Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа

Ключови думи: кисело зеле за коледа, флагман, рецепта

Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле – нищо не може да се сравни с неговия вкус.

Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза – толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле:

Необходими продукти:
3 л вода
1 кг кисело зеле – нарежете на по-малки парчета
2-3 глави лук
500 г пушен свински врат
350 г свинска плешка
1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер
4 зърна бахар, цели
2 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички смлян кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
35 г сушени гъби
6 сини сливи
6 скилидки чесън
Масло или олио
Освен това:

2 по-големи картофа
100 г пушен бекон
300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)
500 мл заквасена сметана
Начин на Приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.

Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.

Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.

В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.

След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.

Оставете отново да се вари за около час.

Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.

Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.

На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.

Оставете да се вари за около 30 минути.

След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!

Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!

Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.

2
Коментара по темата
2.
e
22.12.2024 15:21:26
Според мен трябва да се стигне до сливите.По-нататъшните съставки-бекон,колбас ,сметана правят ястието изключително мазно,а картофите пък на това отгоре-буламачът,за който набляга №1.
1.
Урсула
22.12.2024 14:19:35
Флагман, ако преди сто години бабата на баба ти беше сготвила този буламач на дядото на дядо ти щеше да бъде изхвърллена от къщи барабар с тенджерата.
  Добави Коментар
Украинец блъсна с "Рено" възрастна дама в ж.к. "Зорница" Тя е с фрактура на левия глезен и лявото рамо Ето какво време ни очаква Предимно облачно днес
Имен ден днес празнуват... Хората казващи се Агнеса, Валерия, Максим и Максимилиан Световните лидери приветстват Доналд Тръмп, надяват се да сложи край на войните ЕС очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество с него за справяне с глобалните предизвикателства, отбеляза Урсула фон дер Лайен
"Бях близо до смъртта" Папи Ханс с разтърсваща изповед Направи изненадващо признание Наум ще пропусне епизоди на "Ергенът" като "телевизионен зрител"
Влезе в болница, но... Гатьо от "Игри на волята" приема ситуацията много положително, нахъсан е пак да тренира здраво Вместо край на войната в Украйна утре, Тръмп може да въведе извънредно положение Котелът около Великая Новоселка е почти заформен, но докато Украйна губи Донбас, ген. Сирски хвърля месо и техника в Курската месомелачка
"Българското образование е сринато" Същото важи за здравеопазването и чувството за общност, твърди Валерия Велева Назначиха го за... Спортен директор в Локо Горна Оряховица
Бойко Борисов поздрави новия президент на САЩ Борисов: Ще продължим сътрудничеството си Прави голямо завръщане? Младенов иска отново в ЦСКА, ще го потърсят ли?