С тази лесна баклава ще вземете акъла на всички на празничната вечеря
Всички обичат класическата баклава , приготвена само от орехи, но това е вариант, който наистина заслужава вашето внимание. Навива се на рулца и е много сочна и вкусна. Ако искате да разнообразите менюто за Коледа и Нова година, непременно опитайте да си приготвите домашната баклава с бисквити – много по-вкусна и сочна е от традиционната! Ето и рецептата за Сочна баклава с бисквити и орехи:
Необходими продукти:
1 пакет кори за баклава (500 г / 18 листа)
200 г счукани орехи
200 г смлени маслени бисквити
2 супени лъжици захар
4 супени лъжици грис
100 мл олио
1 чаша лимонов сок
Освен това:
100 мл олио
100 г масло/маргарин
За сиропа:
600 г захар
1 ванилова захар
1 лимон
700 мл вода
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сиропа, така че да има време да изстине: В купа се слагат 600 г захар и се наливат 700 мл вода. Варете го 20 минути на умерена температура от момента на завиране, след което преди края добавете чаена лъжичка ванилова захар и нарязан на парчета лимон. Оставете настрана да се охлади.
В по-дълбок съд смесете смлените орехи, смлените бисквити, гриса и другите сухи съставки. Разбъркайте добре, за да стане хомогенна сместа. Смесете отстрани разтопеното масло и олиото.
Отворете корите: Намажете едната кора по цялата повърхност със смес от олио и масло, след това покрийте с втората кора и повторете процедурата. Наредете плънката в единия край, след което внимателно започнете да навивате рулото. Така за всяко руло са ви необходими две кори.
Повторете процедурата и с останалите кори, докато имате материал, и наредете тънките рула в намазнена тава. Когато сте напълнили тавата, нарежете рулата до желания размер и след това намажете отгоре с останалото разтопено масло и олио. Внимавайте да попадне навсякъде.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, след това още половин час на 150 градуса. Необходимо е да се регулира температурата по време на печене, за да се изпече хубаво баклавата. Залейте изпечената баклава с предварително приготвения и изстинал сироп.
Оставете сиропа да попие добре, охладете и сервирайте.
Добави Коментар