Ще забравите за класическата мусака, направите ли я по този начин
Ако разполагате с картофи и кайма, не пропускайте и направете това много вкусно ястие. Тъкмо го бях приготвила и изведнъж минаха съседите и ги поканих да опитат. Оттогава го правя редовно и много често не само за нас, но и за тях.
Рецептата е много лесна и проста, не искам да я пазя в тайна.
Приготвя се с евтини продукти, подобно на класическата мусака с картофи, но по малко по-различен начин, под формата на руло. Ето какво ви трябва за нашата Модерна мусака:
Модерна мусака по нов начин
Необходими Продукти:
3 големи картофа (900 г)
300 г настъргано сирене чедър (или моцарела или по избор)
2 супени лъжици олио
малко сол на вкус
За плънката:
500 г кайма
2 с. л. олио
1 глава лук
3 бр. зелени чушки
3 скилидки чесън
2 с. л. доматен сос (25 г)
1 ч. л. доматено пюре (20 г)
Подправки: черен и червен пипер, кимион, мащерка, сол или на вкус
1 шепа ситно нарязан пресен магданоз
Начин на Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене и поръсете една трета или половина от настърганото сирене, което да покрие цялата повърхност.
Изберете възможно най-големи картофи, обелете ги, измийте ги добре от нишестето, след което ги нарежете на тънки филийки. Върху настъргания кашкавал се нареждат резенчетата картофи, една до друга, но леко да се застъпват и застъпват.
Когато покриете цялото дъно с картофи, сложете в загрята на 200 градуса фурна за около половин час.
През това време пригответе плънката от каймата. Измийте всички зеленчуци и подправки и ги нарежете възможно най-дребно.
Загрейте олио в тигана, след което добавете каймата и я запържете, докато смени цвета си и се изпари излишният сок.
Когато месото се запържи, трябва да е ситно като трохи. Добавете ситно нарязания лук и ситно нарязаните чушки.
Разбъркайте и задушете за кратко, докато омекнат и пуснат сока си, след което добавете сухите подправки по ваш вкус.
Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели. Добавете настъргания чесън, доматеното пюре и соса и накрая ситно нарязания магданоз.
Задушете при непрекъснато бъркане, докато всичко омекне и всички съставки се смесят. След това извадете изпечения картоф от фурната и го поръсете с малко настърган кашкавал.
След това изсипете отгоре сместа от каймата и разпределете равномерно по цялата повърхност и заравнете.
Отгоре каймата се поръсва с малко сирене, след което с помощта на хартията внимателно се навива руло.
Навитото руло се поръсва отгоре с малко настърган кашкавал и се поръсва с магданоз, след което се връща в горещата фурна да се пече още 10 минути на 200 градуса.
Оставете малко да изстине, след което нарежете на парчета и сервирайте.
Добави Коментар