Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа

Ключови думи: кисело зеле за коледа, флагман, рецепта

Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле – нищо не може да се сравни с неговия вкус.

Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза – толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле:

Необходими продукти:
3 л вода
1 кг кисело зеле – нарежете на по-малки парчета
2-3 глави лук
500 г пушен свински врат
350 г свинска плешка
1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер
4 зърна бахар, цели
2 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички смлян кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
35 г сушени гъби
6 сини сливи
6 скилидки чесън
Масло или олио
Освен това:

2 по-големи картофа
100 г пушен бекон
300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)
500 мл заквасена сметана
Начин на Приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.

Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.

Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.

В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.

След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.

Оставете отново да се вари за около час.

Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.

Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.

На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.

Оставете да се вари за около 30 минути.

След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!

Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!

Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.

2
Коментара по темата
2.
e
22.12.2024 15:21:26
Според мен трябва да се стигне до сливите.По-нататъшните съставки-бекон,колбас ,сметана правят ястието изключително мазно,а картофите пък на това отгоре-буламачът,за който набляга №1.
1.
Урсула
22.12.2024 14:19:35
Флагман, ако преди сто години бабата на баба ти беше сготвила този буламач на дядото на дядо ти щеше да бъде изхвърллена от къщи барабар с тенджерата.
  Добави Коментар
Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО) От МВР съобщиха, че е започнала проверка и случаят вече е докладван и до прокуратурата Едва оцеляла по време на първото си раждане Синоптичката разказа за най-тежкия си момент
Тези зодии са ужасни приятели Интересни поверия за днес Църквата почита Свети йеромонах Тит Чудотворец
Поредна катастрофа на фатална отсечка По информация от полицията, за щастие, този път няма пострадали Мъж от село Оризаре кара мъртво пиян За щастие не се стигна до инцидент
Отличник е в... Масажите Млада жена от Бургаско реши да краде, полицията я сгащи Престъплението стана в Поморие
Депутатите обсъждат вота на недоверие Гласуването ще е към края на традиционната работна седмица Ето какво ще е времето Дъжд почти в цяла България
Авиобаза Граф Игнатиево очаква ценни придобивки за българската армия В ход е модернизиране на родните ВВС Стрелецът да се пази от измамници, а Овенът да внимава с кого флиртува Хороскоп за деня – 2 април 2025, сряда