Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е рецептата за най-вкусния и лесен пълнен шаран

Ключови думи: пълнен шаран, рецепта

Пълненият шаран е едно от най-популярните ястия за Никулден, носещо духа на българската кулинарна традиция. Приготвен с богата плънка от ароматни подправки и свежи съставки, това ястие може да стане звездата на всяка трапеза. В тази статия ще ви запознаем със стъпките за създаване на най-вкусния пълнен шаран, който ще впечатли всички около масата.

Необходими продукти за пълнения шаран
За да приготвите перфектния шаран, ще ви трябват следните съставки:

Пресен шаран (около 2 кг)
Сок от 1 лимон
Сол на вкус
5–6 с.л. олио
4–5 глави кромид лук
1–2 моркова
1 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л. червен пипер
Връзка магданоз
Девесил и чубрица на вкус
1 к.л. захар
1 скилидка чесън
Сол и черен пипер на вкус
800 г домати от консерва
Подготовка на шарана
Първата стъпка към успеха е да почистите добре шарана от люспи и вътрешности. След това измийте рибата със студена вода както отвътре, така и отвън. Подсушете я старателно и я облейте със сок от лимон. Посолете обилно и оставете в хладилника за една нощ, за да може рибата да поеме ароматите и да се овкуси. На следващия ден изплакнете шарана под течаща вода и отново го подсушете. Намажете дъното на тава с олио и поставете рибата, готова за пълнене.
Приготвяне на плънката
Плънката е сърцето на пълнения шаран, а за да бъде тя идеална, трябва да комбинирате внимателно съставките:

Нарежете лука на едро, а морковите на малки кубчета. Задушете ги в нагрято олио, като бъркате често, за да не загорят.
Добавете червения пипер и 5–6 супени лъжици от доматите, като ги овкусите с щипка захар за балансиране на киселинността.
Подправете със сол, черен пипер, чубрица и девесил. Прибавете едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте добре.
Оставете плънката да се охлади, за да може да я използвате за пълнене на шарана.
Пълнене и печене на шарана
Когато плънката се охлади, напълнете рибата и зашийте отвора, за да запазите всички аромати вътре. Ако ви остане плънка, я разпределете в тавата около рибата. Добавете доматите от консерва (нарязани на дребно), ситно нарязан магданоз, чесън и малко вода. Леко разбъркайте соса.

Полейте шарана с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час или докато рибата добие златиста коричка. Ако сосът в тавата започне да се изпарява прекалено бързо, добавяйте по малко вода, за да не загори.
Пълненият шаран е символ на българските традиции, особено за Никулден. Приготвен с правилните съставки и внимание към детайлите, той ще се превърне в истински кулинарен шедьовър. Следвайте тези стъпки и се насладете на богатите аромати и вкусове, които ще зарадват всички около масата.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Депутатите обсъждат съдбата на бургаската рафинерия Предложението е на "Продължаваме промяната" Ето прогнозата за времето Остава топло
Побърка мрежата на 52 Кармен Електра е невероятна чаровница Перничанка игра смело в "Сделка или не" и спечели... 10 бона
"Хората ми пишат некролога в..." Джокера сподели, че според мнозина вече прекалява с тениса Имало ли е агресия на полицай към жена Семейство от Годеч твърди, че е нападнато от пътен полицай, но от МВР отричат
Свали 82 килограма С диета и спорт Прекратиха делото срещу Васил Божков Върнаха го на прокуратурата
Делян Пеевски със спешен ход Ще помага трайно на вдигането на тежести Световният океан има категоричен шампион в тежка категория, дори голяма бяла акула се оказа плячка на... Косатките изглеждат най-опасни под водата... след подводниците
Тази дама направи исторически трансфер Челси даде 1,1 милиона долара за нея Тя притесни феновете си Курникова в инвалидна количка