача

Необходими продукти:
800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
450 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
50 г масло
10 г суха мая (1 пакетче и половина или 30 г прясна мая, 2/3 куб. )
1,5 чаени лъжички захар (около 10 г)
1,5 чаени лъжички сол (15 г)

Начин на приготвяне:

Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка вдлъбнатина в средата. Към нея добавете сухата мая и 1,5 ч.л захар. Загрейте малко топло прясното мляко (не трябва да завира, а само да е хладко) и добавете съвсем малко там, където сте сложили маята.

Разбъркайте в средата, колкото да се разтвори малко маята и оставете за 5 минути. Отстрани на брашното добавете 1,5 чаена лъжичка сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г масло, което трябва да е на стайна температура и накрая добавете останалото прясно мляко.

Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, колкото да се смесят всички съставки. Не е нужно да го месите твърде много, тъй като в началото трябва да е доста меко.

Важно е да съберете само всички остатъци от плота в тестото, да няма сухи съставки наоколо. Освен това не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го така.

Покрийте го с памучна кърпа и оставете да втаса за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, което не лепне под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна текстура с минимално добавяне на брашно.

След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка с дебелина 3 мм.

Ръбът, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. По този ръб нарежете тестото в средата (не към края) на по-малки разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката по-горе.

Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края му се допират един до друг. Прехвърлете тестото в намазнена тава или хартия за печене и го оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.

Преди печене тестото се намазва с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Печенето обаче пак зависи от силата на фурната.

Когато изпечете погачата, я намажете с малко олио за допълнителен блясък. Покрийте с кърпа и оставете леко да изстине.

2
Коментара по темата
2.
Смърдочea518
11.01.2025 09:25:30
Те хората от твоето "ухание" викнаха гражданска защита с противогазите.
1.
м
11.01.2025 09:23:49
Ето защо са се изнесли съседите ти си готвила.
  Добави Коментар
Откриха паметник на Георги Бенковски в бургаския жк. "Зорница" Бюстът се намира в двора на едноименното основно училище Жители на Бургас ще имат възможност да поставят важни въпроси пред депутата Андрей Рунчев Приемният ден ще се състои на 23 април 2025 г. (сряда) от 16:00 до 18:00 ч.
ЕС публикува списък на "безопасни страни" за връщане на мигранти Въпреки спада с 38% на незаконните влизания на мигранти в ЕС миналата година до най-ниското ниво от 2021 г. насам, имиграцията остава изключително чувствителен въпрос сред 27-те държави-членки на блока Върховният съд на UK: Транссексуалните не са жени! Дори да имат сертификат, няма да бъдат признати като дами
Това са любимите ми солени великденски зайчета Лесни, бързи и ефектни зайчета за настроение на празничната трапеза ЕК ще представи доклада за готовността ни за еврото на 4 юни Никога не сме били по-близо до еврозоната от момента, в който се намираме сега, каза финансовият министър Теменужка Петкова
Ще търка наровете в Сливен още, не й уважиха молбата Десислава Иванчева остава в затвора, осъдена е на шест години затвор за корупция Какво крие тази кифла от Ергенът Имала е връзка с милионер и 4 пластични операции
Тръмп - Харвард е пълен с леви радикали, идиоти и пилешки мозъци Той не трябва да бъде включван в списъка с най-добрите университети, написа президентът в социалната си мрежа Развеждат се и водят битка за 400 млн. долара Всички мислеха, че в странния им брак всичко е цветя и рози, особено след като Уил зашлеви шамар на водещия на наградите „Оскар“ Крис Рок през 2022 година.
„Възраждане“ изнася битката в Страсбург - иска референдум за лева Хората на Костадин Костадинов настояват и за осъждането на репресиите срещу техни хора Вижте кои са дежурните лаборатории на „ЛИНА“ в празничните дни